Ce boli transmit animalele de companie oamenilor și cum ne ferim

13 November of 2020

Iubim animalele de companie, ne aduc beneficii, dar înainte de a achiziționa unul ar trebui să luăm în considerare și riscurile pe care acestea le prezintă pentru sănătatea noastră și a familiei.

Animalele de companie sunt foarte drăguțe, majoritatea au o blăniță moale care parcă invită să o mângâi, să le iei în brațe, să le alinți. Dar astfel poți lua mai mult decât te aștepți, de la purici, la căpușe, scabie (râie), la fungi și altele. Poate că prezența câtorva purici nu pare cine știe ce pericol, dar, dacă iei în considerare bolile pe care le pot transmite, îți schimbi imediat părerea.

Citeste si: 7 lucruri de învățat de la animale pentru o viață mai împlinită

Puricii de pisică și câine pot transmite inclusiv tenia, așa că deparazitează intern și extern toate animăluțele pe care le crești în și pe lângă casă. Dacă acestea sunt îngrijite corespunzător și tratate periodic, riscurile se reduc semnificativ.

Nici banalele zgârieturi ale pisicilor nu trebuie tratate cu indiferență, deoarece sub gheruțele acestor feline drăgălașe adesea se află bacteria Bartonella henselae, care odată ajunsă în organismul uman, determină umflarea și întărirea ganglionilorlimfatici, febră, dureri de cap și oboseală. Aceste simptome dispar fără tratament la adulții care se bucură de o stare de sănătate bună.

Pericolul apare la copii și la persoanele cu sistemul imunitar slăbit, care nu vor putea face față așa ușor acestei bacterii și vor necesita tratament cu antibiotice. Pentru a preveni infectarea, joacă-te blând cu pisica, nu o lăsa să te zgârie, pansează-te dacă ai vreo rană deschisă (în niciun caz nu o lăsa să o lingă) și ai grijă ca gheruțele să fie tăiate la timp.

De la papagali și porumbei putem contracta Chlamidya psittaci (care dă simptome similare gri pei) sau infecții cu bacterii ca Salmonella (determină dezechilibre digestive concretizate prin vomă, diaree, crampe abdominale) și Klebsiella (cauzează pneumonii, infecții urinare), pentru care medicul va prescrie antibiotice.

Foarte multe broscuțe țestoase sunt purtătoare de Salmonella, pe când de la peștișorii din acvarii poți lua o bacterie ce declanșează „tuberculoza peștilor”. Adesea oamenii ajung să fie infestați cu tot felul de viermi, cu giardia, pentru că intră în contact cu dejecțiile animalelor. Nu lăsa persoanele cu un sistem imunitar vulnerabil (copiii, femeile însărcinate, bătrânii, bolnavii) să curețe după acestea. Dacă te speli pe mâini temeinic cu săpun și cu periuța de unghii după contactul cu animalul, atunci pericolul este diminuat.

Un alt pericol vine de la bolile transmise prin mușcături de animale. Pentru a le preveni, învață copiii să nu deranjeze animalele în timp ce mănâncă, dorm sau dacă au pui. Nu lăsa copiii mici nesupravegheați în prezența animalelor și nu le mângâia pe cele necunoscute până când acestea nu te miros și dau semne că îți acceptă atingerea. În caz de atac, vorbește-le calm și evită contactul vizual.

În concluzie, respectă regulile de igienă, ia în considerare toate problemele de sănătate ale animalelor și acționează de la primele semne de boală, ca neplăcerile să fie minime. Un animal sănătos înseamnă un stăpân sănătos!

Citeste si: Cum poți ajuta animalele fără stăpân dacă nu poți adopta

Text: echipa Ioana/ Sursa foto: pixabay.comc

Comments

comments

Previous:

Alimente și medicamente: combinații de evitat

alergie ambrozie

Next:

Despre alergia la ambrozie

You may also like

Post a new comment