Carnea este esentiala pentru o dieta echilibrata pentru ca este principala sursa de fier, aminoacizi esentiali si proteine. Dar exista si solutii vegetale de proteine, adica alte alimente decat cele de origine animala care sunt o excelenta sursa de proteine.
Iata care sunt cele mai bune surse de proteine vegetale, care pot sa inlocuiasca sau sa suplineasca conumul de carne, ideale in perioadele de post sau pentru cei care adopta un stil alimentar vegetarian.
Quinoa – bucataria ta nu este completa fara aceasta cereala. Cunoscuta sub numele de “mama cerealelor”, quinoa are un continut ridicat de fier si un gust delicos de alune. Se combina foarte bine cu toate legumele, dar si in salate. Quinoa este considerata alimentul minune, dat fiind faptul ca are la fel de multe proteine ca si carnea, fara niciuna din efectele adverse ale acesteia. Contine mai mult calciu decat laptele, nu produce colesterol si reduce cantitatea de grasimi din sange. Consumul de quinoa scade riscul problemelor cardiace si este benefic pentru rinichii.
Soia si derivatele – chiar si carnivorii inraiti se vor bucura de gustul delicios al unui burger vegetal. Exista in mai multe variante, atata vreme cat sunt facute din soia si legume. Tofu, laptele de soia sunt alimente bogate in proteine, sanatoase si foarte bune la gust.
Migdalele – au foarte multe proteine si calciu. O varianta gustoasa si sanatoasa o reprezinta laptele de migdale. Ai foarte mare grija sa nu intreci masura, pentru ca au foarte multe calorii. O dieta echilibrata poate contine, cu mari beneficii pentru sanatate, o mana de migdale, zilnic.
Iaurtul – cu o istorie de peste 4.500 de ani este o sursa perfecta de proteine. In plus, contine enzime vitale pentru sanatatea tubului digestiv, dar si a intregului organism, asigurand cea mai mare parte din necesarul zilnic de calciu.
Lintea, nautul si fasolea neagra – sunt foarte bogate in proteine fara grasime, au fibre si minerale. Proteinele din legumele uscate sunt foarte usor transformate, in ficat, in amino-acizi pentru structura musculara si oase.
Daca regulile dietei tale nu exclud laptele si derivatele din lapte, branza provenita din fermele biologice este o alternativa excelenta si o sursa sanatoasa de proteine de calitate.
Citeste si:
- Uleiurile vegetale, surse de sanatate
- Tot ceea ce trebuie sa stii despre carnea de miel
- Ce beneficii ne aduce carnea de porc
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
24 Jan
Cele mai bune alimente
NutrițieAm facut o lista cu cele mai bune alimente. Sunt cele mai bune surse de ...
-
28 Nov
Dieta lunii decembrie
NutrițiePentru cei care tin la silueta lor, pentru cei care respecta regulile vietii sanatoase, pentru ...
-
18 Nov
Margarina ȋntre mit şi realitate
NutrițieMulte s-au spus despre margarină. Câte sunt ȋnsă adevărate? S-a spus că este făcută din ...
-
29 Jun
10 cele mai bune alimente pentru plămâni sănătoși
NutrițieMenținerea plămânilor sănătoși este esențială pentru starea de bine a întregului organism. Cu toate acestea, ...