Ce clădiri istorice readucem la viață

13 September of 2017

Într-o povestire a Ninei Berberova, Învierea lui Mozart, autoarea franceză, de origine rusă, se amuză implicându-și personajele într-un joc: dacă ar putea să readucă la viață un om, pe cine ar alege? Lansăm și noi o provocare asemănătoare: dacă ai putea reconstitui o clădire istorică, în așa fel încât să o aduci la stadiul inițial, care ți-ar fi alegerea?

De la joc și imaginație, la realitate, nu e decât un pas. O demonstrează oameni ca Liviu Tudor, care construiește nu doar clădiri de birouri și campusuri studențești, ci încearcă să recupereze și o parte din istorie, prin implicarea sa în restaurarea unor monumente istorice.

Nu este singurul: în ultimii ani, câteva administrații locale au folosit fonduri europene pentru a reconstitui înfățișarea originală a unor vechi cetăți. Printre ele, Cetatea Alba Carolina, Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Oradea și zona Piața Cetății din Baia Mare. Din păcate, în ciuda unor astfel de eforturi lăudabile, mai este mult de reparat și recuperat, și dintre toate orașele din România, tocmai Bucureștiul suferă cel mai mult.

Iată o listă cu 4 dintre cele mai pline de farmec și istorie clădiri și monumente vechi, care au nevoie sau care trec deja prin lucrări de restaurare:

  1. Cazinoul din Constanța

Îi deplângem de multă vreme soarta, însă frumusețea abandonată a cazinoului a intrat și în atenția publicului din întreaga lume, după ce un fotograf francez pasionat de arhitectura istorică a publicat o serie de fotografii spectaculoase pe un cunoscut site internațional. A fost inaugurat în anul 1909 și restaurat pentru ultima oară în anii ‘80, când i s-au adăugat picturi în stil baroc și vitralii.

  1. Moara lui Assan

Din păcate, aici nu mai poate fi vorba despre restaurare. Ca să prindă din nou viață, construcția situată în zona Obor-Lizeanu din București ar trebui refăcută în întregime, stadiul  de degradare fiind extrem de avansat. Merită însă un loc pe listă și ar merita, desigur, o reconstituire, iar dacă acest lucru pare imposibil, să ne uităm doar la cum au fost reclădite cetățile din Alba Iulia sau Suceava pe vechile temelii. Moara lui Assan a fost multă vreme considerată una dintre cele mai frumoase clădiri bucureștene – prima moară cu aburi din România, construită din cărămidă în anul 1853, într-o perioadă în care în Capitală nu exista nici măcar o singură fabrică de cărămidă.

  1. Casa Monteoru

Gheorghe Monteoru, pe numele adevărat Grigore Stavri, a fost unul dintre marii afaceriști ai secolului 19, cu investiții în petrol, terenuri, turism balnear, el fiind cel care a creat stațiunea Sărata Monteoru, unde a mai construit o biserică, o școală, un spital și locuințe pentru personalul angajat la mina sa de petrol, aflată în zonă. Tot aici se află și Palatul Monteoru, cu tavane și uși pictate, de fapt o vilă ridicată în anul 1888, folosită acum pentru taberele școlare. Clădirea face parte dintr-un complex, care mai include o oranjerie, un beci și o capelă, care nu sunt însă deschise publicului.

  1. Palatul Brukenthal de la Avrig

Reședința de vară a baronului von Brukenthal, aflată în apropiere de Sibiu, a trecut prin lucrări de reconstrucție în ultimii ani, iar parcul și o parte dintre clădirile în stil baroc sunt deschise vizitatorilor. Mai sunt însă câțiva pași de parcurs până la o refacere completă, pe care o merită din plin: arhitectura de secol 17, scările fabuloase și grădinile cu arbori bătrâni și umbroși fac din acest loc unul dintre cele mai interesante obiective turistice din zona Transilvaniei.

Ce alte clădiri și monumente crezi că merită readuse la înfățișarea pe care au avut-o la momentul construcției?

 

Sursa foto: Romeo Huidu, Shutterstock

 

Comments

comments

Previous:

Destinații pentru senzații spa unice în lume

Next:

Mica Românie din Muzeul Astra din Sibiu se extinde!

You may also like

Post a new comment