Cei mai mari artiști ai lumii au fost stângaci

13 February of 2020

Aproximativ 10% din întreaga populație este stângace și istoric vorbind această situație a fost asimilată cu neputința sau cu forțe malefice. Cuvântul sinistru, de exemplu, provine de la cuvântul latin „stânga” (cuvântul „dexter“ provine de la „dreapta”). De altfel, și în limba română cuvintele stângaci sau stângăcie au o conotație negativă.

În pasajele biblice, partea dreaptă a lui Dumnezeu este descrisă mai favorabil; Isus stă în partea dreaptă, în timp ce Arhanghelul Gabriel, unul dintre îngerii morții, stă la stânga lui.

Cu toate acestea, nu puține au fost personalitățile care au marcat într-un fel existența noastră pe acest pământ și care au fost… stângaci. Barack Obama este unul, la fel și Oprah, Angelina Jolie, Bill Gates sau Jerry Seinfeld. Însă omenirea a avut parte și de artiști incontestabili care au folosit mâna stângă.

Reprezentanții muzeului Van Gogh din Amsterdam spune fără echivoc că Vincent era dreptaci, deși un istoric olandez contestă acest fapt, susținând că butoanele de pe cămașa marelui pictor și modul în care își ține paleta în autoportrete ar putea conduce la ideea că era de fapt stângaci.

Aceeași incertitudine planează și asupra lui Albrecht Dürer sau Hans Holbein cel tânăr, iar despre Toulouse-Lautrec, Leonardo da Vinci și Michelangelo se spune că ar fi fost ambidextri.

Peter Paul Rubens a fost un artist flamand din secolul al XVII-lea. El a abordat o varietate de genuri, iar picturile sale erau pline de mișcare și culoare. Portretele sale îl arată pictând cu dreapta, însă numeroasele biografii despre viața lui descriu că artistul suferea de artrită la mâna dreaptă, ceea ce l-a lăsat în imposibilitatea de a picta cu această mână.

Paul Klee a pictat atât cu mâna stângă, cât și cu cea dreaptă, deși a preferat stânga (cu toate acestea, scria cu dreapta). Pictorul francez Raoul Dufy, care a trăit în secolul al XIX-lea, era, în mod natural,  dreptaci, dar s-a învățat să picteze și să deseneze cu stânga și chiar a ajuns să o prefere.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Previous:

Încetinește ritmul vieții ca să trăiești mai mult și mai bine

obiceiuri eco

Next:

10 lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la salvarea Pământului

You may also like

Post a new comment