Ce se întâmplă când nu dormi suficient – Odihna și somnul sunt aspecte importante ale unui stil de viață sănătos. Din păcate, aglomerata rutină zilnică ori plăcerea de a savura filme sau seriale până noaptea târziu îți afectează fără să-ți dai seama calitatea vieții.
Când nu dormi suficient, corpul tău funcționează într-o stare de stres și, în funcție de vârsta pe care o ai, rezultatele vor apărea mai lent sau mai rapid.
1 Starea de spirit
Ești prost dispusă, iar iritabilitatea a ajuns la cote îngrijorătoare. Sunt primele semne că nu dormi cât trebuie sau că somnul nu este odihnitor. Un experiment științific a demonstrat că, după ce unor persoane le-a fost redusă perioada de somn la 4-5 ore pe noapte, acestea au devenit stresate, nervoase și obosite psihic. Când rutina normală de somn a fost reinstalată, starea de spirit a revenit la normal.
2 Puterea de concentrare Lipsa somnului creează individului o stare similară sevrajului, care-i afectează activitățile cotidiene. Puterea de concentrare scade și se ajunge până la imposibilitatea de a efectua chiar și cele mai simple sarcini zilnice, pe care le percepe ca pe niște corvoade. Calitatea memoriei scade, iar efortul intelectual este din ce în ce mai greu de realizat.
3 Sănătatea Sistemul imunitar nu-și poate îndeplini funcțiile din cauza lipsei de somn. De aceea persoanele obosite se îmbolnăvesc mai ușor. În plus, durerile de cap constante, mai ales cele matinale, sunt un efect al privării de somn.
4 Calitatea alimentației Un creier obosit va râvni la mâncăruri nesănătoase. Una din explicații e legată de incapacitatea creierului de a mai lua decizii bune în situații de stres. Cercetătorii afirmă că există o relație de cauzalitate între lipsa somnului și comportamentul alimentar anormal, care aduce un plus de calorii nedorit în încercarea de a revigora nivelul energetic scăzut al organismului.
5 Creșterea în greutate Deși se credea că somnul îndestulător îngrașă, s-a demonstrat că informația nu este corectă. Lipsa odihnei este un factor important în apariția obezității. Și nici nu este de mirare, având în vedere dorința de a mânca mai mereu junk-food. Un somn corespunzător reglează în organism nivelul hormonilor responsabili de producerea senzației de foame, iar metabolismul funcționează corect.
6 Frumusețea Cearcănele sunt cauzate de lipsa melatoninei, un hormon care reglează ceasul biologic și care e produs de organism când dormim. Bebelușii secretă cea mai mare cantitate pentru că ei sunt în lumea viselor peste 12 ore pe zi, iar cu cât înaintăm în vârstă, melatonina scade. Tot ea este responsabilă pentru combaterea insomniilor și influențează starea de bine.
Citeste si:
- Alimentele care te scapă de insomnie
- 11 tehnici care te ajută să adormi ușor
- Regina noptii – povesti de viata
Articol exclusiv online
Text: Ada Oprea
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
26 Nov
Magneziul, un mineral fundamental
SănătateMagneziul, un mineral fundamental – Oligoelementele sunt importante în nutriție, deficitul acestora fiind manifestat abia ...
-
12 Dec
Sănătatea vine din lucruri mărunte
SănătateAtunci când suntem bolnavi apreciem sănătatea și ne dorim tare mult să fim din nou ...
-
11 Dec
Uneori, excesul de igiena dauneaza sanatatii
SănătateÎn ultima vreme din ce în ce mai multe voci susțin că incidența alergiilor a ...
-
16 Aug
Fitoterapie pentru tulburări feminine
SănătateȘtiai că peste 60% dintre femei se confruntă cu diferite neplăceri menstruale, precum menstruații dureroase ...