Sighișoara. Cetatea medievală

07 January of 2010

Turism istoric în Sighișoara.

Foto: Ana-Maria Nica

Situată în inima României, la mică dis­tanță de îmbinarea lanțului carpatic ori­ental cu cel meridional, Sighișoara adă­pos­tește de secole cea mai fru­moasă citadelă medievală locuită din sud‑estul Europei.

Patrimoniu UNESCO
Anual, se desfășoară aici la finalul lunii iulie, celebrul festival medieval, prilej pentru mulți tineri de a se costuma adaptat anumitor perioade istorice și de a interpreta roluri variate, petrecând timp de două zile și două nopți pe stră­zile orașului.
Începând cu anul 1991 cetatea a fost inclusă de UNESCO pe lista patrimoniului mondial, dezvăluindu‑se turiștilor prin modalitatea de conservare a arhitecturii vechi sub forma unui veritabil oraș‑muzeu.
Sighișoara uimește și încântă călătorii indiferent de anotimp, oferind posibilitatea par­cur­gerii unui complex pasaj temporal, perfect conservat, printre bastioane și ziduri de apărare tocite de suflul aspru al vremurilor.

Puncte de interes
Principalul reper turistic și totodată simbol al orașului este reprezentat de Turnul cu Ceas, cunoscut și sub denumi­rea de Turnul Porții, ca urmare a situării sale la intrarea în for­tăreață.
Fiind unul din cele 9 turnuri păstrate până în ziua de azi, dintr‑un total de 14 inițiale, acesta măsoară 64 de metri, adăpostind în interiorul său muzeul cetății. Celelalte 8 bastioane poartă denumiri ale meșteșugarilor din acea perioadă, precum cele ale Fierarilor, Frânghierilor, Măcelarilor, Cojocarilor sau Croitorilor.
Unică prin modul în care a fost concepută, Scara Școlarilor numără peste 170 de trepte acoperite, ce duc direct la Biserica din Deal. Edificiu reprezentativ al stilului gotic de secol XV, lăcașul din deal a reprezentat în timp de război, pentru civili, un important loc de refugiu.
Fiecare clădire evocă un stil aparte și poartă câte un nume definindu‑i aspectul exterior. Casa Venețiană cu numeroasele sale ferestre duble sau Casa cu Cerb completând printr‑un trofeu cinegetic pictura murală din exterior sunt dovezi ale unicității arhitecturale etalate în interiorul cetății.
Un loc în care istoria e realitate palpabilă, trecutul fiind retrăit la fiecare pas, Sighișoara atrage precum un magnet tu­riști din toate colțurile lumii, festivalurile și muzeele sale încântând simțurile și dezvoltând un important turism cultural de elită.

Biserica ­Mănăstirii
Monument al stilului gotic, clădirea menționa­tă documentar încă din 1298, a ars parțial 4 secole mai târziu. Turnul bisericii a fost refăcut la un an după incendiu.

Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

Costinești, stațiunea tineretului

Next:

Praid, ținutul sării

You may also like

Post a new comment