Oricine știe că trebuie să citească eticheta unui produs alimentar înainte de a-l cumpăra. Dar știm cu toții să descifrăm mesajul inscripționat?
Dacă ții la sănătate, este bine să citești cu atenție eticheta produselor pe care le cumperi. Informațiile care sunt înscrise pe etichete sunt de obicei codificate și prescurtate. Nu trebuie să ții seama doar de termenul de expirare, de E-uri, de tipul sau cantitatea de grăsimi, ci și de existența anumitor substanțe alergene.
E-urile sunt aditivi alimentari care au scopul de a conserva și proteja alimentele de descompunere. E vine de la Europa, iar litera este urmată de câteva cifre care codifică substanța. Nu însă toți aditivii sunt nocivi, așa că nu trebuie să te sperii când vezi lista de E-uri. Coloranții naturali nu îți afectează sănătatea. Nici aditivii inofensivi. Valorile nutriționale se referă la tipul de grăsimi, cantitatea lor, numărul caloriilor, cantitatea de sare, de fibre, de zaharuri, de proteine și vitamine. Dacă suferi de boli cronice sau interdicții alimentare de orice fel, trebuie să știi ce alimente să eviți. Conținutul nutritiv se specifică de obicei raportat la 100 g.
Cei cu intoleranță la gluten sau lactoză trebuie să caute orice mențiune de acest fel pe etichetă. De asemenea, alergicii la nuci sau susan trebuie să citească cu atenție ce scrie pe etichete. Nu uita să verifici, desigur, data de expirare și nu cumpăra produse care nu menționează termenul limită.
Ingrediente periculoase
Există substanțe care trebuie evitate. Iată câteva dintre ele:
»» Caragenanul sau E-407 conține factori cancerigeni.
»» Dextroza este un zahar care se absoarbe rapid și crește riscul de diabet.
»» Nitriții trebuie evitați cu orice preț, pentru că sunt cancerigeni.
»» Îndulcitorii artificiali (aspartamul E 951, acesulfamul E950, ciclamații E952) cresc riscul obezității.
»» Uleiul vegetal parțial hidrogenat nu este indicat, din cauza modului în care a fost obținut.
»» La fructe și legume există un cod de 4 sau 5 cifre. Un măr cu un cod din 4 cifre este cultivat în mod convențional și e posibil să fie contaminat cu pesticide sau fertilizatori. Codul de 5 cifre în care prima cifră este 9 indică un fruct bio. Evită fructele și legumele al căror cod începe cu cifra 8: ele au fost modificate genetic.
Citeste si:
- Citește cu atenție etichetele produselor alimentare!
- Ce pericole ascund șervețelele umede pentru bebeluși
- 9 mituri nutriționale și efectele lor
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Ce trebuie sa stii despre vitamina K si unde o gasesti

Next:
Mănâncă inteligent legume de tot felul!
You may also like
-
07 Jan
Cele 12 reguli ale alimentatiei sanatoase
NutrițieVrei sa mananci sanatos, dar iti este greu. Este dificil sa gasesti, cand ti-e foame ...
-
16 Jun
5 sfaturi cu adevărat utile pentru a pregăti mâncăruri gustoase, dar și sănătoase
NutrițieAlimentația este cheia unui organism puternic, iar alegerile pe care le facem zilnic în materie ...
-
05 Dec
Veganismul, un alt mod de viață
NutrițieAi atâtea priorități în timpul zilei, încât ți-e greu să te strecori și pe tine ...
-
16 Oct
Legatura directa intre anemie si alimentatie. Alimente utile pentru anemie
NutrițieExista o legatura directa intre anemie si alimentatie. Alimentatia poate fi “primul medicament” sustinand aportul ...