Cetatea Rupea

14 February of 2014

Călătorind pe urmele iernii, într-unfrumos sit medieval reconstruit.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transilvania, târâmul aflat dincolo de codrii seculari ai Carpaților, a reușit să păstreze până în prezent, alături de o istorie documentată, numeroase repere arhitecturale, mărturii ale unor timpuri de mult apuse.

Dăinuind peste secole
Ridicată în urmă cu șapte veacuri pe ruinele unei vechi fortificații dacice, cetatea de la Rupea, aflată pe Dealul Cohalmului, domină împrejurimile, putând fi zărită și localizată cu ușurință de către toți turiștii ajunși în această parte a țării.
Loc de refugiu pe timp de război, for­tăreața înălțată pe o masivă stâncă de bazalt îngloba în trecut trei cetăți concentrice și două curți interioare cu numeroase turnuri, magazii, fântâni cu apă potabilă, precum și o capelă pentru rugăciuni la vremuri de restriște. Zidurile cetății par să se îmbine perfect cu peretele dealului, formând împreună un sistem defensiv impunător.

Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Timp de aproape un secol cetatea s-a aflat în stăpânirea regelui Ungariei, Carol I Robert de Anjou, fiind cedată locuitorilor în 1420 și ocupată două veacuri mai târziu de austrieci. Deși a fost asediată în repetate rânduri de către turci, fortăreața a reușit să dăinuie până în prezent. În perioada medievalității existau în Rupea 12 bresle distincte, formând un important centru comercial și meșteșugăresc, într-o regiune a Transilvaniei greu încercată de năvălitori.
Având forma unei spirale ascendente, ansamblul fortificat este compus din trei părți distincte, ridicate în secole diferite. Partea de sus a cetății reprezintă cea mai veche construcție, fiind dezvoltată pe ruinele unei vechi cetăți dacice (Ramidava). Partea de mijloc datează din secolul al XV-lea, iar partea de jos a fost extinsă 300 de ani mai târziu, pentru a oferi spațiul necesar unei garnizoane.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Promovare turistică
În prezent, după trei ani de investiții și lucrări de renovare au fost refăcute turnurile, o parte din zidurile cetății, curtea interioară și drumurile de acces pentru autoturisme și pietoni.
Totuși, deși deschise publicului, atât iarna, cât și vara, încăperile rezultate în urma renovărilor efectuate sunt încă goale, urmând probabil a fi amenajate cu panouri informative, mobilă specifică, gravuri, arme de epocă sau elemente de port tradițional într-un viitor apropiat.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Inaugurarea cetății refăcute cu investiții de aproape 4,5 milioane de euro din fonduri europene a avut loc în data de 15 iunie 2013. Orașul Rupea a devenit astfel beneficiarul unui proiect intitulat „Scaunul Rupea – promovarea potențialului turistic”, prin intermediul căruia s-a dorit includerea în circuite turistice a cetăților și bisericilor fortificate din regiune, urmărindu-se promovarea identității istorice, culturale, ecumenice și a resurselor naturale. Criț, Meșendorf, Racoș, Viscri, Homorod, Hoghiz sau Ungra sunt doar câteva destinații din salba localităților deținătoare ale unor unice și frumoase biserici medievale fortificate, incluse în acest proiect de anvergură.
Foto: Cristian Niculescu

Foto: Cristian Niculescu


Transport și cazare: Cetatea, aflată la 65 km depărtare de Brașov, este deschisă publicului în intervalul orar 10:00-20:00, costul unui bilet fiind de 10 lei. Agroturismul a cunoscut în ultimii ani o evoluție remarcabilă în această parte a țării, numeroase sisteme de cazare presărate de-a lungul Țării Bârsei și până pe Valea Târnavelor oferind demipensiune sau pensiune completă și meniuri cu specific tradițional la prețuri accesibile chiar și în perioada vârfului de sezon. O noapte de cazare se situează la prețuri cuprinse între 90 și 150 de lei. Pentru mai multe detalii: www.rupeaturistica.ro.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Saschizul istoric

Next:

Târgu-Jiu

You may also like

Post a new comment