Fă ce-ți place și banii vor veni!

17 May of 2017

Unii dintre noi, cei mai norocoși, par că s-au născut știind care este darul lor natural, care le sunt talentele și harul. Știu exact ce au de făcut în viață. Unii au fost buni la mai multe și nu extraordinari doar la ceva. Au avut de ales între mai multe opțiuni.

Unii au încercat să afle la ce sunt potriviți, să îmbine talentul cu oferta de pe piață și cu nevoile de moment, dar și cu pregătirea nece­sară pentru a ajunge unde și-au dorit.

Când faci ce îți place, ochii îți strălucesc, ești fericit și entuziast, ești plin de energie și bucurie. Ești plin de satisfacție, încântat, te simți recompensat. Și atunci de ce nu facem ceea ce ne place, ci ceea ce trebuie sau e mai bine sau suntem presați să facem? Multă lume se plânge de jobul și problemele legate de locul de muncă.

Oamenii fericiți reușesc să trăiască din ceea ce le place să facă. Dacă nu încerci/începi să faci ce-ți place, riști să treacă viața fără să faci ceva și să te bucuri de asta. Dacă faci ce îți place, întinerești, vei avea energie. Oamenii din jurul tău te vor iubi mai mult, pentru că vei fi relaxat și toată energia pozitivă se va transmite și celorlalți.

Creionează-ți viața pe care ți-o dorești
Înainte de a avea cariera ideală, trebuie să ai imaginea a ceea ce îți dorești. Mulți oameni nu își stabilesc obiective pentru că nu cred în ceva mai mare și mai bun care ar putea să se întâmple.

Pentru asta imaginează-ți că nu banii sunt miza, ei sunt scoși din ecuație când vrei să afli ceea ce îți dorești cu adevărat.
Întrebările pe care să ți le pui sunt: „Ce vreau să fiu? Cum vreau să-mi petrec timpul? Ce fel de muncă mi-ar plăcea să fac? Cum îmi place să-mi petrec timpul liber? Cum ar arăta o zi din viața mea ideală?“

O viață ideală în acord cu valorile și viziunea ta
Dacă prețuiești creativitatea, atunci e bine să lucrezi în domeniul artistic, al educației. Poate valorizezi aventura și călătoriile sau pacea, spiritualitatea, pe Dumnezeu. Poate valorizezi riscul, speculația, experimentele. Sau frumuse­țea, eleganța. Îți place să lu­crezi cu ceilalți, să îi servești, să-i organizezi, să îi încurajezi. Când te simți cel mai util, cel mai plin de viață?

Gândește-te la momentele de vârf ale vieții tale. Unii își amintesc de un discurs, și asta înseamnă că sunt buni ca oratori, lideri. Alții își amintesc de anumite spectacole și ajung artiști sau de reușita la olimpiada de biologie și vor să lucreze în domeniu.

Așază pe hârtie 4–5 valori ale tale
Găsiți 5 cariere alternative. Mulți ne blocăm într-o sin­gură profesie și într-un singur tip de carieră, dar întotdeauna este bine să ai o listă de rezervă. De exemplu, lista poate conține: profesor, ghid turistic, fotograf,
scriitor, designer vestimentar. În funcție de criteriile de mai sus, poți opta pentru ceea ce se potrivește mai bine într-o anumită peri­oadă, în funcție de oportunități.

Descoperă-ți talentul unic
Unii au noroc și este evident care este  talentul lor, alții au nevoie de explorare mai amănunțită ca să-l identifice. Dacă nu l-ai aflat încă, întreabă-ți colegii, prietenii, familia:

1. Care este cel mai tare punct al tău?

2. Ce văd ca fiind darul tău special, talentul tău? Ce faci tu fără efort, într-un mod natural, care este special?

3. Dacă ai fi pe co­perta unei reviste, ce fel de revistă ar fi? Și ce poveste s-ar fi scris despre tine?

4. Când îți exprimi total da­rul pe care-l ai, în ce activități se întâmplă?

Fă ceea ce îți place
Poți începe chiar acum să trăiești cu adevărat! Dacă vrei să ai succes fără să te consumi de tot, mergi în direcția intuiției, a ceea ce faci într-un mod natural bine, cu mai puțin efort. Dacă te aliezi cu forțele tale naturale, vei avea mult mai mult de câștigat la propriu și la figurat, decât să mergi împotriva curentului. De unde știi că ești pe traiectoria cea bună? Pur și simplu îți place ce faci, chiar dacă ai nevoie de antrenament.

Vezi cazul sportivilor, al cântăreților etc.
Când lucrezi din greu la ceea ce te pasio­nează nu resimți asta ca pe un efort, ci ca pe o mare bucurie.
Pentru a afla ce ar însemna o carieră bună pentru tine, începe să faci ce îți place de acum! Încorporează ceea ce îți place în viața de zi cu zi. Vrei să dansezi, înscrie-te la dans, vrei să începi o afacere, înscrie-te la un curs de antreprenoriat, ți-ar plăcea să predai, optează pentru un curs de formare de formatori etc.

Creează timp și spațiu pentru ceea ce iubești să faci și elimină activitățile care reprezintă o luptă, un efort supraomenesc pentru tine. Nu te lăsa vlăguit de o activitate care nu ți se potrivește.
Lucrează pentru o companie de care ești mândru, fă munca potrivită talentului tău. Banii vor veni și ei, pentru că, făcând ce-ți place, atragi lucrurile bune în viața ta.

Opinia specialistului
„Să gândești diferit, să te întrebi asupra unor anumite lucruri, să trăiești o viață minunată, plină de aventură“, spune consultantul în afaceri Chris Guillebeau. Iată ce recomandă el să faci pentru a câștiga bani din ceea ce îți place:

➼ Ceea ce iubești trebuie să fie relevant pentru ceilalți – să faci bani din ceea ce îți place implică să rezolvi o problemă a oamenilor pentru care lucrezi. Pe măsură ce știi să te concentrezi pe nevoile oamenilor și să înțelegi cum poți folosi o abilitate pe care îți face plă­cere să o împărtășești, modelul „urmează-ți pasiunea“ câștigă teren.
➼ Adesea nu vei fi plătită pentru ceea ce este evident, ci pentru ceva corelat cu talentul tău – pentru a fi plătită pentru ceea ce îți place trebuie să inspiri, să educi sau să amuzi – de preferat 2 din cele 3 ar trebui să fie atinse. Dacă îți place să călătorești, poate nu vei fi plătită pentru asta, dar poți fi plătită pentru faptul că îi ajuți pe alții să călătorească sau îți poți găsi o slujbă care să presupună și că­lă­torii – diplo­ma­ție, management etc. Îți place să dan­sezi? Poți să fii instruc­tor de dans sau să faci parte din echi­pe de dans etc.
➼ În loc să faci parte dintr-un sistem, poți să-ți creezi propria piață de lucru – nu te îngrijora că te rupi de un serviciu stabil; fii aten­tă ce poți face și ce nu a făcut nimeni altcineva sau cel puțin să întreprinzi ceva
într-un mod diferit față de ceilalți. Poți să pierzi mult timp pentru a te adapta la sistem sau poți folosi timpul să edifici propriul sistem.
➼ Începe cu investiții mici – dacă vrei să îți faci un site pe care să promovezi servicii nu te va costa mult. Dacă poți începe ceva fără să cheltui o mulți­me de bani e mai bine. Dacă trebuie să inves­tești o sumă mai mare și o ai, iar este bine. Dar cel mai rău lucru ar fi să cheltui mulți bani fără să faci nimic.
➼ Găsește o metodă să faci să meargă puțin câte puțin – cel mai mare beneficiu este libertatea în cazurile de business. Pe mă­sură ce vei fi plătită, vei câștiga mai multă independență. Pentru a fi liberă, ai nevoie de o minte liberă, de a crea schimbarea mentală și de a trece la acțiune. Să câștigi bani din ceea ce îți place este ca un hobby pentru care ești plătit, nu pentru care ar trebui să plătești.

Citeste si:

 

Oana Pescaru– psiholog și terapeut de familie

 

Comments

comments

Previous:

Catrinel, un șaman modern

Next:

Tonică și la fel de tânără

You may also like

Post a new comment