Ceaiul, evadare din cotidian

21 November of 2011

Ceaiul luminează rațiunea, ascute simțurile, ne umple de energie și alungă plictiseala: chinezii ne asigură de aceste lucruri.

Au trecut a­proape 4.700 de ani de când a început po­vestea de dragoste dintre împăratul chinez Sheng-Nung și planta de ceai Camellia sinensis. Se spune că împăratul, care din motive igienice bea apa fierbinte și fiartă în prealabil, stătea în grădină, iar vântul i-a adus în cana de apă trei frunze de ceai. I-a plăcut atât de mult mireasma lor încât de atunci a vrut să bea tot timpul numai ceai.

O istorie lungă
De atunci încolo chinezii și-au păzit cu grijă băutura preferată, care este și un bun medicament. Între anii 520 și 800, călugării budiști au adus, pe ascuns, ceai din China în Japonia. Maeștrii zen au văzut în prepararea ceaiului un exercițiu foarte bun pe calea iluminării și au elaborat în mănăstirile lor ceremonia ceaiului. Din 1610, ceaiul a început să cucerească inimile europenilor, mai întâi pe cele ale olandezilor, apoi pe cele ale englezilor și până la sfârșitul secolului al XVII-lea pe ale tuturor europenilor. În secolul al XVIII-lea a ajuns, prin imigranții englezi, în Statele Unite ale Americii și a devenit atât de îndrăgit, încât în straturile de sus ale societății au început să se organizeze petreceri ale ceaiului. Astăzi, ceaiul este cea mai populară băutură din lume. Întreaga producție de ceai a fost, în 2010, de 4,1 milioane de tone.

Ceremonia liniștii
De-a lungul timpului, în China și Japonia au fost elaborate ceremonii ale ceaiului: acestea erau un simbol al purificării interioare, dar și un ritual privind mișcările și ordonarea ustensilelor. Ele sunt celebrate și astăzi și reprezintă un cult al frumosului, în mijlocul cotidianului banal.

Binefăcător pentru corp
La începuturile sale, ceaiul era folosit ca medicament. Într-o carte de medicină din dinastia Tang de acum peste 1.000 de ani scrie că el vindecă toate bolile. Și astăzi ceaiul, mai ales cel verde, care nu este fermentat, trece drept unul dintre cele mai sănătoase alimente: el reduce formarea cariilor, distruge bacteriile și virusurile, reglează nivelul glicemiei, combate infecțiile, protejează inima și întărește nervii. O semnificație specială este atribuită substanței EGCG (epigalocatehingalat), despre care se spune că ar inhiba dezvoltarea cancerului, după cum au arătat studii efectuate pe pacienți cu leucemie limfatică cronică.

Ajutor pentru frumusețe
Ceaiul verde este bogat în antioxidanți, protejând pielea de efectul radicalilor liberi, vinovați pentru accelerarea îmbătrânirii. Folosește-l sub formă de mască pentru ten și loțiune pentru corp (în com­binație cu alte ingrediente binefăcătoare). În plus, ceaiul verde este un bun aliat în curele de slăbire. Accelerează metabolismul și arde grăsimile, diminuând depozitele adipoase.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Previous:

Frizurile primaverii

Sfaturi de frumusete vintage

Next:

Sfaturi de frumusete aflate de la bunica

You may also like

Post a new comment