Ce te așteaptă când ești… gravidă a doua oară?

24 July of 2015

© Monkey Business / Fotolia

© Monkey Business / Fotolia

La prima sarcină ai avut sentimentul că ești în ceață, totul era nou pentru tine iar lipsa de experiență în domeniu ți-a dat bătăi de cap. Acum tocmai ai aflat că ești din nou gravidă iar peste câteva luni, un nou glas de bebeluș va răsuna vesel în casă. De ce surprize plăcute sau neplăcute vei avea parte în noua odisee a sarcinii, vei afla numai citind articolul care urmează.

Grețurile matinale
Îți aduci aminte perfect de ele, ți-au făcut viața un iad cel puțin în primele luni de sarcină. Iar acum constați cu durere în suflet că nici de data asta nu ai scăpat. Și pe lângă faptul că îți e rău, mai trebuie să alergi și după primul născut care are deja 4 ani. Totuși ai un avantaj. Din experiența trecută știi ce să mănânci, când și cum ca să mai scapi de această stare epuizantă. În plus ai certitudinea că la un moment dat grețurile vor trece iar tu te vei simți minunat, bucurându-te din plin de venirea pe lume a bebelușului.

Emoțiile
Ei bine, emoțiile nu vor mai fi ca la prima sarcină. Dacă prima dată totul a fost o aventură, acum terenul pe care calci este foarte cunoscut. Știi exact ce se întâmplă în tine, nu-ți mai este la fel de teamă ca ceva să nu meargă bine, citești semnele mult mai ușor și te amuzi făcând diferențe dintre cele două sarcini. Parcă te și aud: “ăsta micu e mai liniștit ca primul, nu se agită și mă lasă să și dorm noaptea fără să-mi dea șuturi!”. În plus, toate emoțiile (sentimentele) pe care le-ai avut cu primul copil, le vei simți de data asta mult mai repede. De exemplu, îți vei da seama mult mai devreme de mișcările bebelușului sau de dorința lui de nestăvilit de a veni pe lume.

Explozia
Nu, nu e vorba de o explozie propriu-zisă ci doar de burta ta care de data asta se vede mult mai repede. Cele mai multe gravide a doua oară au constatat acest lucru. Explicația e simplă și biologică. Musculatura ta nu mai este la fel ca prima dată, nu mai e la fel de tonică și de viguroasă indiferent cât de mult sport ai făcut între cele două sarcini. Uterul tău este mult mai mobil și vei vedea că are tendința de a se lăsa ușor în jos, în pelvis. vei simți o presiune în această zonă și sigur te vei duce la toaletă mai des.

Problemele medicale
În cazul în care în timpul primei sarcini ai avut probleme medicale mai serioase de genul diabetului gestațional, a preeclampsiei etc sau copilul a avut probleme la naștere, vei vedea că doctorul tău ginecolog va fi concentrat pentru evitarea lor. Este foarte probabil ca aceste greutăți să revină.

Resurse nebănuite
Poate sarcina nu ar fi atât de grea dacă nu ai avea agățat de gât un prichindel care te suprasolicită. Și te gândești că ce bine ți-ar prinde câteva ajutoare în casă. Dar decât să dai bani mulți pe o menajeră sau să-ți chemi mama și soacra, mai bine faci tu singură treaba. Culmea este că ai energie de te miri unde și pentru câteva clipe uiți chiar și de grețuri. Corpul tău va găsi mereu resursele necesare care te vor ajuta să depășești toate momentele mai grele.

O naștere mai ușoară
Este dovedit științific că a doua naștere (naturală) este mult mai ușoară decât prima. Dar nu este o regulă. Este logic pentru că tu știi deja diferența dintre Braxton Hicks și contracțiile specifice de naștere. Îți cunoști puterea organismului tău, îți reorganizezi resursele, știi când trebuie să împingi și realizezi cât de puțin mai ai până la momentul în care bebe iese din tine. Îți aduci aminte perfect cât de tare te doare, nimic nu te mai surprinde. Cât despre două cezariene la rând, lucrurile stau la fel ca mai sus. Știi la ce să te aștepți, cunoști pas cu pas etapele operației și nu mai ești atât de speriată.

Comments

comments

Previous:

Copiii învață cu noile tehnologii

Next:

Hai să 
ne jucăm la plajă!

You may also like

Post a new comment