Circulația periferică

15 December of 2009

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Circulația sanguină deficitară reprezintă o problemă des întâlnită în societatea modernă, determinând scăderea temperaturii la nivelul membrelor superioare și inferioare. Buna circulație a sângelui are un rol vital pentru menținerea sănătății, asigurând transportul hormonilor, anticorpilor și oxigenului către organele interne.

Cauze și tratament
Cauzele care pot determina scăderea temperaturii în extremitățile corpului pot fi numeroase, de la intoxicații, boli inflamatorii, hipotiroidism sau reducerea nivelului de fier din organism, până la anemii, neuropatii și artrite. O circulație bună se poate obține și prin activități precum gimnastica, mersul pe jos și anumite sporturi individuale sau de echipă. Atunci când activitatea mușchilor este redusă, circulația sanguină este dereglată, articulațiile membrelor devenind rigide și dureroase.
În general, este recomandat consumul lichidelor și a alimentelor bogate în potasiu și în magneziu. Sucul de mere conține pectină, care scade colesterolul și stimulează circulația sângelui. Usturoiul are efect vasodilatator prevenind formarea cheagurilor sau a trombozei. Alte plante cu rol antispasmodic folosite în tratamentul fitoterapeutic sunt mesteacănul, păducelul, rozmarinul, cimbrul sau vâscul. Unul dintre cele mai cunoscute remedii este reprezentat de extractul din frunze de ginkgo-biloba. Acesta stimulează circulația sângelui în zona craniană, menținând elasticitatea venelor, întărind membrana celulelor sanguine și evitând instalarea aterosclerozei. Cu rol vasodilatator, extractul de ginkgo-biloba are efect antioxidant, acționând asupra creșterii fluxului de sânge spre creier și spre membre, contribuind la vascularizarea zonelor afectate. În combinație cu magneziul, gingko-biloba dezvoltă un efect pozitiv asupra aparatului cardiovascular și a sistemelor nervos și muscular.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

O nouă metodă în lipoaspirație

Next:

Deviația septului nazal

You may also like

Post a new comment