Ce face bebe cand mami reincepe munca?

28 September of 2015

Întoarcerea mamei la muncă (în termenul legal sau chiar mai devreme) poate avea câteva repercusiuni asupra copilului. Vestea bună este că niciun prichindel nu a avut de suferit prea tare și până la urmă totul a fost în regulă.

Studii asupra impactului psihologic al copilului odată cu reintegrarea mamei în muncă se fac de peste 50 de ani. Rezultatele (cele mai recente publicate în 2010) au arătat că, indiferent de perioada în care a fost privat de prezența mamei, copilul se dezvoltă normal, fără probleme psihologice sau comportamentale majore. Dificultatea deciziei de a relua munca este o chestiune care ridică probleme mai mult mamei.

O decizie dificilă

În unele situații, o mamă care muncește poate fi un fapt benefic pentru copil. De regulă, vorbim despre familii monoparentale sau familii care nu au un venit prea mare. S-a dovedit științific că prichindeii care trec printr-o asemenea experiență se dezvoltă intelectual mult mai bine iar rezultatele școlare sunt sensibil mai bune față de ceilalți copii. Probabil din cauza eforturilor financiare și din dorința mamelor de a-și vedea urmașii realizați. Oricum, de cele mai multe ori, decizia despărțirii de copil este dificilă, mamele suferind de o anxietate vis a vis de “ruperea cordonului ombilical”. Este un fapt știut că toate emoțiile mamei se transmit celui mic, așa încât dacă mama este neliniștită și copilul va fi. Cel mai important este ca toată această experiență să fie privită într-un mod pozitiv, optimist, iar copilul trebuie să înțeleagă, indiferent de vârsta lui, că mami nu pleacă definitiv ci că se va întoarce în câteva ore.

Ce facem cu bebe?

Problema esențială, după ce se hotărăște reîntoarce mamei la muncă, este cu cine va rămâne copilul și cum va trece peste ruptură. Cele mai obișnuite răspunsuri sunt: îl dau la grădi, îl las cu buni sau caut o bonă. Pentru toate aceste variante, însă, copilul trebuie pregătit.

1. Grădinița

Psihologii au fost de acord că fiecare copil se adaptează la noua situație (despărțirea de mamă și apariția grădiniței) în moduri diferite. Cei mai mulți dintre prichindei se obișnuiesc cu ideea în câteva săptămâni, dar temperamentul și vârsta fiecăruia își vor spune cuvântul. Important este ca mama să vorbească din timp cu cel mic despre ce va urma. În primă fază îi poate arăta poze cu grădinița, îi poate atrage cu toate lucrurile drăguțe pe care le va face acolo împreună cu alți copii de vârsta lui. Apoi, grădinița se poate vizita astfel încât copilul să nu aibă senzația ca va fi abandonat într-un loc străin. Cel mic trebuie familiarizat cu programul orar pe care îl va avea de acum înainte. Totul trebuie să fie ca un joc încununat de plăcerea revederii mamei. Un alt artificiu este să lăsați copilul să-și ia de acasă o jucărie de care este atașat care îi va crea sentimentul de siguranță.

2. Bunicii

De cele mai multe ori, să-ți lași copilul în grija bunicilor este situația ideală. Nu este costisitoare și este mai mult decât agreabilă. Tranziția prin care trece cel mic este mult mai ușoară pentru că el este deja obișnuit cu prezența și tabieturile bunicilor. În plus, nu trebuie să-ți mai faci griji în legătură cu siguranța copilului, este pe mâini bune și cu certitudine este răsfățat și iubit peste măsură. Cu toate acestea trebuie impuse câteva reguli astfel încât prichindelul să nu devină un răzgâiat notoriu.

3. Bona

Alegerea unei bone care să aibă grijă de copil, cât mama este la muncă, este o situație de compromis. Partea cea mai avantajoasă pentru cel mic este că nu va schimba mediul cu care este obișnuit. Își cunoaște deja foarte bine casa și jucăriile. Însă, partea mai puțin avantajoasă este că bona e o persoană necunoscută, străină copilului și de multe ori destul de costisitoare. Pentru a evita situațiile neplăcute se recomandă ca bona să stea cu cel mic, în casă, alături de mamă înainte ca aceasta să înceapă lucrul. Perioada de acomodare este benefică prichindelului iar babysitter-ul va înțelege mult mai bine rosturile casei.

Sfaturi pentru mamele care lucrează

– Ca să mai reduci din stresul cotidian, degrevează-te de anumite sarcini. Roagă-i pe cei din jurul tău să te ajute, nu este nicio rușine.
– Oricât ai vrea, nu ești “Femeia Fantastică”, dacă ceva nu-ți reușește sau nu ai timp să termini toată treaba pe care o ai de făcut, stai calmă. Nu este un capăt de țară!
– Din când în când aruncă câte o privire “în ograda” altei mame, caută experiențe interesante și observă cum se descurcă ea.
– Rezervă-ți timp și pentru tine, relaxează-te ca să poți face față situațiilor următoare.

Comments

comments

Previous:

Tatii si problemele lor “existentiale”

Next:

Patul conjugal sub asediul copilului!

You may also like

Post a new comment