
Foto: Cristian Niculescu
Fără a fi datată exact, cea dintâi așezare creștină din regiune își pierde originile în negura istoriei, hrisoavele amintind de existența unui lăcaș religios, situat în Defileul Jiului, încă din secolul al XIV-lea, odată cu sosirea aici a Cuviosului Nicodim de la Tismana.
Termenul „lainic“ definește călătorul pribeag, rătăcitor, iar micuțul popas ivit la poalele munților, în inima codrului des, pare să fi servit acestui scop, adăpostind pelerini aflați departe de casă.
Popas pentru suflet
Construcția actuală a mănăstirii datează din perioada 1812–1847. Bisericile din interiorul mănăstirii adăpostesc fresce interioare pictate cu 150 de ani în urmă și un iconostas compus din icoane în stil bizantin. În anul 2008 pictura s-a restaurat și au fost descoperite trei etape diferite de ridicare a bisericii.
La început au fost zidite doar altarul și naosul, după aceea a fost adăugat un pronaos, iar la final un pridvor, folosit ca necropolă pentru ctitori.
Valea însorită a Jiului
Deși nu este una dintre cele mai mari și mai impunătoare mănăstiri din Țara Românească, Lainici se remarcă datorită cadrului natural de o frumusețe aparte.

Foto: Cristian Niculescu
De la Târgu-Jiu la Petroșani se desfășoară unul dintre cele mai spectaculoase defileuri ale Carpaților, drumul ce leagă Oltenia de Ardeal devenind odată cu anul 2005 arie protejată de interes național. În aceste păduri dese, formate preponderent din foioase, își duc traiul numeroase mamifere, păsări, reptile și pești.

Foto: Cristian Niculescu
Transport: Un bilet de tren InterRegio București–Petroșani, la clasa a II-a, fără rezervare, costă 73 de lei. De la Petroșani la Mânăstirea Lainici mai sunt 25 de km, care pot fi parcurși cu microbuze și autocare dedicate.
Cazare: În localitățile din apropierea Văii Jiului există câteva variante de cazare în pensiuni de două sau trei margarete, la prețuri accesibile, între 70 și 100 de lei camera cu două paturi și bucătărie sau mic dejun inclus.
Text: Cristian Niculescu
Comments

Previous:
Cheile Turzii – Preaplinul unei naturi milenare

Next:
Dobrovăț – ultima ctitorie a lui Ștefan cel Mare
You may also like
-
17 Sep
Cetatea Alba Carolina – pagini de istorie pe tărâmuri transilvane
CălătoriiUrbe a Daciei, castru roman, cetate medievală, dar mai ales simbol al unității românilor Foto: ...
-
02 Apr
O grădină botanică din Seattle te ajută să te relaxezi
CălătoriiDacă ai nevoie să faci o pauză sau te plictisești acasă din cauza restricțiilor impuse ...
-
25 Aug
Schitul din ținutul chihlimbarului – Aluniș (Colți)
CălătoriiÎn nordul județului Buzău, pe raza comunelor Colți, Bozioru și Brăești, au fost descoperite numeroase ...
-
15 Apr
Ce să faci dacă te îmbolnăvești în vacanță
CălătoriiBacteriile și virușii contagioși sunt peste tot atunci când călătorești iar ignorarea simptomelor unei boli ...