Citește cu atenție eticheta produselor alimentare!

21 November of 2013

Ți s-a întâmplat vreodată, surprinsă de prețul redus sau eticheta frumos reali­zată, să cumperi un produs a cărui calitate îndoielnică să o descoperi abia acasă?

Aproape toți am trecut printr-o astfel de situație, desco­pe­rind iaurtul care, deși pre­zintă fructe pe etichetă, nu le găsești și în interior, celebrele „nuggets” de pui, care conțin în pro­porție covârșitoare proteină vegetală, pachetul atât de similar cu cel de unt, dar care este doar o grăsime tartinabilă, sau apetisantele pateuri congelate ce, odată scoase din cuptor, nu seamănă în niciun fel cu cele desenate pe pungă.

De foarte multe ori, etichetele produselor alimentare pot induce în eroare consumatorii, fiind uneori traduse greșit, alteori incomplete sau intenționat redactate pentru a ascunde sub anumiți termeni diferite substanțe periculoase pentru să­nă­­­tate. Pentru a putea afla valoa­rea nu­tri­­tivă a unui aliment și raportul preț/cali­­tate trebuie să citești cu mare atenție eti­cheta aplicată pe ambalaj.

Calitatea fi­nală a produsului depinde de prospe­ți­mea ingredientelor conținu­te, de condimentele folosite și de tehnologia de fa­bri­cație: prăjire, fierbere sau coacere. Pe am­balaj trebuie vizualizați indicatori precum termenul de valabilitate, eticheta com­­­pozițională, men­țiu­nile pri­vind alergenii și indicațiile de păstrare și preparare.

Contrafacerea alimentelor
Un produs alimentar destinat consumului public trebuie să respecte câteva criterii importante, pentru a putea fi considerat autentic. Astfel, cumpărătorul trebuie să afle, citind informațiile de pe ambalaj, metoda de producere și conservare, conformitatea compoziției cu rețeta originală, denumirea de origine contro­lată (ex.: șuncă de Parma, magiun de Topoloveni, brânză Gouda etc.) sau sistemul agricol de proveniență: convențional, ecologic, modificat genetic.

Atunci când un ingredient important al alimentului a fost parțial sau total eliminat din rețetă, când o substanță a fost adăugată în scopul măririi volumului sau greutății, având ca efect creșterea prețului și reducerea calității, când s-au utilizat aditivi nead­miși sau în doze mai mari decât cele regulamentare ori când un defect a fost ascuns intenționat, este vorba de un fals alimentar ce poate pune în pericol sănă­tatea consumatorilor.

Anumiți pro­du­­că­tori pot să recurgă la imitarea unor produse originale cu alimente a căror însușiri calitative sunt de slabă calitate sau pot schimba com­poziția prin înlocuirea par­țială sau totală a unor substanțe cu altele, de calitate inferioară.

Carnea, laptele și pâinea
Anul trecut scandalul înlocuirii cărnii de vită cu cea de cal a născut un alt semn de întrebare: oare avem întotdeauna sigu­ranța originii acelui produs atunci când co­n­sumăm carne la con­­servă, tocată sau paste­urizată? De obicei, carnea mențio­nată pe eti­chetă există și în produsul respectiv, însă înlocuirea proteinei din carne cu proteină vege­tală (soia) sau adaosul de aditivi, sare și amidon sunt frecvent întâlnite la produsele ce conțin acest element.

În mezelurile preparate din carne tocată pot fi înlocuite componente valoroase cu elemente de slabă calitate precum șoriciul, grăsimea, tendoanele, organele sau carnea dezosată me­ca­nic de calitate inferioară.

Calitatea laptelui poate fi ușor modifi­cată, prin menținerea acidității cu adaos de conservanți pentru a masca instalarea alterării, prin extragerea grăsimii sau adăugarea apei în compoziția sa. Amidonul sau făina de grâu adăugate în lapte nu modifică mirosul și gustul aces­tuia.

Smân­tâna poate fi înmul­țită prin adaos de gelatină, albuș de ou sau lapte bătut, dar trebuie sa scrie pe eticheta.

Dacă nu ai știut până acum să apreciezi prospețimea unui peș­te aflat în galantar, află că acesta trebuie să aibă un corp flexibil, dar care să nu se îndoaie ținut în mână, să aibă ochii limpezi și bombați, branhiile roșii, solzii lucioși și mucus transparent în cantitate mică.

Deși permisă legal, adăugarea agenților de îngroșare, conser­vanților, acidifian­ți­lor, emulgatorilor, oxidanților și reducă­torilor pentru scăderea elasticității glute­nului în pâine poate cauza numeroase probleme de sănătate, în special creșterea excesivă în greutate ca urmare a consumului zilnic. Toți acești amelioratori de panificație nu fac parte din rețeta tradițio­nală de preparare a pâinii.

Numeroase alimente pot fi modificate, chiar și respectând legislația în vigoare, pentru a crește vânză­rile, îmbu­nă­tățind aspectul, reducând cos­turile de produc­ție și oferind un preț final tentant.

Dar de cele mai multe ori oferta ieftină nu garantează și calitatea. Pentru a fi întotdeauna sigură de ceea ce achiziționezi, citește cu atenție eticheta produsului aflat pe raft, înainte de a-l așeza în co­șul pentru cumpărături.

Citeste si:

 

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Puterea alimentelor antioxidante

Next:

Regimul cretan, secretul longevității

You may also like

Post a new comment