Ce sa NU spui niciodata la un interviu de angajare

11 October of 2018

Fiecare dintre noi a fost la unul sau la mai multe interviuri. Acesta este momentul cheie in gasirea unui loc de munca. La un interviu trebuie sa participe un reprezentant al departamentului de resurse umane si seful departamentului care este in cautarea unor noi angajati. Interviul poate fi organizat, in firmele mai mici, de directorul general sau directorul executiv.
Interviul este o analiza a candidatului bazata foarte mult pe simpatie si comunicare directa, unde prima impresia conteaza mai mult ca oriunde in alta parte. In aceste conditii sunt lucruri care NU se fac si nu s espun la un interviu, indiferent cat de prietenoasa si calda este atmosfera, indiferent cat de sigura pe tine te simti, indiferent cat esti de degajata.
1. Nu vorbi despre bani! Profita de interviu si straluceste! Arata tot ce este mai bun in personalitatea ta, convinge, fii sincera, zambeste si dovedeste ca ai incredere in tine! Dar mai ales ai grija ce spui!

Nu vorbi niciodata despre bani la primul interviu. Nu spune “am nevoie de bani”, “sunt leftera”, chiar daca ai venit pe jos la interviu, chiar daca nu ai bani nici pentru un covrig. Despre bani se vorbeste la al doilea interviu, si daca la prima intalnire cu angajatorul esti intrebata despre bani, cel mai bun raspuns este sa spui care a fost ultimul tau salariu sau care este acesta. Lasi loc unei oferte mai genereroase, pentru ca expimarea salariului pe care il ai este, in sine, acceptat ca o limita sub care nu se poate trece si vei lasa impresia ca esti un om cu picioarele pe pamant care stie cum merg treburile in economie.

2. Nu-ti critica fostul sef! Este o mare gresala. Lumea este mica, nu stii cine pe cine cunoaste. Diplomatie si eleganta. Treci, fara sa dai amanunte, peste motivele care te-au determinat sa pleci de la fostul loc de munca. La intrebarea: de ce ai demisionat (sau de ce ai fost data afara) de la compania X, raspunsul trebuie sa fie: “Criza economica” sau “o conjunctura care mi-a fost defavorabila” ori “o situatie pe care nu o puteam accepta”. La un al doilea interviu discutiile despre bani pot fi concrete, dar si atunci fereste-te sa-ti arati entuziasumul (daca suma este mai mare decat te astepti) sau dezamagirea (chibzuieste in tihna, la tine acasa, daca suma iti convine sau nu, pentru ca pe criza asta, salariile mari sunt o raritate).

3. Nu face politica! Sub nici o forma nu trebuie sa faci aluzii sau comentarii cu tenta politica in cursul unui interviu. Nu stii care sunt simpatiile lor. Nu stii daca exista conexiuni intre oamenii politici si compania respectiva. Simpatiile sau antipatiile politice nu trebuie sa fie un subiect de discutie la un interviu. Nici faptul ca te declari simpatizant al partidului care sustine compania, daca acest lucru este valabil, nu te va ajuta. Daca, prin absurd, ti se pun intrebari legate de aceasta zona, cel mai bine este sa te declari apolitica si fara simpatii. Din aceeasi categorie a subiectelor care nu trebuie sa fie deschise in cadrul unui interviu de angajare sunt cele legate de oamenii de alta nationalitate sau rasa sau orientare sexuala. Nici una din aceste subiecte nu pot contitui conditii la angajare.

4. Nu glumi! Este total neindicat sa folosesti expresii populare, in jargon, glume sau injuraturi. De asemenea, nu este potrivit sa povestesti ispravile copilului sau sa dai amanunte de la nunta.

5. Nu il pomeni pe Dumnezeu! Este minunat sa crezi in Dumnezeu, dar nu trebuie sa dovedesti asta la interviul pentru un loc de munca. Face parte din aceeasi categorie a subiectelor legate de politica, rasism sau sex.

6. Nu povesti totul despre familia ta! La interviu sunt inevitabile intrebarile despre familie. De obicei formula este “Spune ceva despre tine!”. Ai grija insa ce si cat spui! Raspunde simplu daca esti casatorita sau nu, fara sa mentionezi de exemplu: “Fac nunta la primavara si intr-un an vreau un copil”. Raspunde daca ai copii, dar nu povesti despre gradinita sau despre invatatoarea lor. Spune insa, chiar daca nu esti intrebata, daca-ti cresti copilul singura, daca micutul are nevoie speciale sau daca, in grija ta, sunt persoane care trebuie sa beneficieze de mai multa atentie din partea ta.

7. Nu ezita si nu refuza sa raspunzi la intrebari. Nu ezita sa raspunzi la intrebari. Indiferent daca acestea par in primul moment ca te dezavantajeaza, sa nu faci greseala sa spui ca nu raspunzi. Procedand asa, vei face o impresie foarte proasta. Raspunde chiar si la intrebarile care iti displac si, cu abilitate, intoarce subiectul in favoarea ta.

8. Nu fi ironica, dar nici umila. De regula, pe parcursul unui interviu se foloseste adresarea cu formule de politete (dumneavoastra, dumneata). Indiferent cat ai fi de apropiata de varsta angajatorului, indiferent daca acesta este evident mai tanar decat tine, nu este cazul sa folosesti adresarea directa. Nu fi ironica si ai grija sa nu faci gafe. In egala masura, nu este deloc indicat sa fii foarte umila. Nu folosi expresii de genul “sarut-mana”, indiferent daca cel care vorbeste cu tine este de varsta bunicii tale si, in nici un caz, nu spune ca seamana cu bunica ta sau ca si mama ta are o bluza la fel.

9. Nu te lauda Iti poti povesti reusitele si performantele, dar ai grija ca ele sa fie sustinute de referinte, scrisori de recomandare sau alte argumente. Nu te lauda, nu exagera, nu supralicita. Face o impresia foarte rea si dovedeste neseriozitate, lipsa de maturitate si superficialitate.
Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

carte de colorat

Previous:

Carte de colorat pentru adulți – Află 5 beneficii pe care ți le aduce

Next:

10 carti pe care sa le citesti de Halloween

You may also like

Post a new comment