La 400 km distanță de București, într-o zonă colinară cu rezervații de faună și floră presărate printre pășuni vălurite domol, se desfășoară maiestuoasă fosta cetate de scaun a Transilvaniei, Cluj Napoca. Centru universitar, cultural, științific și religios, generând o puternică atracție turistică, orașul surprinde plăcut numărul mare de vizitatori anual, prin intermediul variatelor sale obiective.
Artă, istorie și tradiție
Devenit așezare urbană încă din timpul împăratului Hadrian, în anul 124, Clujul aparține pe rând atât administrației maghiare cât și celei românești. În timp, se dezvoltă în regiune a doua comunitate secuiască urbană, ca mărime, după Târgu Mureș. Natura intactă și fermecătoare a zonei este întâlnită cu precădere în zona limitrofă centrului vechi, în locații precum Grădina Botanică fondată în 1872 împărțită în sectoare cu aranjamente japoneze și romane, sere, ierbar și muzeu sau în Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cel mai mare de acest fel din România, locul în care s-a desfășurat la sfârșitul secolului al XIX-lea Procesul Memorandiștilor.
Istoria pare să fi rămas intactă în dreptul Bastionului Croitorilor, vestigiu al celui de-al doilea rând de fortificații ridicate pentru a apăra cetatea în urmă cu jumătate de mileniu. Turnul este vegheat de statuia lui Baba Novac, înălțată în locul în care cea mai cunoscută căpetenie de oști a domnitorului Mihai Viteazu a fost asasinată. Magnificele edificii arhitecturale, de talia Universității Babeș – Bolyai, cea mai prestigioasă instituție de învățământ a Ardealului, a Palatului Banffy în prezent muzeu de artă sau a Teatrului Național și Operei Române inaugurate în 1919 sunt incredibile creații ale stilului baroc și rococo.
Suflet și credință
Reformați, protestanți, creștini ortodocși și catolici au ridicat de-a lungul timpului o sumedenie de lăcașuri de cult variate ca formă, stil și orientare. Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail“ construită între anii 1350 și 1487 reprezintă cel mai impunător edificiu gotic al României, având și cel mai înalt turn din arealul Transilvaniei.
Catedrala Ortodoxă respectă fascinantul stil brâncovenesc, beneficiind de elemente decorative bizatine. Biserica Reformată a devenit renumită în timp pentru acustica sa, datorită formei cu o singură navă, în stil gotic.
În final, o vizită la Cetățuia, fortificație păzind de trei secole centrul orașului, poate oferi turiștilor minunata panoramă a întregii zone. Orașul Cluj, bijuterie neprețuită a Ardealului, merită vizitat de fiecare persoană iubitoare de istorie și cultură, măcar odată de-a lungul unei vieți.
Text: Cristian Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com
Comments
You may also like
-
07 Jan
Vulcanii noroioși
CălătoriiMinunea de lângă Munții Buzăului. La 20 de km de orașul Buzău, pe malul drept ...
-
04 Mar
Aiud, cetatea Transilvaniei
CălătoriiCercetările arheologice au dezvăluit pe acest teritoriu urme ale unei așezări daco-romane, denumită Brucla, încă ...
-
21 Nov
Ciocănești
CălătoriiUn muzeu în aer liber, o destinație turistică aparte! Ca urmare a caracterului său unitar, ...
-
21 Jun
Periplu la Nămăiești și la Corbii de Piatră
CălătoriiChiliile săpate în stâncă ale Valahiei de altădată… Bisericile rupestre de la Nămăiești și Corbii ...