City break: Berlin

16 March of 2017

City break: Berlin

Ca să înțelegi Berlinul și să te poți bucura cu adevărat de el, trebuie să știi măcar un pic de istorie. Înaltul mediu academic și viața culturală de aici imprimă orașului o imagine aparent sobră sau, dacă vrei, strictă. Care se potrivește perfect cu arhitectura locală, dar și cu germanii în general.

Cu toate acestea, berlinezii sunt gata oricând să-ți de­­mon­streze contrariul celor de mai sus, dacă-i vei lăsa ca la una sau mai multe halbe de bere, să-ți povestească despre bucuria reunificării 
de-acum 26 de ani. De altfel, în foarte multe locuri din impozanta capitală a Germaniei am găsit bucăți din zidul 
Berlinului, care amintesc în permanență de zbuciumata istorie a acestui oraș.

De la clasic…

Clădirile înalte și masive, străzile late, trotuarele generoase, toate la ștanță, echilibrate și armonioase, emană prin toți porii rigurozitatea și seriozitatea germană. Judecând la o primă vedere, pot spune că berlinezii sunt îndrăgostiți de arhitectura Greciei antice, căci mai peste tot se zăresc elemente specifice acestui stil, iar construcțiile sunt așezate în așa fel, încât efectul de măreție este izbitor.

Berlinul, un oraș de aproape patru ori mai mare decât Parisul, este ca un furnicar, care se schimbă de la un an la altul. 
În permanență aici se construiește sau se repară ceva. Munca sârguincioasă nu se oprește nici măcar noaptea. Singurul loc mai liniștit este Tiergarten, un parc imens, de 210 hectare, care tronează în centrul orașului. Cândva un domeniu de vânătoare pentru regalitate, parcul are nu doar zone de recreere cu multă verdeață, ci și câteva obiective turistice de neratat.

De exemplu, Reichstagul, sediul parlamentului german. Impresionanta clădire se poate vizita gratis cu condiția de a-ți programa sosirea. În imediata apropiere este Poarta Brandenburg, unul dintre cele mai importante simboluri ale Berlinului. Statuia carului antic condus de zeița Victoria a fost luată de Napoleon în urma câștigării războiului cu Prusia, fiind înapoiată Germaniei abia în 1914. Lista de vizitat poate continua, de exemplu, cu Palatul Charlottenburg, reședința de vară a dinastiei Hohenzollern, ori cu 
Grădina Zoologică, însă reține că, oriunde întorci privirea, poți găsi un obiectiv turistic cu o istorie în spate.

… la modern

Perspectiva Berlinului văzut de sus este fantastică, iar turnul televiziunii este 
locul ideal pentru asta. Are 368 de metri înălțime și o cafenea care se învârte la fiecare jumătate de oră. Arhitectura secolului XXI, în mod surprinzător, și-a făcut loc cu ușurință în acest oraș plin de grandoare.

Piața Potsdamer, distrusă aproape complet în cel de al Doilea Război Mondial, a fost refăcută și, chiar dacă unele fațade au fost păstrate în amintirea trecutului, clădirile de sticlă și oțel par să atingă cerul. Sony Center atrage toate privirile și micul Legoland amenajat este ca un magnet pentru copii. Iar dacă tot vorbim de modernism, merită să vezi Gedächtniskirche.

De fapt, aici sunt două edificii religioase așezate față în față. Cea veche este o ruină restaurată, dar cea nouă impresionează prin aspectul neobișnuit și, dacă nu ai vedea crucifixul imens, nu știu dacă ți-ai da seama că este o capelă. Pereții sunt construiți sub 
formă de fagure, din 21.292 de vitralii 
albastre care nu permit soarelui să pătrundă, iar spațiul este oarecum circular.

De neratat

Museumsinsel este o palmă de pământ aflată pe râul Spree care adăpos­teș­te mai multe muzee de artă, însă cel mai frumos și interesant mi s-a părut Pergamonul. Este cel mai mic muzeu pe care l-am 
vizitat vreodată, dar cu siguranță unul dintre cele mai valoroase, judecând după antichitățile pe care le-am admirat aici. De o frumusețe frapantă, încă de la intrare, te așteaptă tulburătoarea poartă babiloniană din Ishtar și, în imediata 
vecinătate, un templu din Grecia antică. După ce m-am delectat cu impresionantele obiecte decorative din lumea islamică, am părăsit muzeul pentru a vedea 
Domul din Berlin.

Biserica protestantă e impunătoare și neașteptat de luminoasă. Construită în stil baroc, ea te duce cu gândul mai degrabă la o catedrală catolică datorită numeroaselor decorațiuni. Taxa de intrare acoperă vizita integrală a lăcașului de cult, incluzând criptele regale, dar și perspectiva oferită de pe cupolă.

Comercial vs istorie

Checkpoint Charlie este unul dintre cele mai căautate obiective turistice și un simbol al războiului rece. A fost amenajat în 1961, ca punct de control, când a fost ridicat zidul Berlinului, care împărțea Germania în două. Doar pe aici aveau acces diplomații, soldații stăini sau turiștii care voiau să ajungă în Berlinul comunist. 
De aceea, americanii, francezii și britanicii au adus la Checkpoint Charlie trupe de poliție militară care să se asigure că totul este în ordine. În 1990, punctul de frontieră a fost dărâmat, dar turiștii pot vedea azi o reproducere a ceea ce a însemnat punctul de control.

Din păcate, butaforia creată este 100% comercială și poate doar muzeul din apropiere, în care sunt 
explicate metodele de fugă din Berlinul de Est în cel de Vest, mai amintește de acele vremuri triste. De altfel, pentru câțiva euro, oricine își poate face o poză cu „polițiștii americani“.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Turist sau călător? Tu ce esti?

Next:

Vacanță de relaxare pe Insula Ammouliani

You may also like

Post a new comment