Clovnii de la CliniClowns: Zambetul invinge boala!

15 January of 2015

Veselia ar trebui să fie sinonimă cu copi­lăria. Când nu se în­tâm­plă așa, apar clovnii, me­sageri ai zâmbetului.

clovni

© sp4764 / Fotolia

Medicamentul nu este totul în tratarea și vindecarea unei boli, a unei suferințe în general. Iar asta o știu cel mai bine medicii, asistentele și infirmierele, dar mai ales copiii care au avut neșansa să se afle, la un moment dat, pentru un timp mai scurt sau mai lung, în Spitalele Grigore Alexandrescu, Budimex, Fundeni și Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului din București sau în Spitalul de Pediatrie din Brașov. Șederea lor în spital a devenit mai plăcută, iar tratamentul mai ușor de suportat grație clovnilor de la Fundația CliniClowns România. O mână de oameni, cu toții actori profesioniști, angajați la teatre, dar și la Fundație, special instruiți în fiecare an pentru acest tip de activitate, merg de 2 ori pe săptămână în fiecare din spitalele menționate și îi înveselesc pe copii. Acest lucru îi ajută foarte mult pe mi-cuți, dl. prof. dr. Dan Enescu, managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, spunând chiar că efectul pe care îl au clovnii asupra copiilor este similar celui al antibioticelor.

 
În România, totul a început în 1995,  la inițiativa dnei dr. Alexandra Zugrăvescu, sub forma unui proiect sub egida UNITER și cu sprijinul Fundației CliniClowns Olanda în calitate de sponsor principal. Doi clovni olandezi, Patricia și Arno, au susținut o serie de traininguri în vederea pregătirii de clovni din România. Este interesant de menționat faptul că este nevoie de o pregătire specială pentru a fi clovn la patul de spital, tocmai din cauza situației delicate fizice și psihice în care se află copiii spitalizați (fie arși, fie bolnavi de cancer, fie suferind de alte afecțiuni). Joaca îndulcește chinul. Astfel, perfuzia devine un duș la care clovnul spală o jucărie, branula de la mânuță, un fluturaș… Momente deosebite trăiesc nu numai micuții pacienți, ci și clovnii, care își primesc răsplata pe loc: râsul copiilor, chiar și atunci când aceștia se află în imposibilitatea de a schița vreun gest. Așa a fost cazul unui copil ars, pansat din cap până în picioare, dar care râdea cu ochii. Sau al băiatului de 16 ani, tot ars și imobilizat la pat, care, auzind zarvă pe holul spitalului, s-a supărat că nu putea lua și el parte la veselie. Așa că infirmierele l-au scos cu tot cu pat pe hol și toată lumea a fost fericită!

 
io03_19În 2010, de Crăciun, a fost prima dată când în toate cele 4 spitale menționate din București a fost împodobit bradul cu ajutorul micilor pacienți. Acțiunea a fost posibilă cu sprijinul Fundației Vodafone, iar inimoșii de la CliniClowns își doresc ca ea să devină o obișnuință. Ar dori și ca de 1 Martie să facă ateliere în cadrul cărora copiii spitalizați să confecționeze mărțișoare, dar pentru aceasta și pentru toate ac-tivită-țile în general cu copiii orice sprijin financiar ar fi binevenit, cu atât mai mult cu cât din 2008 CliniClowns s-a transformat în Fundația CliniClowns România, care își dorește independența financiară față de fundația-mamă din Olanda, dar și extinderea activității în spitalele de copii din toată țara (în toamna aceasta, cu ajutorul Eureko, beneficiar al „clovneriilor“ a fost și Spitalul Municipal din Timișoara).

Cancerul la copii:
✽Este rar, incidenţa fiind de 10–15 cazuri noi pe an, la 100.000 de copii. Cu depistare precoce şi tratament, mai mult de 70% dintre copiii diagnosticaţi cu cancer pot fi vindecaţi.
✽Cele mai frecvente tipuri de cancer la copii sunt: cancerele sângelui (leucemii şi limfoame); tumorile sistemului nervos; tumorile osoase, musculare, renale, genitale.
✽Mergeți cu copilul la medic de fiecare dată când este bolnav. Se recomandă consultaţii medicale periodice, profilactice, chiar dacă micuţul nu este bolnav! (sursa: www.srccjro.org)
✽4 februarie – Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului
✽15 februarie – Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului la copii

Text: Catalina Oprea

Comments

comments

Previous:

Învinși? Nu! Învingători!

patrizia paglieri

Next:

Patrizia Paglieri, reteta unui zambet italian

You may also like

Post a new comment