Ce este sinuzita? De ce apare și cum se tratează

31 July of 2020

Sinuzita este o inflamație a țesutului care căptușește sinusurile. Sinusurile sănătoase sunt umplute cu aer. Dar, atunci când acestea sunt blocate și umplute cu fluid, germenii pot crește și provoca o infecție.

Condițiile care pot provoca blocarea sinusurilor includ: o răceală obișnuită, rinita alergică, o deviație de sept etc.

Sinuzita acută începe, de obicei, cu simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi o curgerea nasului, dureri la nivelul feței. Poate debuta brusc și poate dura 2-4 săptămâni. Sinuzita recurentă apare de mai multe ori pe an. În cazul copiilor, sinuzita apare după vârsta de 7-8 ani, când se formează cavitățile sinuzale, și poate fi provocată de: alergii, boli respiratorii sau chiar poluare. Însă pentru adulți cauzele cele mai frecvente sunt infecțiile și fumatul.

Simptomele sinuzite acute
Principalele semne includ: durere sau presiune facială, nas care curge sau înfundat, pierderea mirosului, tuse sau congestie pe gât și nas.
De asemenea, bolnavul poate avea febră, respirație urât mirositoare, stare de oboseală și dureri dentare. Poate fi vorba de o sinuzită acută dacă ai două sau mai multe simptome din cele descrise mai sus sau secreții nazale groase, verzi sau galbene.

Simptomele sinuzitei cronice
Este posibil să ai aceste simptome timp de 12 săptămâni sau mai mult: un sentiment de congestie care nu mai trece, o obstrucție nazală sau blocaj nazal, febră, nas curgător etc. Este posibil să ai, de asemenea, dureri de cap și dureri de dinți. Multe lucruri pot provoca aceste simptome. De aceea, trebuie să te adresezi medicului care în urma unui control poate pune diagnosticul de sinuzită.

Tratament
Dacă ai o infecție sinuzală simplă, medicul îți poate recomanda să folosești o substanță pentru spălături nazale decongestionantă și salină. Dacă doctorul prescrie antibiotice, probabil că le vei lua timp de 10 până la 14 zile. Simptomele dispar, de obicei, pe durata tratamentului.

De asemenea, aerul cald și umed poate ajuta dacă ai sinuzită cronică. Există, însă, și alte lucruri pe care le poți face pentru a scăpa de sinuzita cronică: aplică comprese calde ce pot ușura durerea din sinusuri, folosește picături saline pentru nas, dar nu mai mult decât este recomandat.
În unele cazuri, medicul poate prescrie steroizi împreună cu antibiotice.
De asemenea, trebuie să eviți declanșatorii legați de sinuzită. Dacă ai alergii, ia un antihistaminic.

Este important de știut că nu există o modalitate sigură de prevenire a sinuzitei. Există însă unele lucruri care ar putea ajuta. De exemplu: nu fuma și evită fumul, spală-te des pe mâini, în special în perioada rece, când gripa dă târcoale și încearcă să nu îți atingi fața. Stai departe de lucrurile la care știi că ești alergică.

O sinuzită netratată va duce la dureri și disconfort până când începe să se elibereze mucusul. În cazuri rare, sinuzita netratată poate duce la meningită, un abces cerebral sau o infecție a osului.

Citeste si: Cele mai frecvente intrebari despre gripa

Sursa foto:unsplash.com/ text: Ada Oprea

Comments

comments

unghii frumoase, unghii, maini frumoase

Previous:

Unghii sănătoase. Unghii cu probleme

diabet

Next:

Diabeticii în vremea COVID-19. Interviu cu Dr. Dumitra Bălan

You may also like

Post a new comment