Salatele de legume își dublează savoarea dacă sunt asezonate corespunzător.
Vara, salata este felul de mâncare preferat – numai cu o condiție: să aibă un dressing gustos. Iată câteva idei delicioase:
Vinegreta clasică se prepară din oțet și ulei și se potrivește la toate salatele verzi și cu legume asortate. Formula de bază: se bat cu telul 3 linguri de ulei cu 1 lingură de oțet; se sărează și se piperează după gust. Se mai adaugă verdeață, usturoi, ceapă (în special ceapă franțuzească), muștar și sos de soia sau suc picant.
Sfat: oțeturile cu arome intense se vor amesteca numai cu un ulei neutru.
La salatele de roșii, castraveți, morcovi și ciuperci se potrivește un dressing din iaurt, la care se adaugă verdeață, puțin ulei, sare și piper. Sfat original: încearcă și o combinație mai îndrăzneață – migdale, muștar și ouă fierte.
Sosurile cu maioneză sunt ideale pentru salate cu carne, ouă sau crustacee. Pentru un sos de cocteil, se amestecă maioneza cu ketchup, coniac, suc de lămâie și smântână. Se condimentează picant. Atenție, pentru ca sosul să nu se dilueze frunzele de salată trebuie să fie bine scuturate de apă!
Sfat: Dacă nu ai suficient timp la dispoziție pentru a spăla și curăța legumele, cumpără amestecuri deja preparate și te vei putea concentra numai pe prepararea dressingului.
Salatele picante cu măsline, șuncă și parmezan merită un sos delicios pe bază de usturoi și oțet balsamic (vezi mai jos).
Dressing de usturoi si otet balsamic
Cicoarea roșie și andivele cer un dressing cu gust puternic: se amestecă oțetul balsamic cu usturoi, muștar, supă concentrată de legume, zahăr și ulei; se potrivește de sare și piper, după gust.
Dressing cu brânză și ardei gras
Un dressing gustos pentru întreaga familie: se amestecă 3 linguri de oțet, 1 lingură de miere, coaja rasă de la ½ lămâie și 1 lingură suc de lămâie. Se înglobează 100 ml de ulei, turnând treptat și bătând cu telul. Se taie cuburi ½ ardei gras și 100 g brânză feta sau telemea; se înglobează, adăugând apoi un cățel de usturoi tocat și 1 lingură rozmarin. Se condimentează cu sare, piper și suc de lămâie, după gust.
Dressing de cartofi
Salata verde cere un sos consistent de cartofi: se pasează cartofii fierți cu supă de legume caldă, oțet și ulei. Se sărează, se piperează și se adaugă cubulețe de bacon și pătrunjel proaspăt tocat.
Dressing picant de mere
Salatele de crudități se împacă bine cu acest sos iute: se amestecă 5 linguri suc de mere cu 3 linguri de oțet balsamic alb,
1 lingură miere și 2 linguri ulei de nuci. Se sărează și se piperează după gust. Se taie cubulețe 1 măr și se adaugă în sos, înglobând și 1 lingură pătrunjel tocat și fulgi de ardei iute.
Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/
Comments
You may also like
-
30 Mar
Pui fraged, în straie noi, de primăvară…
CulinarCopănele aromate marinate în muștar cu miere Ingrediente (4 porții): •2 lingurițe muștar •1 linguriță ...
-
23 Nov
Delicatese cu pește. Trei retete bune oricand!
CulinarPestele este unul dintre cele mai sanatoase alimente si din pacate nu-l consumam in cantitati ...
-
12 Jan
Idei gustoase cu stafide
CulinarDaca am laudat stafidele iata cateva idei excelente (si sanatoase, si gustoase) unde stafidele joacă ...
-
27 Apr
Salata de conopida cu de toate, un deliciu pe care trebuie sa-l faci
CulinarSalata de conopida, după această rețetă este un veritabil deliciu! Conopida este o legumă extrem ...