Cel mai frumos gazon

31 July of 2015

Un covor proaspăt de iarbă, bogat și catifelat la atingere, de un verde crud la început, care își închide nuanțele atunci când este mângâiat de razele îndrăznețe ale soarelui de vară… Greu de obținut, dar nu imposibil.

Fotolia_86086505_Subscription_XXL

Un gazon perfect este visul oricărui grădinar priceput, este cartea lui de vizită și
rodul unei munci susținute. Să îngrijești iarba din curte astfel încât ea să arate impecabil este mult mai dificil decât să plantezi flori. Paradoxal, activitatea este distractivă, recreativă și chiar relaxantă. Gazonul nu are doar valoare estetică – el te apără de alergiile care pot fi produse de alte plante din grădină.

Totul depinde de climă

Una dintre cele mai importante condiții ca să ai un gazon ca la carte este să cumperi acele semințe de iarbă care se potrivesc pentru clima noastră. În plus, trebuie să ții cont dacă la tine în curte ai mai mult umbră sau mai mult soare. Toate aceste informații le găsești pe ambalajul sacului de semințe, unde vei putea citi și despre modalitatea de plantare și udare. Nu te zgârci la bani și ai grijă ca pe etichetă să scrie și procentul de germinare, ce trebuie să fie peste 85.

Când plantezi?

În mod ideal, însămânțarea trebuie făcută primăvara, când temperaturile nu mai scad sub gradul de îngheț. Dar și aici este o problemă, pentru că trebuie să pândești prognoza meteo și să te asiguri că nu va ploua abundent în zilele ulterioare plantării – apa împrăștie semințele și pot apărea zone goale. Dacă ai ratat începutul de an, mai ai la dispoziție începutul toamnei, cam toată luna septembrie, dar astfel nu te vei bucura prea mult timp de gazonul tău din motive evidente. Oricum, indiferent de perioada aleasă, pământul trebuie săpat, greblat și abia apoi însămânțat.

Udatul este esențial

Gazonul trebuie udat o dată la două zile primăvara sau toamna și de două ori pe zi vara, dimineața devreme și seara târziu. Pentru optimizarea procesului, folosește aspersoare programabile electronic. Însă, ca orice plantă, iarba are nevoie și de fertilizare periodică. Substanțele necesare și adaptate tipului de gazon se găsesc în orice magazin de specialitate. Fertilizarea are marele avantaj că prin întărirea rădăcinii și subțierea firului de iarbă se creează un strat protector care menține umiditatea optimă și astfel poți reduce consu­mul de apă. Încă ceva: dacă ai parte de zile cu ploaie, nu te mai chinui cu udatul.

Scapă de buruieni!

Plivirea este o activitate care trebuie să-ți intre în reflex. Înlăturarea acestora ajută iarba să respire și să se dezvolte corespunzător. Din când în când este bine să faci o erbicidare selectivă care nu afectează gazonul. Tunsul ierbii, plăcerea celor mici și oboseala celor mari, se poate face tradițional sau cu mașina. Un gazon folosit intensiv trebuie să aibă înălțimea de 3-5 cm, iar unul ornamental de 1-3 cm. Pentru colțuri sau zone mai greu accesibile folosește trimmerul.
Însă cu timpul, iarba se îndesește și când observi că începe să devină gălbuie este obligatoriu să faci o operațiune de scarificare. Mașina de scarificat (arată ca o greblă mai puțin deasă, cu dinți mai ciudați) piaptănă iarba și despică pământul, îndepărtând firele încâlcite și uscate.

Credit foto: © Barbara Helgason / Fotolia

Comments

comments

Previous:

Ciobanescul german, un prieten de nadejde

Next:

Plante care te ajuta sa dormi

You may also like

Post a new comment