Când mergem la psiholog?

12 November of 2015

Mergem la psiholog? Și dacă mergem, când mergem și de ce mergem? Și daca nu mergem la psiholog, de ce nu o facem? Ce este mai important: rușinea sau angoasa că află lumea că mergi la psiholog sau beneficiile pentru sănătatea ta mintală și generală, pe care le aduce terapia la pisiholog? Răspundem la toate astea, în cele ce urmează.

Întrebarea dacă mergem la pisholog și-o pun din ce în ce mai mușți oameni. Fiecare dintre noi trece la un moment dat prin stări mai proaste, de tristețe sau de anxietate, de frică sau descurajare, cauzate fie de un eveniment exterior, traumatic sau dureros, fie de predispoziții interioare.

Citeste si: 5 sfaturi practice ca sa scapi de depresie în mod natural

Pshicul uman este capabil să depășească cele mai multe dintre aceste momente dificile, de obicei fără a rămâne cu sechele. Uneori însă suferința pshică este copleșitoare și nu poate fi metabolizată eficient. Ignorată, ea se poate transforma în tulburare psihică și, cu timpul, dacă nu este tratată corespunzător, se poate croniciza, devenind parte integrantă a comportamentului.

În felul acesta se ajunge la disfuncționalități în plan personal, social și, uneori, profesional, astfel încât persoana afectată nu-și mai poate desfășura activitățile obișnuite. În acest caz se impune consultarea unui specialist, iar acesta este, de obicei, psihoterapeutul.

Fără a prescrie tratament medicamentos și cu mijloacele terapeutice pe care le stăpânește, psihologul este cel care poate ghida și însoți din nou oamenii spre normalitate psihică.

Citeste si: Corpul meu, o chestiune de încredere în sine

Semnele care arată nevoia de psihoterapie sunt, printre altele: tristețe profundă și de durată, care împiedică desfășurarea activităților uzuale, frică fără obiect, anxietate generalizată, fără un motiv exterior și concret. De multe ori, tulburările se vindecă rapid, iar persoanele afectate își pot relua viața de zi cu zi fără a mai suferi de apăsarea suferințelor psihice.

În loc de final să mai spunem că depresia, o suferință psihică care poate să devină o suferință majoră a întregului organism, dacă nu este tratată este una din cele mai răspândite afecțiuni ale omului modern, fiecare a treia persoană având un episod depresiv în antecedente.

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

10 pasi pentru un psihic puternic

Next:

Cum transformi noaptea in zi

You may also like

Post a new comment