Un muzeu în aer liber, o destinație turistică aparte!
Ca urmare a caracterului său unitar, unic în lume, evocat de motivele tradiționale sculptate pe fațadele caselor din localitate, comuna Ciocănești din județul Suceava a fost declarată în urmă cu 9 ani comună-muzeu.
Pe malurile Bistriței Aurii
Dacă vrei să uiți pentru o perioadă de tumultul civilizației urbane, să te bucuri de o atmosferă relaxantă și de aer curat, savurând delicioase preparate gastronomice, alege ca destinație de vacanță această frumoasă așezare rurală, de la poalele Munților Suhard. Situată de-a lungul unei văi ce leagă două regiuni splendide în peisajul turistic românesc, Maramureșul și Bucovina, comuna Ciocănești stă răsfirată de o parte și de alta a Bistriței Aurii. Arta populară și obiceiurile ocupă un loc important în viața de zi cu zi a sătenilor, vizitatorii putând admira aici numeroase exponate tradiționale, la Muzeul Ouălor Încondeiate, la Muzeul Motivelor Naționale sau la Casa Muzeu Țăran Leontina.
Conform hrisoavelor din perioada medievală, ce atestă existența acestei așezări umane încă din secolul al XV-lea, denumirea localității făcea referire la armurierii domnitorului Ștefan cel Mare, cei care făureau scuturi, armuri și săbii, ciocănind metalul din zori și până în noapte.
Sărbători și festivaluri
Nu există un anotimp cu precădere indicat pentru a alege să petreci un concediu pe aceste minunate plaiuri, sezonul turistic îmbrăcând un caracter permanent. Într-adevăr, iarna accesul poate fi ușor îngreunat, din cauza zăpezii, dar panorama oferită de munții înveșmântați în mantii albe merită orice efort. Evenimentele abundă în regiune și, în afara clasicului Crăciun și a sărbătorilor pascale, există și alte festivaluri demne de menționat, precum Festivalul Păstrăvului, desfășurat la mijlocul lunii august, Răscolul Stânii în septembrie, Balul Gospodarilor de Lăsatul-secului sau Festivalul Ouălor Încondeiate, la începutul primăverii.
Majoritatea turiștilor ajunși în nordul Moldovei rămân fermecați de aromele bucătăriei bucovinene. Cu Bistrița curgând atât de aproape, produsele pescărești ocupă un loc important, iar păstrăvul servit cu jintiță, în cobză de brad sau prăjit în crustă de mălai, poate fi regăsit în mai toate meniurile pensiunilor. În general, rețetele sunt preparate cu ingrediente 100% naturale, carnea, brânzeturile și legumele fiind de cea mai bună calitate. Deserturile conțin, de cele mai multe ori, dulcețuri variate, din parfumate fructe de pădure: afine, mure, zmeură sau rubarbă.
Nu ai cum să nu îți dorești să revii aici mereu, vizitând și descoperind noi fațete ale frumoaselor obcini bucovinene. Viața își deapănă nestingherită cursul, păstrând tradițiile seculare în sânul unei civilizații născute parcă din acordul tacit cu ritmul pur al naturii.
Transport și cazare: Din Capitală și până în satul aflat în apropiere de Vatra Dornei sunt puțin peste 500 de km, de-a lungul șoselei E85. În comuna Ciocănești există o rețea agroturistică dezvoltată, cu aproape 30 de pensiuni, o bună parte dintre acestea omologate între 1 și 3 margarete. Prețurile variază, pentru o noapte de cazare, între 60 și 100 de lei camera dublă.
Text: Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
14 Feb
Iubirea, de la agonie la extaz
Reportaje și interviuriAcum un an credeam că totul s-a sfârșit pentru mine. Când soțul meu s-a ridicat ...
-
08 Dec
Fața nevăzută a măștilor de clovn
Reportaje și interviuri„Am venit în România cu o valiză, pentru 45 de zile. Am rămas 15 ani“. ...
-
16 Dec
„Am ales să fiu pompier pentru că vreau să ajut oamenii“
Reportaje și interviuriO femeie deosebită și foarte curajoasă alege să-și riște propria viață pentru a o salva ...
-
15 Dec
Cheia, perla Teleajenului
CălătoriiJudețul cu cel mai ridicat trafic turistic, Prahova le oferă vizitatorilor numeroase posibilități de petrecere ...