Care motivație este mai bună? Cum ai prefera să înveți: să lupți ca să eviți umilința sau ca să fii fericită?
Ai ales probabil, ca toată lumea, ultima variantă. Acum gândește-te că ești un copil la școală căruia timp de mai multe ore pe zi și în momentele cele mai semnificative i se spune numai ce nu face bine!
Majoritatea părinților și profesorilor români folosesc critica drept metodă educativă de bază. Bombardați cu astfel de semnale dureroase și umilitoare, copiii încep să se închidă, să nu le mai asculte.
Interesantă este în acest context inițiativa unei mame rusoaice, care a renunțat la corectarea temelor copiilor prin semne roșii în dreptul greșelilor, preferând în schimb semnele verzi în dreptul pasajelor perfecte din teme. Copilului i se va întipări în minte, pe un fond de plăcere și mândrie, ceea ce a făcut perfect și nu va mai visa plin de rușine literele însângerate din tema sa. S-a constatat, evident, că rezultatele obținute astfel sunt mai bune.
Educatorul care procedează așa dă o probă de rezistență și maturitate: se abține să-și manifeste supărarea provocată de neajunsurile propriior demersuri, se abține de la descărcarea propriilor frustrări și îi comunică elevului numai și numai acele lucruri de care are nevoie pentru a se dezvolta.
Dacă acesta este un deziderat prea înalt, țineți minte o regulă simplă: ponderea criticilor să fie mai mică decât ponderea meritelor evidențiate. Altminteri copilul va dezvolta treptat o senzație de neputință și dezamăgire care nu mai lasă loc eforturilor pozitive de dezvoltare.
Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu, psiholog
Sursa foto: pixabay.com/
Comments

Previous:
Vesnica isterie a sfarsitului de an sau angoase de Revelion

Next:
Cum este realitatea ta? Afla un posibil raspuns
You may also like
-
23 Apr
7 modalități ca să-ți crești fericirea
LifestyleFericirea este un sentiment greu de definit și are semnificații diferite pentru fiecare dintre noi. ...
-
05 Jul
Haine neșifonate
CălătoriiHaine neșifonate – Fă-ți bagajele ca un profesionist Am luat crema de protecție solară? Și ...
-
12 Nov
Când mergem la psiholog?
LifestyleMergem la psiholog? Și dacă mergem, când mergem și de ce mergem? Și daca nu ...
-
24 Nov
Cât de mare este riscul tău de burnout?
TesteRăspunde spontan la întrebări, fără a te gândi prea mult. Fiecare DA înseamnă un punct. ...