Acupunctura – Acupunctura este o formă de tratament care implică inserarea unor ace subțiri în piele, în anumite puncte și la diferite adâncimi.
Acupunctura a fost elaborată în medicina tradițională chinezească și pe vremuri era rezervată doar împăraților și persoanelor de rang înalt. Treptat, ea a devenit accesibilă unui număr din ce în ce mai mare de oameni, iar astăzi este răspândită în toată lumea. Formarea este îndelungată și laborioasă și necesită mulți ani de studiu și practică. Știința actuală nu poate răspunde la întrebarea cum acționează acupunctura, iar în Occident este încă un subiect controversat.
La inserarea acelor, pacientul poate simți o mică înțepătură sau durere scurtă. Durata unei sesiuni de acupunctură poate varia de la câteva minute la o oră, dar tratamentul obișnuit este de 20-30 de minute. După procedură, mulți oameni se simt relaxați, în timp ce alții sunt energizați. La un moment dat în timpul sesiunii, acupunctorul poate roti acele sau poate folosi un aparat cu un curent electric de mică intensitate. Unii specialiști consideră că senzațiile de furnicătură, amorțire, greutate sau durere sunt dezirabile pentru a obține efectul terapeutic.
Cum acționează
Acupunctura stimulează funcțiile fizice și capacitatea naturală a corpului de vindecare. Acele deblochează punctele în care energia este blocată sau stagnantă. Multe cercetări moderne au demonstrat efectele acestei terapii asupra sistemului nervos, sistemului endocrin și sistemului imunitar, dar și asupra celor digestiv și cardiovascular. În timpul primei ședințe, terapeutul cere detalii despre istoricul de boală, apoi va examina forma și culoarea limbii și va măsura pulsul. După aceea va elabora un plan de tratament. Ședințele de acupunctură durează între 5 și 30 de minute, iar pacientul stă întins pe spate sau pe burtă.
Frecvența și numărul procedurilor variază de la o persoană la alta. Unii oameni se refac după câteva ședințe, în timp ce alții au nevoie de 1-2 ședințe pe săptămână, timp de câteva luni.
În ce situații este eficientă
Sute de studii clinice arată că acupunctura tratează cu succes o mulțime de tulburări, de la problemele legate de mușchi și schelet până la greață, anxietate, depresie și infertilitate.
Metoda s-a dovedit eficientă și în cazul rinitei, colicii biliare, dismenoreei, durerilor de cap, hipertensiunii, durerii de spate, de gât și de dinți, colicilor renale, sciaticii, atacului cerebral.
Cum să alegi terapeutul
De obicei, metoda din gură în gură este cea mai eficientă. Pacienții care au avut rezultate bune cu un terapeut vor povesti despre el, așa că, în lipsa unei evidențe clare la noi în țară, cel mai bine este să te informezi singură, din surse cât mai variate. Relația cu medicul este esențială în vindecare, deoarece încrederea în acesta este un bun predictor al succesului tratamentului. De multe ori acupunctura este doar o parte din planul de tratament, care poate include sfaturi privind schimbarea stilului de viață. Pentru rezultate optime, respectarea acestor indicații terapeutice și de stil de viață este esențială.
Medicina tradițională chineză susține că sănătatea este rezultatul unui echilibru armonios între extremele complementare yin și yang ale forței vitale chi. Boala este consecința unui dezechilibru în corp. Chi-ul curge prin meridiane, iar aceste meridiane și fluxuri energetice sunt accesibile prin 350 de puncte de acupunctură din corp. Inserarea acelor în aceste puncte, într-o combinație potrivită, reface fluxul energetic și-l echilibrează. Un specialist în acupunctură va evalua pacientul și starea lui și, pe lângă ace, îi va sugera anumite plante medicinale sau schimbarea stilului de viață.
Citeste:
- Acneea adultului, un mister în lumea medicală
- Cromoterapia, sanatate prin culoare
- Apa de argint. Ce este si ce beneficii are
Articol exclusiv online
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Totul despre aritmiile cardiace. Tipuri, cauze, simptome, tratament

Next:
Urmările psihice și fizice ale stresului la persoanele adulte
You may also like
-
03 Nov
Măsuri de prevenție împotriva COVID-19 pentru întreaga familie
SănătateSARS-CoV-2, virusul care își face de cap pe planeta noastră de atâtea luni, are încă ...
-
25 Jan
Vrei să slăbești? Consumă pomelo
NutrițieFruct originar din Asia, pomelo este considerat o varietate de grepfrut, fiind cel mai mare ...
-
03 Dec
Cum scapi de constipatie
MedicinăDeși nu e o boală în sine, constipația poate crea mult disconfort. Din fericire, această ...
-
02 Jun
Ceaiuri pentru slabit
NutrițieCeaiurile de slabit nu trebuie baute cu scopul expres de a slabi. Nu vor face ...