Ce ne facem cu violența asupra copiilor?

01 October of 2014

UNICEF în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Departamentul pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (DESFB) din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) au lansat ieri campania “Violența verbală rănește!”. Campania are rolul să crească nivelul de informare și conștientizare a publicului cu privire la formele de violență împotriva copiilor, în special a abuzului verbal.

“Această campanie vine în sprijinul măsurilor propuse de noi în cadrul Strategiei naţionale pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului, care urmează să fie aprobată în curând. Numai prin implementarea unor asemenea acțiuni care să asigure creşterea gradului de cunoaştere şi de conştientizare de către copii, părinţi, profesionişti şi public a tuturor formelor de violenţă vom reuşi să prevenim şi să combatem violenţa asupra copilului”, a declarat dna.Gabriela Coman, Președintele ANPDCA.

Una dintre principalele probleme este aceea că violența împotriva copiilor, mai ales abuzul verbal și psihologic (cum ar fi țipatul, înjosirea, amenințarea etc.) și formele de pedeapsă corporală (cum ar fi pălmuirea, tragerea de păr) sunt tolerate și chiar acceptate. Datele UNICEF arată că, atunci când un copil face ceva greșit, prima reacție a 54% dintre părinți este de a ridica vocea, iar 11% dintre părinți pălmuiesc imediat copilul sau îl trag de păr. Violența verbală este cea mai răspândită și cea mai puțin recunoscută formă de violență, dar cu efecte la fel de puternice asupra dezvoltării copiilor, inclusiv asupra dezvoltării creierului.

“Agresiunea nu începe cu prima palmă, agresiunea începe cu violența verbală. Foarte puțini dintre noi conștientizăm că violența verbală constituie o problemă, și că aceasta afectează dezvoltarea unui copil. Odată cu ratificarea Convenției de la Istanbul, problematica egalității de șanse va fi introdusă la toate nivelurile de educație, de la grădiniță până în zona postuniversitară”, a explicat dna.Ioana Cazacu, Secretar de Stat, DESFB din cadrul MMFPSPV.

1 2 3 4

Comments

comments

Previous:

„Mi-am lovit copilul“

Next:

Cum înveți copilul să te asculte?

You may also like

Post a new comment