Cetatea Râșnov, scurt popas în Valea Trandafirilor

08 January of 2010

Primii locuitori sași au denumit „Rosenau“ minunata așezare de la poalele munților, alegând buchetul de trandafiri ca simbol al regiunii. Cavalerii teutoni au ridicat, aici, la începutul secolului al XIII-lea, o mândră cetate în cinstea Fecioarei Maria.

Foto: Ager Travel Air

Aflată la doar 15 km de Brașov, pe drumul ce unea din timpuri medievale Ardealul istoric de Țara Bârsei, micuța localitate Râșnov s-a format ca așezare umană încă din antichitate, perioadă în care în aceste locuri se dezvoltase complexul dacic Cumidava. Prima atestare documentară a târgului medieval sub denumirea de „Rosnou“(trad.Valea Trandafirilor) este în anul 1331, într-un act emis de regele Carol Robert de Anjou. În acest document este menționată pentru întâia oară existența unei impunătoare fortificații ridicate în zonă.

Cetatea, un simbol al turismului în zonă
Compusă dintr-o curte exterioară, unde erau adăpostite vitele, și o curte interioară, în incinta căreia se aflau casele locuitorilor, cetatea medievală, care se presupune că a fost construită între anii 1211 și 1225, era protejată de ziduri groase, înalte de 5 metri, și înconjurată de 8 bastioane. Pentru a asigura apa necesară pe timp de asediu, a fost săpată, la începutul secolului al XVII-lea, o fântână adâncă de 146 metri, de către 2 prizonieri turci, cărora li s-a promis eliberarea dacă reușeau să termine fântâna.
În contemporaneitate, cetatea Râșnovului a reprezentat decorul ideal pentru turnarea unor scene din filme celebre, precum „Dacii“ (1967), „Columna“ (1968), sau „Nemuritorii“ (1974). Considerat stațiune începând cu anul 1929, Râșnovul s-a dez­voltat mult din punct de vedere agroturistic, dezvăluind vizitatorilor, într-un cadru natural de vis, complexul medieval și arta gastronomiei locale de influență secuiască și săsească. Totuși, cetatea, greșit ad­­mi­­nistrată în ultimii 10 ani, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare, necesitând intervenții de consolidare imediate.

Cristian Niculescu

Agenția de Turism Ager Travel Air vă oferă:
-cazare la hoteluri și pensiuni în țară și în străinătate;
-rezervări bilete de avion și de autocar;
-excursii individuale și de grup;
-programe turistice la cerere;
-asigurări medicale și carte verde;
-închirieri auto.
Date de contact: tel. 021/330 67 70;
adresa de e-mail: [email protected]

Comments

comments

Previous:

Mărășești – „Smerită închinare, mătanie a amintirilor, pe câmpia de la Mărășești“

Next:

Brazilia Soare & samba la superlativ

You may also like

Post a new comment