Cetatea Alba Carolina – pagini de istorie pe tărâmuri transilvane

17 September of 2013

Urbe a Daciei, castru roman, cetate medievală, dar mai ales simbol al unității românilor
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Orașul care a găzduit în data de 1 Decembrie 1918 sărbătoarea Marii Uniri reprezintă un obiectiv major pe harta turistică a României. Acestui spațiu, numit „Apulum“ de către romani, „Bălgrad“ în perioada Evului Mediu, iar mai apoi Alba Iulia sub domi­nația Imperiului Austro-Ungar, trecutul i-a consemnat numeroase pagini de istorie.

Cea mai mare fortificație de tip Vauban din România
La 1 noiembrie 1599, după victoria de la Șelimbăr, Alba Iulia avea să devină, odată cu alipirea Moldovei, prima capitală a celor trei principate, sub sceptrul domnitorului Mihai Viteazul. Cetatea bastionară, ridicată între anii 1714 și 1738, reprezintă cea mai impunătoare fortificație de tip Vauban (Marchizul de Vauban – mareșal al Franței și celebru inginer militar) de pe teritoriul României.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Având ziduri late de trei metri la bază și ocupând un perimetru impresionant de 12 km, cetatea în formă stelată numără șapte bastioane și șase porți de acces. Poarta a treia, reprezentând intrarea principală în fortăreață, este o monumentală operă de arhitectură militară și totodată cel mai important ansamblu sculptural în stil baroc din Apuseni. Intrarea este dominată de statuia ecvestră a lui Carol al VI-lea, în soclul acesteia aflându-se o mică încăpere, în care a fost întemnițat Horea, principalul conducător al răscoalei țărănești de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. În anul 1937, prin contribuția populației, a fost ridicat în curtea cetății un obelisc realizat din granit și închinat memoriei conducătorilor Răscoalei de la 1784.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Catedrala Reîntregirii și Catedrala Romano-Catolică
Grandioasa Catedrală a Reîntregirii Neamului, actualul sediu al Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia, se remarcă drept un produs al școlii românești de arhitectură, având formă de cruce greacă, cu absidă, naos și pridvor deschis. Aici au fost încoronați suveranii României Mari, Regele Ferdinand și Regina Maria. Intrarea în curtea catedralei are loc pe sub un turn-clopotniță înalt de 58 de metri.
În imediata apropiere a Catedralei Ortodoxe se află Catedrala Romano-Catolică, construită în secolul al XIII-lea, o valoroasă creație a arhitecturii romano-gotice medievale, locul în care a fost depus sarcofagul lui Iancu de Hunedoara.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Printre alte numeroase obiective turistice se numără și Muzeul Unirii, aflat în Clădirea Babilon, un simbol al arhitecturii de factură romantică, clădit la mijlocul secolului al XIX-lea.
Statuia lui Mihai Viteazul, turnată în bronz, aflată în fața Palatului Princiar sau Monumentul Custozza, situat în păr­culețul din apropierea Universității
1 Decembrie 1918, completează multiplele obiective culturale ale unuia dintre cele mai frumoase orașe ale Transilvaniei. Datorită reperelor sale istorice și ca urmare a investițiilor efectuate, Cetatea Alba Carolina a devenit o destinație românească de top.
Untitled-1
Foto: Cristian Niculescu

Transport și cazare: Orașul Alba Iulia se afla situat în partea centrală a României, la 340 de km de Capitală și 240 de km de Arad (cel mai vestic oraș al țării), fiind străbătut de Drumul European 81, ce leagă orașele Satu Mare și Constanța. Prețul unui bilet de tren InterCity București-Alba Iulia, clasa a II-a, fără rezervare, este 110 lei.
Întreaga regiune este foarte apreciată din punct de vedere turistic, atât pentru posibilitățile de drumeție, cât și pentru obiectivele cu caracter istoric sau agroturismul de calitate. În pensiuni, prețul unei camere duble (2–3 stele) variază între 80 și 150 de lei, în funcție de sezon.

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Previous:

„Schimbarea e posibilă doar prin educație și moralitate“

Next:

Miercurea Ciuc

You may also like

Post a new comment