Citește corect 
eticheta. Este esential pentru sanatatea ta!

19 November of 2018

Oricine știe că trebuie să citească eticheta unui produs alimentar înainte de a-l cumpăra. Dar știm cu toții să descifrăm mesajul inscripționat?

Dacă ții la sănătate, este bine să citești cu atenție eticheta produselor pe care le cumperi. Informațiile care sunt înscrise pe etichete sunt de obicei codificate și prescurtate. Nu trebuie să ții seama doar de termenul de expirare, de 
E-uri, de tipul sau cantitatea de 
grăsimi, ci și de existența anumitor substanțe alergene.

E-urile sunt aditivi alimentari care au scopul de a conserva și proteja alimentele de descompunere. E vine de la Europa, iar litera este urmată de câteva cifre care codifică substanța. Nu însă toți aditivii sunt nocivi, așa că nu 
trebuie să te sperii când vezi lista de E-uri. Coloranții naturali nu îți afectează sănătatea. Nici aditivii inofensivi. Valorile nutriționale se referă la tipul de grăsimi, cantitatea lor, numărul caloriilor, cantitatea de sare, de fibre, de zaharuri, de proteine și vitamine. Dacă suferi de boli cronice sau interdicții alimentare de orice fel, trebuie să știi ce alimente să eviți. Conținutul nutritiv se specifică de obicei raportat la 100 g.

Cei cu intoleranță la gluten sau lactoză trebuie să caute orice mențiune de acest fel pe etichetă. De asemenea, alergicii la nuci sau susan trebuie să citească cu atenție ce scrie pe etichete. Nu uita să verifici, desigur, data de 
expirare și nu cumpăra produse care nu menționează termenul limită.

Ingrediente periculoase

Există substanțe care trebuie evitate. Iată 
câteva dintre ele:

»» Caragenanul sau E-407 conține factori cancerigeni.

»» Dextroza este un zahar care se absoarbe rapid și crește riscul de diabet.

»» Nitriții trebuie evitați cu orice preț, pentru că sunt cancerigeni.

»» Îndulcitorii artificiali (aspartamul E 951, acesulfamul E950, ciclamații E952) cresc riscul obezității.

»» Uleiul vegetal parțial hidrogenat nu este indicat, din cauza modului în care a fost obținut.

»» La fructe și legume există un cod de 4 sau 5 cifre. Un măr cu un cod din 4 cifre este cultivat în mod convențional și e posibil să fie contaminat cu pesticide sau fertilizatori. Codul de 5 cifre în care prima cifră este 9 indică un fruct bio. Evită fructele și legumele al 
căror cod începe cu cifra 8: ele au fost modificate genetic.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Ce trebuie sa stii despre vitamina K si unde o gasesti

Next:

Mănâncă inteligent legume de tot felul!

You may also like

Post a new comment