Ce înseamnă slow fashion

12 August of 2018

Filosofia relativ recentă se bazează pe aceleași principii ca în slow food și a devenit alternativa de luat în considerare față de industria modei care produce haine pe bandă rulantă.

Fast fashion, în limbaj contemporan, este un termen folosit de specialiști pentru a descrie un 
fenomen generalizat prin care se imită trendurile impuse de marile case de modă, producându-se haine de proastă calitate, vândute la un preț mic, dar care satisfac orgoliul acelor consumatori care nu-și permit cumpărarea obiectelor vestimentare orginale.

De la cantitate la calitate
Folosit pentru prima dată în 2007 de Kate Fletcher, profesor la Universitatea de Arte din Londra, slow fashion nu înseamnă un trend sezonier, cum este, de exemplu, animal-printul, ci mai degrabă o mișcare în industria modei care câștigă teren. Inițial, 
principiul se referea doar la respingerea producției în masă, în favoarea 
hainelor realizate manual, în serie 
limitată. Însă, odată cu răspândirea acestor idei, au apărut și alte semni­ficații sau interpretări, care au 
conturat o adevărată filosofie.

O nouă modă durabilă
Așadar, ce înseamnă până la urmă modă sustenabilă? Sustenabilitatea presupune în primul rând o activitate desfăşurată fără epuizarea resurselor de care dispunem și fără un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Obiectele vestimentare create sunt confecționate din materiale reciclabile, iar consumatorul este încurajat să nu mai cumpere haine din piele sau de blană naturală. Este o abordare ecologică ce a impus și tendința de a achiziționa produse second-hand sau vintage ori de a dona hainele pe care nu le mai porți.

Slow fashion înseamnă atât stimularea producătorilor 
locali și susținerea micilor afaceri pe care le au, cât și alegerea unor haine de calitate, care înfrâng barierele timpului și sunt, de fapt, caracterizate de un stil clasic. Unul dintre principalele efecte ale conceptului este o rată mai mică de consum în industria textilă.

Ceea ce s-ar traduce prin crearea unei nișe de clienți foarte bine informați și educați, care apreciază produsele 
oferite de slow fashion și aleg să nu mai cumpere peste măsură haine pe care le vor purta de prea puține ori din cauza ieșirii lor din trenduri. 
Cumpărătorul are parte nu doar de o economie însemnată în portofel, ci și de produse care nu se demodează ușor și rezistă în timp datorită materialelor din care sunt confecționate.

 

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Cum alegi sa porti fuste dama in functie de forma corpului?

haine office

Next:

Haine office: Ce să cumperi pentru un look adecvat

You may also like

Post a new comment