Catrinel, un șaman modern

19 December of 2016

Pe Catrinel Popescu am cunoscut-o în calitate de fondator al Do Good Academy si Health Educator la Institutul Hippocrates din America și pe atunci credeam că este specialistă numai în nutriție… însă ea mi-a propus să-mi povestească despre practica ei spirituală, șamanismul. M-am mirat: fata blondă și frumoasă din fața mea nu semăna în niciun fel cu șamanul aspru cu tobă și sandale înaripate despre care aflasem din cărțile lui Mircea Eliade. Dar fata avea ochii intenși și o aură bună… am fost nerăbdătoare să-i aflu povestea, iar acum sunt bucuroasă că m-a ales pe mine ca să o împărtășească.

În timp ce scriam despre aventura lui Cat m-am bucurat foarte mult de compania și ghidarea pionierului explorării abisurilor inconștientului colectiv, Carl Gustav Jung – i-am adresat în gând respectuoase mulțumiri pentru că m-a însoțit încă din timpul studenției oferindu-mi mereu câte o carte în care puteam găsi, dacă nu răspunsuri, măcar întrebările potrivite.

Deci, cum devine șaman o fată albă de la oraș? În cazul lui Cat a fost o întâlnire deosebită, care i-a provocat o revelație. Dar pentru revelații trebuie să fim pregătiți: un copil intuitiv și plin de întrebări, o adolescentă rebelă, Cat a început să își găsească echilibrul după 19 ani, când s-a apucat de yoga și a învățat să se conecteze cu propriul corp, să-și conștientizeze trăirile și emoțiile. După căutări în astrologie, Reiki, programare neurolingvistică, în 2009, pe când Cat locuia la Londra, a venit întâlnirea cu școala Spirit of the Inca (care între timp activează și în România). În acel moment “efectiv am simțit că îmi amintesc această tradiție, cu toate ritualurile ei” mi-a spus Cat. Este vorba despre calea Inca a tribului Quero.

Începuturi

Cum poate o fată albă să-și amintească de ritualurile unui trib incaș necunoscut lumii zise “civilizate” până acum vreo 30 de ani? Pentru Cat a fost miracolul și semnul că se afla pe calea cea bună – în limbajul psihologiei jungiene acesta ar fi semnul că a găsit calea de acces spre inconștientul colectiv pe care o căutase încă din copilărie. Conform cercetărilor lui Jung, cu toții putem avea în anumite condiții acces la conținuturi care aparțin unui fond inconștient al întregii omeniri. La nivelul cel mai profund, arhetipal, toate tradițiile sunt conectate unele cu altele; ele formează un tot. Formele sub care ni se înfățișează arhetipurile pot aparține unor tradiții diferite de cea în care am crescut.

Am aflat de la Cat că acum 400 de ani, când conchistadorii au venit in Peru, tribul Quero a urcat în vârful munților, ca să poată păstra medicina curată și ritualurile neatinse. Au coborât din munți acum 30 de ani, când au avut viziunea că lumea este pregătită pentru aceste învățături și că tradiția și medicina lor sunt în siguranță. Alberto Villoldo este psihologul și antropologul care a descoperit tribul Quero. A petrecut foarte mulți ani alături de trib și a învățat dialectul lor, a deprins ritualurile sacre, medicina energetică. Apoi a tradus aceste învățături pentru mintea occidentală, combinându-le cu practici din psihologie. Așa a luat naștere școala The Four Winds din America; din ea derivă școala Spirit of the Inca, pe care Cat a absolvit-o cu drept de practică încă din primul an. Însă, practicând o umilitate pe care numai oamenii cunoașterii o au, ea a ales să studieze în continuare încă 7 ani. “Cred că totdeauna ai ceva de învățat. Practica mea crește și tehnicile de lucru se dezvoltă de la an la an. E uimitor câte straturi sunt și cât de mult poți aprofunda aceste practici.” spune ea.

Studiile ei au condus-o chiar în junglă, în patria tribului Quero. “Am petrecut timp cu acești oameni minunați, parcă veniți dintr-o altă dimensiune. Au sufletul ușor și zâmbetul larg și iubesc tot ceea ce e în jurul lor. Sunt foarte conectati cu pământul și cu natura, astrele și lumile nevăzute. Șamanismul e o cale luminoasă în care omul este în armonie totală cu universul și tot ceea ce îl înconjoară.” spune ea entuziasmată.

O cale de cunoaștere

Drumul șamanului nu este deloc lin, ci trebuie să treacă prin momentul adevărului. Momentul dureroasei inițieri șamanice, descris de atâtea ori de Mircea Eliade, nu are cum să îl ocolească nici pe șamanul modern. Iată ce povestește Cat: “Am fost confruntată cu umbrele și atașamentele mele, cu traumele originare, cu relațiile toxice din viața mea și în cele din urmă chiar cu moartea. Frica cea mai mare a omenirii este frica de moarte, iar pentru a o înfrânge trebuie să o trăim mitic. În școala șamanică învățăm ritualurile morții și ale călătoriei de apoi: înveți propriu-zis să mori. Este o tehnică extrem de puternică prin care corpul energetic este desprins de corpul fizic: ne conștientizăm toate atașamentele, relațiile nevindecate, regretele. În fața morții, toate aceste lucruri ies de sub preș și te privesc în față. Nimic nu poate rămâne ascuns.”

Ținta acestei inițieri este una singură: ca viitorul șaman să perceapă realitatea așa cum e ea, neumbrită de rănile și durerile sale emoționale. Dacă vă sună cunoscut, nu e de mirare, deoarece toate tradițiile terapeutice ale sufletului, inclusiv psihanaliza, țintesc spre exact același lucru, doar mijloacele sunt altele.

Arta unui șaman

Pentru Cat, șamanismul este un mod de viață, dar și o cale de vindecare. Dacă cineva cere ajutorul, înseamnă că deja este pregătit să îl primească; ea nu poate ajuta pe cel care nu îi cere asta deoarece pur și simplu nu ar putea primi. Cât despre mijloace, pentru un șaman modern cum este Cat important este accesul la energiile arhetipale esențiale ale omenirii dintotdeauna, acel acces liber la inconștientul colectiv despre care vorbește și Carl Gustav Jung și pe care îl promovează și psihologia analitică azi. Dar în timp ce psihologiile trec totul printr-o perdea de cuvinte omenești, un șaman modern cum este Cat folosește ritualuri și semne care vorbesc direct inconștientului de unde vin și se întorc toate. “Arta unui șaman”, spune Cat, “este să danseze în mijlocul energiilor arhetipale, să pășească în ele și să le înțeleagă, să și le asume ca pe niște roluri de moment, atâta timp cât acestea îi servesc și apoi să se dezbrace de ele ca de o haină și să plece mai departe, purtându-și esența către următorul rol.”

În această artă cel mai important atu este intuiția, una dintre funcțiile psihice de bază după Carl Gustav Jung. Practica șamanică modernă dezvoltă la maximum această funcție și exersarea ei este o temă zilnică pentru Cat; ea înglobează în practica zilnică și yoga, qigong sau riturile tibetane.

Puterea de transformare

“Cred că în momentul în care cineva își mută atenția din exterior în interior și devine conștient de emoțiile, trăirile și viața sa, schimbările încep să se întâmple și lumea spirituală se deschide.

Pentru mine lumea a devenit un loc magic unde orice se poate întâmpla. Am devenit regizorul propriei mele vieți și trăiesc cu bucurie fiecare clipă. Am învățat să transform tragediile în lecții și să îmbrățișez tot ceea ce vine spre mine.” îmi spune Cat.

Ce face un șaman contemporan?

De ce este el aici, mă veți întreba. Înainte poate nu aș fi știut să răspund la asta, dar după ce am cunoscut-o pe Cat pot să zic că lumea noastră civilizată modernă, rezultată în urma separării oarbe și încăpățânate de ritmurile naturii, separare operată de mintea omului contemporan, are nevoie de șaman pentru a-și aminti că e incompletă și arbitrară și că de fapt suntem una cu planeta și tot ce e viu.

reportaj de Roxana Melnicu

Citeste si:

 

 

Comments

comments

Previous:

Oana Tache si pasiunile sale. Un interviu electrizant!

Next:

Fă ce-ți place și banii vor veni!

You may also like

Post a new comment