
Foto: Cristian Niculescu, Hepta
Județul cu cel mai ridicat trafic turistic, Prahova le oferă vizitatorilor numeroase posibilități de petrecere a timpului liber, prin intermediul obiectivelor montane aflate de-a lungul văilor a două râuri importante, Prahova și Teleajen.

Foto: Cristian Niculescu, Hepta
Pe culmile Ciucașului
Depresiunea formată de râul Teleajen la poalele Munților Ciucaș și Zăganu reprezintă un minunat loc de odihnă și recreere pentru persoane cu probleme ca astenia nervoasă, rahitismul, hipertiroidismul sau suprasolicitarea fizică și intelectuală. La 120 km de București, se întinde într-o zonă intramontană, cu presiune scăzută și cu aer curat, bogat în raze ultraviolete, comuna Măneciu. Dintre cele opt sate ale sale se remarcă stațiunea Cheia, o localitate dezvoltată fără aport industrial, la 50 km depărtare de orice sursă de poluare. Plasată într-o zonă de basm, cu abundente păduri de foioase și de conifere, stațiunea este apreciată ca loc de odihnă și de tratament balneoclimateric cu caracter permanent. Muntele Ciucaș oferă o serie de trasee solicitante atât din punct de vedere al efortului depus, cât și al timpului parcurs. Spectaculos prin măreția sa, cu înălțimi abrupte, trasate în linii verticale și culmi în pante domoale, Ciucașul alternează zonele verzi cu stâncile dezgolite în forme sculptate parcă de mâna omenească, adevărate monumente ale naturii, cum sunt Babele la Sfat, Sfinxul Brătocei, Tigăile sau Mâna Dracului.

Foto: Cristian Niculescu, Hepta
La poalele munților
Un popas intermediar între Cheia și vârfurile masivelor montane ce ocrotesc stațiunea îl reprezintă zona de platou alpin intitulată Muntele Roșu. Denumirea provine de la culoarea bujorilor de munte („rododendroni“) care acoperă întreaga regiune cu un covor de petale sângerii, așternut la final de primăvară. Din acest loc, aflat la 8 km distanță de Cheia și la 1260 de metri altitudine, pot fi efectuate trasee spre Poiana Stânii, spre Vârful Siriu sau spre Valea Berii.
Expoziția Permanentă „Flori de Mină“ deschisă în incinta muzeului din centrul stațiunii expune numeroase eșantioane de cuarț, de agate, de calcit sau de marcasite în geode de diferite mărimi. Cheia și Suzana sunt două mănăstiri ridicate la mijlocul secolului al XVIII-lea, cufundate, în prezent, după un trecut nemilos, într-o liniște binefăcătoare și o mare de flori colorate. Anual, stațiunea Cheia reprezintă un minunat loc de recreere pentru un număr ridicat de turiști de toate vârstele.
Pictorul Tattarescu
Pionier al neoclasicismului în pictura românească și participant la revoluția de la 1848, Gheorghe Tattarescu este autorul a numeroase picturi bisericești aflate în mănăstirile din zona Teleajenului. Icoana Sf.Nicolae din incinta mănăstirii Cheia este un omagiu adus sfântului, al cărui hram îl poartă primul lăcaș de cult din lemn, ridicat pe aceste meleaguri.
Cristian Niculescu
Comments
You may also like
-
14 Jan
Află ce tip de călătoare ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine
CălătoriiAflă ce tip de călătoăre ești și care sunt destinațiile potrivite pentru tine. Fă un ...
-
10 Jun
Durău, la poalele verzi ale Ceahlăului
CălătoriiO stațiune mică și cochetă, situată la 800m altitudine și la 10 km distanță de ...
-
11 Dec
Ljubljana, orașul dragonilor
CălătoriiLjubljana, orașul dragonilor – Cu o suprafață mai mare decât a Bucureștiul și cu locuitori ...
-
03 May
O legendă dată uitării: Băile Herculane
CălătoriiUn tărâm de basm pierdut printre ruine se remarcă datorită istoriei sale bogate și unei ...