Chihuahua, cel mai mic câine din lume cu cea mai mare personalitate

18 March of 2020

Cel mai faimos câine printre vedetele autohtone, „cățelul de poșetă” sau, – potrivit meme-urilor de pe rețelele de socializare – „câinele jumătate furie, jumătate tremur”, chihuahua este una dintre cele mai vechi rase din lume.

Istoric. Chihuahua vine din statul mexican cu același nume și, deși răspândirea ei globală s-a întâmplat recent, se parte că este una dintre cele mai vechi rase ale lumii. Vestigiile arheologice au scos la iveală strămoșul său direct, Techichi, un câine cu aceeași siluetă și dimensiune crescut, dar și venerat, de tolteci (cultură precolumbiană). Apoi, alte mărturii au fost găsite în siturile aztece – mai exact, în partea lor religioasă. Aztecii le atribuiau micilor patrupede rolul de a conduce sufletele celor decedați dincolo și astfel le venerau, dovadă stând statuetele folosite în ritualuri, dar și osemintele lor puse la loc de cinste.

Chihuahua

Aspect. Chihuahua există într-o varietate de culori, de la alb, auriu până la brun sau negru. Aceștia se împart în două categorii: cu păr scurt și cu păr lung. Ating nu mai mult de trei kilograme și aproximativ 25 de centimetri înălțime. Iar specialiștii au picat de acord că cei cu cap în formă de măr sunt în conformitate cu genele rasei pure. Urechile ca de liliac le dau un aspect impunător.

Personalitate. Este un câine extrem de temperamental, recalcitrant și destul de agresiv, mai ales cu străinii sau cu alți câini. Nu este recomandat să-ți iei unul dacă ai acasă și alte animale. Se crede mare, este independent, teritorial, agitat și extrem de energic. Nu este prea sociabil și tinde să devină fidel unui singur membru al familiei față de care își arată întotdeauna afecțiunea. Tocmai pentru că este destul de nervos, imprevizibil și nu suportă să i se invadeze spațiul, nu este potrivit pentru locuințele în care sunt copii mici.

Sănătate. Chihuahua nu sunt pretențioși, trebuie doar să ai grijă la dantură (sunt predispuși unor boli genetice în acest sens) și la ochii mai sensibili – din cauza formei capului, pot lăcrima. Ca celelalte rase mici, trebuie evitată obezitatea care le poate provoca grave probleme de respirație și chiar diabet. Speranța de viață este între 12 și 18 ani.

Chihuahua

Îngrijire. Membri acestei rase se impun a fi ținuți în casă, la temperaturi crescute. Nu pierd mult păr – pe cei cu blană scurtă trebuie să-i perii o dată pe săptămână, iar pe cei cu blană lungă, de două ori pe săptămână. Le place să aibă un stăpân sedentar. Ai grijă la dietă, sunt câini mici – trebuie să mănânce puțin și des.

Dresaj. Dacă optezi pentru un chihuahua, trebuie încă de foarte mic să-l dresezi astfel încât să fie cât mai sociabil: scoate-l în lume, fă-l să interacționeze cu alți câini, dar și cu oameni noi. Ca adult, e foarte greu să-i impui ceva ce nu a învățat de mic.

Citeste si:

Text: Corina Matei/ sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Vrei să ajuți albinele? Ai grijă de păpădii

stil nordic

Next:

Amenajarea dormitorului în stil nordic – 7 elemente care nu trebuie să-ți lipsească

You may also like

Post a new comment