Fiecare dintre noi a fost la unul sau la mai multe interviuri. Acesta este momentul cheie in gasirea unui loc de munca. La un interviu trebuie sa participe un reprezentant al departamentului de resurse umane si seful departamentului care este in cautarea unor noi angajati. Interviul poate fi organizat, in firmele mai mici, de directorul general sau directorul executiv.
Nu vorbi niciodata despre bani la primul interviu. Nu spune “am nevoie de bani”, “sunt leftera”, chiar daca ai venit pe jos la interviu, chiar daca nu ai bani nici pentru un covrig. Despre bani se vorbeste la al doilea interviu, si daca la prima intalnire cu angajatorul esti intrebata despre bani, cel mai bun raspuns este sa spui care a fost ultimul tau salariu sau care este acesta. Lasi loc unei oferte mai genereroase, pentru ca expimarea salariului pe care il ai este, in sine, acceptat ca o limita sub care nu se poate trece si vei lasa impresia ca esti un om cu picioarele pe pamant care stie cum merg treburile in economie.
2. Nu-ti critica fostul sef! Este o mare gresala. Lumea este mica, nu stii cine pe cine cunoaste. Diplomatie si eleganta. Treci, fara sa dai amanunte, peste motivele care te-au determinat sa pleci de la fostul loc de munca. La intrebarea: de ce ai demisionat (sau de ce ai fost data afara) de la compania X, raspunsul trebuie sa fie: “Criza economica” sau “o conjunctura care mi-a fost defavorabila” ori “o situatie pe care nu o puteam accepta”. La un al doilea interviu discutiile despre bani pot fi concrete, dar si atunci fereste-te sa-ti arati entuziasumul (daca suma este mai mare decat te astepti) sau dezamagirea (chibzuieste in tihna, la tine acasa, daca suma iti convine sau nu, pentru ca pe criza asta, salariile mari sunt o raritate).
3. Nu face politica! Sub nici o forma nu trebuie sa faci aluzii sau comentarii cu tenta politica in cursul unui interviu. Nu stii care sunt simpatiile lor. Nu stii daca exista conexiuni intre oamenii politici si compania respectiva. Simpatiile sau antipatiile politice nu trebuie sa fie un subiect de discutie la un interviu. Nici faptul ca te declari simpatizant al partidului care sustine compania, daca acest lucru este valabil, nu te va ajuta. Daca, prin absurd, ti se pun intrebari legate de aceasta zona, cel mai bine este sa te declari apolitica si fara simpatii. Din aceeasi categorie a subiectelor care nu trebuie sa fie deschise in cadrul unui interviu de angajare sunt cele legate de oamenii de alta nationalitate sau rasa sau orientare sexuala. Nici una din aceste subiecte nu pot contitui conditii la angajare.
4. Nu glumi! Este total neindicat sa folosesti expresii populare, in jargon, glume sau injuraturi. De asemenea, nu este potrivit sa povestesti ispravile copilului sau sa dai amanunte de la nunta.
5. Nu il pomeni pe Dumnezeu! Este minunat sa crezi in Dumnezeu, dar nu trebuie sa dovedesti asta la interviul pentru un loc de munca. Face parte din aceeasi categorie a subiectelor legate de politica, rasism sau sex.
7. Nu ezita si nu refuza sa raspunzi la intrebari. Nu ezita sa raspunzi la intrebari. Indiferent daca acestea par in primul moment ca te dezavantajeaza, sa nu faci greseala sa spui ca nu raspunzi. Procedand asa, vei face o impresie foarte proasta. Raspunde chiar si la intrebarile care iti displac si, cu abilitate, intoarce subiectul in favoarea ta.
8. Nu fi ironica, dar nici umila. De regula, pe parcursul unui interviu se foloseste adresarea cu formule de politete (dumneavoastra, dumneata). Indiferent cat ai fi de apropiata de varsta angajatorului, indiferent daca acesta este evident mai tanar decat tine, nu este cazul sa folosesti adresarea directa. Nu fi ironica si ai grija sa nu faci gafe. In egala masura, nu este deloc indicat sa fii foarte umila. Nu folosi expresii de genul “sarut-mana”, indiferent daca cel care vorbeste cu tine este de varsta bunicii tale si, in nici un caz, nu spune ca seamana cu bunica ta sau ca si mama ta are o bluza la fel.
- Interviul de angajare și prima impresie merg mână-n mână!
- Negrul si maro culorile care iti pot asigura succesul la interviul de angajare
- Jobul de vis. Cat este de aproape de el?
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Carte de colorat pentru adulți – Află 5 beneficii pe care ți le aduce

Next:
10 carti pe care sa le citesti de Halloween
You may also like
-
17 Feb
Thailanda, tinutul paradisului
CălătoriiUimind prin frumusețea sa turiștii ajunși aici pentru prima oară, Thailanda este un ținut cu ...
-
24 Jun
Adio, insecte!
Casa și grădinaAdio, insecte! – Vara, gâzele nu ne dau pace și sunt enervante. Iată câteva dintre ...
-
28 Nov
Previziuni pentru 2020. Primele zece semne
HoroscopAnul Nou înseamnă speranță, dorințe și planuri. Unele se vor realiza, altele se vor dovedi ...
-
06 May
Reverenta pentru Marea Poarta
CălătoriiSingurul oraș din lume întins pe două continente, Istanbulul este un diamant șlefuit de o ...