Ce animal de companie este potrivit pentru familia ta?

03 February of 2020

Dacă aș putea să te sfătuiesc între patru ochi, eu care am o broască țestoasă de acvariu, o pisică și un cățel, ți-aș zice să nu cumva să îți iei vreun animal de companie. Dar nu am cum să nu recunosc beneficiile acestor animăluțe în viața băiatului meu. A devenit un pic mai responsabil, atât cât poate fi un copil de aproape 4 ani, și are mereu un partener de distracție deși câinele nu e mereu bucuros să-l întrețină iar pisica îi joacă multe feste.

Câinele
Copilul tău are foarte multă energie, se zbenguie fără încetare și de fiecare dată când are ocazia fură dulciuri? Păi, îi trebuie un cățel pentru că s-ar mula perfect peste personalitatea puștiului. Ani de zile am rugat-o pe mama mea să-mi cumpere un câine, promițându-i cu cerul și cu pământul că voi avea grijă de el, că-l voi plimba, că-l voi hrăni. Nu face aceeași greșeală ca ea, adică nu te încrede în asemenea vorbe. Sunt pur și simplu minciuni nevinovate dar care își ating scopul. Oricum nici nu poți să ai pretenția de la un copil mic să plimbe singur cățelul, deci cam toate sarcinile vor cădea în brațele tale. Ține minte: câinele, indiferent de rasă, este un animal care necesită multă îngrijire și poate deveni și agresiv sau poate reacționa într-o manieră imprevizibilă. În plus, trebuie să te asiguri că, în locul tău, cineva va avea grijă de el, mai ales în perioadele în care tu și ai tăi plecați în vacanță. Evident poți alege varianta hotelului pentru animale, dar este extrem de scump iar câinele ar putea fi traumatizat de această experiență.

Pisica
Nu vreau să supăr pe nimeni, dar pisica este un animal ingrat. Azi poate să se joace cu copilul tău ca într-o poveste, iar mâine să-l ignore total. În acest caz, alegerea unei pisici, ca animal de companie, se face doar dacă puștiul e o persoană mai independentă care nu așteaptă neapărat o relație foarte strânsă cu noul membru al familiei. Când aduci o pisică acasă (de preferat ar fi dacă poți să o ții în curte) nu uita un aspect foarte important: părul acestui patruped este un factor alergic. Se pare că dacă pisica se afla în casă înainte de venirea pe lume a copilului, acesta nu va dezvolta nicio alergie. Dar nu e o regulă. O mâță este mai ușor de întreținut decât un câine dar problema vacanțelor rămâne. Oricum, acest animăluț este preferat statistic de către fete. Și, ca ultimă informație, ia în calcul riscul zgârieturilor la care copilul este expus. Dezinfectează bine rana iar atâta timp cât pisica este vaccinată și cu deparazitările la zi, nu ai de ce să-ți faci prea mari griji.

Peștișorii
Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție să stai după fundul unui animal, alegerea ideală este un acvariu cu 2-3 peștișori iar copilul care nu a mai avut până atunci niciun animal de companie, se va mulțumi cu aceste necuvântătoare acvatice. Singurele chestii pe care trebuie să le faci este să schimbi apa periodic și să nu hrănești prea mult înotătoarele pentru că le facilitezi drumul către ceruri. Problema ar fi că speranța de viață a peștilor este mică iar copilul va fi extrem de dezamăgit dacă …

Păsări
Eu nu sunt o mare fană a păsărilor, care deși cântă frumos, murdăresc colivia de parcă ar avea exploziv înăuntru. Un papagal mititel sau altă înaripată poate face deliciul copiilor datorită penajului frumos colorat și a trilului inegalabil. Dar dacă cel mic nu e foarte răbdător, s-ar putea plictisi până păsărica învață să zică trei cuvinte. Și, hai să fim serioși, că orice adult va fi tentat să învețe papagalul să înjure decât să zică “bună ziua!”, deci nu e prea educativ! (dar amuzant). Când ajungi la magazin, vorbește cu agentul de vânzări (sau cu medicul veterinar) ca să te sfătuiască ce fel de pasăre să iei, cu ce temperament și ia în calcul că, în general, acestea trăiesc destul de mult dacă sunt îngrijite corespunzător.

Hamsterul
Ce drăguț este! Pufos, agitat, unii zic chiar inteligent! Ceea ce se confirmă: uită-te la el cât de frumos aleargă pe rotiță! E clar că e deștept! Orice copil poate avea grijă de el. Încape într-un buzunar și poate fi plimbat de colo colo cu ușurință, doar să nu ai surpriza ca prichindelul să-l scape. Și acum îmi aduc aminte de prietenul meu cel mai bun din copilărie care avea un asemenea șoarece. Într-o zi m-a strigat peste gard (fiind vecini alăturați) și cu disperare în glas m-a rugat să-l ajut. Am fugit într-o suflare la el acasă iar în sufragerie toată mobila era în mijlocul camerei, părinții lui erau negrii de supărare și toată lumea căuta hamsterul. Nu l-au găsit nici până azi! Încă un sfat: nu cred că e o idee bună să-i iei puștiului un Jerry dacă aveți deja un Tom, părerea mea!

Porcușorul de Guinea
Oriunde citești despre porcușorul de Guinea, informațiile sunt identice: nu mușcă și adoră să fie ținut în brațe și iubit. Așa știam și eu și de aceea m-am înfipt (acum câțiva ani buni) în Floppy, porcul vărului meu primar. Doar că acesta nu a părut interesat de afecțiunea pe care i-o arătam și a reușit să se strecoare rapid în mâneca puloverului meu și de acolo mai departe iar eu nu mai reușeam să-l scot. Făceam niște mișcări ca Megastarul! Ca să crești un asemenea animăluț ai nevoie de un acvariu mai mare, cu talaj pe fund. Talaj pe care dacă nu-l schimbi extrem de des îți va împuți camera incredibil. În plus, trebuie să ai mare grijă în cazul în care achiziționezi doi, să nu fie femelă și mascul sau copilul va afla foarte repede cum e cu reproducerea.

Furnicile
O alegere inspirată și neobișnuită care trebuie făcută dacă copilul tău e pasionat de știință. E o modă mai mult în afară. De obicei ferma de furnici e livrată într-un pachet special, din sticlă sau plastic. Singura șansă ca acestea să evadeze este dacă uiți să închizi locul pe unde le introduci hrana. Ce ciudat ar fi, nu?

Citeste si:

Sursa foto: pixabay.com/text: Corina Matei

Comments

comments

lenjerii de pat

Previous:

Cum aranjezi cel mai confortabil și călduros pat în sezonul rece

agricultura

Next:

Cum arată agricultura țărilor prospere?

You may also like

Post a new comment