Ce se ascunde in spatele geloziei

09 January of 2017

Gelozia e un sentiment coplesitor si extrem de toxic si pentru cel care incearca acest sentiment si pentru cei din jurul sau. Gelozia poate fi definita ca fiind un set de emotii pe care le poate manifesta o persoana in incidenta unui moment in care relatia sa este amenintata. Gelozia nu este innascuta, ci se dezvolta pe baza modelelor culturale, comportamentale si relationale acceptate, avand la baza istoricul vietii emotionale si relationale de pana acum.

Ce se ascunde in spatele geloziei? Cele mai frecvente cauze sunt frica de abandon, anxietatea, lipsei de incredere in propria persoana, lipsa de motivatie, lipsa de speranta si insusirea unui sentiment de dependenta fata de cei din jur. Gelozia poate afecta toate tipurile de relatie, inclusiv in cele de familie sau de prietenie, si nu numai intre partenerii unui cuplu.

In spatele geloziei se ascunde invidia, care apare atunci cand unul dintre parteneri se autoestimeaza ca fiind inferior partenerului, un puternic sentiment de inferioritate, teama pentru viitor, care se manifesta printr-o acuta dependenta fata de o persoana – care poate sa fie o ruda, un parinte, un prieten sau partenerul de cuplu. Exista relatii in care partenerii se simt in competitie, iar gelozia se va indrepta catre imaginea celuilalt, care este o amenintare pentru imaginea personala, iar sentimentele pe care le traiesc sunt de neliniste si de nepotrivire care in final se traduc prin gelozie.

Cel care sufera de gelozie este posesiv si nu va intelege ca suntem individualitati separate si personalitati distincte. Gelosul va impune o anumita atitudine, va elabora strategii de viata pentru culu care trebuie strict respectate. Un om gelos va cauta meru sa-si impuna punctul de vedere si va fi netolerant si, posibil, agresiv.

Teama de respingere sociala si teama de abandon sunt cauzele principale ale geloziei, dar acestea sunt stari ale personalitatii celui care sufera de gelozie, fiind dificil de generalizat din cauza diversitatii comportamentelor celor care sufera de gelozie.

Gelozia are la baza un comportament afectiv negativ (neincredere in sine, complexe de inferioritate, egocentrism, imaturitate emotionala, instabilitate emotionala) care au ca efect devalorizarea propriei persoane si ridicarea pe trepte superioare a celor din jur fata de care se manifesta sentimentul de gelozie.

Sentimentul geloziei nu inseamna o dragoste mare pentru cel fata de care se manifesta gelozia ci o totala nesiguranta a propriei persoane in relatie cu cei din jur. Exista  forme patologice de gelozie, care apare pe de-o parte la personalitatile anxioase, foarte sensibile si suspicioase, lipsite de increderea in propria persoana si in lume in general, fiind mereu in asteptarea unei tradari, sau la personaele care pierd cu usurinta simtul realitatii si al controlului personal, fiind capabile de acte de violenta, agresivitate cu sau fara o baza reala.

Sentimentele puternice de gelozie sunt distructive atat pentru cel in cazua cat si pentru cei din jur si pun in pericol functionabilitatea cuplului si a raporturilor dintre parteneri.

Gelozia poate fi considerata o suferinta psihica, poate fi tratata prin stimularea increderii in propria persoana, prin incurajarea independentei si, mai ales, prin comunicare. Oamenii gelorsi sunt tristi si nefericiti, stabilitatea relatiilor, eliminarea prin comunicare a suspiciunilor si, deseori, psihoterapiapot fi de ajutor.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pexels.com

Comments

comments

Previous:

Povesti adevarate: Cand femeia se razbuna!

Next:

Cu nările dilatate – cel mai clar semn al excitatiei sexuale

You may also like

  1. Am nevoie de ajutor …simt ca înnebunesc …sunt furioasa și geloasa excesiv și fără motiv …va rog ajuta ti ma

Post a new comment