Căldărușani, pe malul lacului…

19 June of 2014

Mănăstirea, aflată la doar 50 km de București, a fost ctitorită de Matei Basarab în anul 1683

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Asemănător, din punct de vedere arhitectural, cu celebra Mănăstire Curtea de Argeș, așezământul religios din comuna Gruiu se remarcă drept unul dintre cel mai mari și mai vechi edificii de rit creștin-ortodox înălțate pe teritoriul Munteniei.

Păstrător de cultură
Ansamblul este compus, în prezent, din biserica mare, ridicată în centrul complexului, chiliile așezate pe cele patru laturi, un turn-clopotniță și o biserică aflată în incinta cimitirului din partea de nord-vest a mănăstirii. Între anii 1775 și 1778 au fost refăcute turlele bisericii, a fost reînălțat turnul-clopotniță și s-a adăugat un etaj corpurilor de chilii.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu

La jumătatea secolului al XIX-lea mănăstirea deținea una dintre cele mai importante colecții de carte tipărită din Țara Românească. Totodată, aici se afla și o renumită școală de zugravi, având caracter oficial, întemeiată în 1778 de domnitorul Alexandru Ipsilanti.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Lăcașul se află în mijlocul codrilor Vlăsiei de altădată, pe malul lacului cu același nume, la mică distanță de Capitală. Urmând DN1, în dreptul localității Ciolpani, drumul cotește spre Siliștea Snagovului, încă 15 km până la mănăstire.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Cluj-Napoca, mândria Transilvaniei

Next:

Singurătatea vârstnicilor

You may also like

Post a new comment