Cea mai veche piramidă din Egipt se redeschide publicului după 14 ani

18 March of 2020

Piramida lui Djoser a revenit la gloria sa de altă dată după ce a fost la un pas de prăbușirea totală, a informat CNN.

Piramida lui Djoser, construită în urmă cu aproximativ 4.700 de ani, este cel mai vechi monument din piatră din Egipt – chiar mai vechi decât Marea Piramidă din Giza (construită în jurul anului 2560 î.e.n.). Piramida are șase terase din piatră, care măsoară o înălțime de 207 de metri și face parte din complexul funerar din Saqqara, patrimoniu mondial UNESCO.

Această magnifică structură a fost construită în onoarea regelui Djoser în timpul celei de-a treia dinastii. Potrivit Business Insider, camera de înmormântare și sarcofagul lui Djoser sunt situate la aproximativ 90 de metri sub pământ, iar pietrele înalte erau considerate „o scară către cer“. Monumentul original a fost deteriorat de un cutremur în 1992, care a contribuit la prăbușirea sa parțială. La începutul lunii martie, piramida a fost redeschisă după un lung proces de restaurare.

Cu toate acestea, guvernul egiptean a anunțat abia în 2006 că întreg complexul se închide pentru restaurare, însă lucrările au fost întrerupte pentru o perioadă de timp în 2011 în timpul revoluției împotriva președintelui Hosni Mubarak. Costul total al proiectului a fost de 6,6 milioane dolari americani.

Camera mortuară a regelui Djoser a fost de fapt închisă încă din anii 1930, potrivit Daily Mail. Restaurarea nu a cuprins doar această încăpere, ci și o parte dintre pereții prăbușiți, tavane și coridoare. Iluminarea electrică a fost adăugată și în interior și a fost folosit un sistem inovator asemănător cu airbag-urile pentru a sprijini pereții pe măsură ce restaurarea era în plină desfășurare. „Lucrăm din greu pentru a construi un nou Egipt, iar restaurarea moștenirii noastre este prioritatea noastrăă, a declarat premierul Mostafa Madbouli pentru Daily Mail.

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com/Articol exclusiv online, text: Ada Oprea

Comments

comments

Previous:

10 orașe incredibil de frumoase de adăugat pe lista de călătorie

Next:

O grădină botanică din Seattle te ajută să te relaxezi

You may also like

Post a new comment