Cheile Turzii – Preaplinul unei naturi milenare

03 July of 2012

Foto: Cristian Niculescu


Chei, peșteri, cascade și lacuri… toate la un loc formează minunatele plaiuri ale Turdei

La doar 30 km sud de fermecătorul oraș Cluj-Napoca se află una dintre cele mai frumoase trecători montane de pe teritoriul României. Arheologii au datat primele urme Homo Sapiens descoperite aici ca fiind de acum 60.000 de ani. În trecut, la mică distanță se afla un castru roman, Potaissa, amintit și de geograful Antichității Ptolemeu, într-una dintre lucrările sale.

Foto: Cristian Niculescu


Valea râului Hășdate
Lungimea totală a Cheilor Turzii depă­șește 1200 de metri, fantasticul defileu despicând în două Munții Trascăului, în partea de est a Carpaților Orientali. Râul care a săpat în peretele de calcar al masivului se numește Hășdate. Alături de Cheile Turzii, cea de-a doua minune geolo­gică pe care acest afluent al Arieșului o dezvăluie privirilor se numește Cascada Ciucaș, o cădere de apă în lungime de cinci metri.
Atingând înălțimi de 250 de metri, pereții de calcar ai cheilor prezintă un pei­saj cu adevărat spectaculos, în suprafață de peste 300 de hectare, alternând crestele ascuțite cu văile adânc săpate în munte și cu povârnișurile stâncoase.

Foto: Cristian Niculescu


Fauna și flora
De-a lungul întregului areal, constituit ca rezervație naturală în anul 1938, sunt contabilizate aproape 60 de peșteri, din care doar opt au dimensiuni mai mari de 20 de metri. Printre cele mai importante se numără Peștera Liliecilor, Peștera Calastur și Peștera Cuptorului.
1.000 de specii diferite de plante, 67 de categorii de păsări, numeroși jderi, mis­treți, căprioare și vulpi își duc traiul pe aceste meleaguri, cu precădere în zonele mai puțin accesibile.
În ansamblu, este o zonă mai puțin atinsă de „civilizație“.

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: La ieșirea din orașul Turda, urmând șoseaua E81 spre Alba-Iulia, turiștii se pot îndrepta spre Cheile Turzii. Există și microbuze care leagă orașul de defileu. Distanța București – Turda este de 400 de km.
În apropierea Cheilor Turzii există variate oferte de cazare în pen­siuni de trei și patru stele, la prețuri pornind de la 120 de lei camera dublă cu mic dejun inclus. Pentru cei care vor să beneficieze de o ofertă mai convenabilă, există pachete de trei până la șase nopți, cu demipensiune inclusă, la tarife mai mici decât prețul afișat la recepție.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Parcul Natural Porțile de Fier – Cazanele Dunării

Next:

Călătorind prin Defileul Jiului – Mănăstirea Lainici

You may also like

Post a new comment