Citește eticheta produselor alimentare

11 November of 2015

Ți s-a întâmplat vreodată, surprinsă de prețul redus sau eticheta frumos realizată, să cumperi un produs a cărui calitate îndoielnică să o descoperi abia acasă?

Aproape toți am trecut printr-o astfel de situație, descoperind iaurtul care, deși prezintă fructe pe etichetă, nu le găsești și în interior, celebrele „nuggets” de pui, care conțin în proporție covârșitoare proteină vegetală, pachetul atât de similar cu cel de unt, dar care este doar o grăsime tartinabilă, sau apetisantele pateuri congelate ce, odată scoase din cuptor, nu seamănă în niciun fel cu cele desenate pe pungă.

Poți evita toate aceste situații neplăcute, nesănătoase și care aduc piedere de timp și bani dacă te vei învăța că regula de bază este: citeste eticheta produselor alimentare

De foarte multe ori, etichetele produselor alimentare pot induce în eroare consumatorii, fiind uneori traduse greșit, alteori incomplete sau intenționat redactate pentru a ascunde sub anumiți termeni, diferite substanțe periculoase pentru sănătate.

Pentru a putea afla valoarea nutritivă a unui aliment și raportul preț/calitate trebuie să citești cu mare atenție eticheta aplicată pe ambalaj. Calitatea finală a produsului depinde de prospețimea ingredientelor conținute, de condimentele folosite și de tehnologia de fabricație: prăjire, fierbere sau coacere.

Pe ambalaj trebuie vizualizați indicatori precum termenul de valabilitate, eticheta compozițională, mențiunile privind alergenii și indicațiile de păstrare și preparare.

Citeste si: Alimente laudate degeaba

Contrafacerea alimentelor
Un produs alimentar destinat consumului public trebuie să respecte câteva criterii importante, pentru a putea fi considerat autentic. Astfel, cumpărătorul trebuie să afle, citind informațiile de pe ambalaj, metoda de producere și conservare, conformitatea compoziției cu rețeta originală, denumirea de origine controlată (ex.: șuncă de Parma, magiun de Topoloveni, brânză Gouda etc.) sau sistemul agricol de proveniență: convențional, ecologic, modificat genetic.

Atunci când un ingredient important al alimentului a fost parțial sau total eliminat din rețetă, când o substanță a fost adăugată în scopul măririi volumului sau greutății, având ca efect creșterea prețului și reducerea calității, când s-au utilizat aditivi neadmiși sau în doze mai mari decât cele regulamentare ori când un defect a fost ascuns intenționat, este vorba de un fals alimentar ce poate pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Anumiți producători pot să recurgă la imitarea unor produse originale cu alimente a căror însușiri calitative sunt de slabă calitate sau pot schimba com-poziția prin înlocuirea parțială sau totală a unor substanțe cu altele, de calitate inferioară.

Carnea, laptele și pâinea
Oare avem întotdeauna siguranța originii acelui produs atunci când consumăm carne la conservă, tocată sau pasteurizată? De obicei, carnea menționată pe etichetă există și în produsul respectiv, însă înlocuirea proteinei din carne cu proteină vegetală (soia) sau adaosul de aditivi, sare și amidon sunt frecvent întâlnite la produsele ce conțin acest element.

În mezelurile preparate din carne tocată pot fi înlocuite componente valoroase cu elemente de slabă calitate precum șoriciul, grăsimea, tendoanele, organele sau carnea dezosată mecanic de calitate inferioară.

Calitatea laptelui poate fi ușor modificată, prin menținerea acidității cu adaos de conservanți pentru a masca instalarea alterării, prin extragerea grăsimii sau adăugarea apei în compoziția sa.

Citeste si: Feniculul, condiment si planta magica

Amidonul sau făina de grâu adăugate în lapte nu modifică mirosul și gustul acestuia. Smântâna poate fi înmulțită prin adaos de gelatină, albuș de ou sau lapte bătut.

Dacă nu ai știut până acum să apreciezi prospețimea unui pește aflat în galantar, află că acesta trebuie să aibă un corp flexibil, dar care să nu se îndoaie ținut în mână, să aibă ochii limpezi și bombați, branhiile roșii, solzii lucioși și mucus transparent în cantitate mică.

Deși permisă legal, adăugarea agenților de îngroșare, conservanților, acidifianților, emulgatorilor, oxidanților și reducătorilor pentru scăderea elasticității glutenului în pâine poate cauza numeroase probleme de sănătate, în special creșterea excesivă în greutate ca urmare a consumului zilnic.

Citeste si: Tu știi să citești o etichetă?

Toți acești amelioratori de panificație nu fac parte din rețeta tradițională de preparare a pâinii.Numeroase alimente pot fi modificate, chiar și respectând legislația în vigoare, pentru a crește vânzările, îmbunătățind aspectul, reducând costurile de producție și oferind un preț final tentant. Dar de cele mai multe ori oferta ieftină nu garantează și calitatea. Pentru a fi întotdeauna sigură de ceea ce achiziționezi, citește cu atenție eticheta produsului aflat pe raft, înainte de a-l așeza în coșul pentru cumpărături.

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Feniculul, condiment si planta magica

ghimbir

Next:

Ghimbir. Cum il folosesti ca sa profiti de puterea lui

You may also like

Post a new comment