Egiptul Antic. Câteva lucruri surprinzătoare pe care merită să le știi

29 May of 2020

Egiptul Antic a fost una dintre cele mai avansate civilizații din Antichitate. S-a dezvoltat pornind de la mici așezări pe malurile Nilului și a devenit unul dintre cele mai mari regate din acea perioadă, o putere în adevăratul sens al cuvântului. Ai auzit de piramide sau poate chiar le-ai văzut, dar știai aceste lucruri superinteresante despre Egipt?

Machiajul egiptean. În zilele moderne machiajul este folosit de femei. Cu toate acestea în Egiptul antic atât femeile, cât și bărbații obișnuiau să-și înfrumusețeze figura, machiajul fiind și un semn de sfințenie. Se credea că purtarea unui machiaj elaborat le va oferi protecția zeilor egipteni Horus și Ra. Tot egiptenii au inventat soluțiile solare, pe care le foloseau ca să nu-și ardă pielea atât de expusă la soare.

Sfinxul. Deși este una dintre cele mai mari sculpturi din lume, corpul lui complet a fost descoperit abia în 1905, când a fost îndepărtat un exces de nisip ce-l acoperea. Nasul lipsește în totalitate și legenda spune că soldații lui Napoleon au lovit monumentul cu un tun, deși schițele timpurii ale Sfinxului îl arată fără nas cu mult înaintea erei napoleoniene.

Munca plătită. Încă este un mister cum au fost construite piramidele, oamenii de știință nu au putut să ofere acest răspuns, însă se știe că un număr impresionant de persoane a contribuit la facerea acestor edificii spectaculoase. Documente recente atestă faptul că muncitorii nu erau în totalitate sclavi, așa cum se credea, ci erau angajați în slujba faraonului. De altfel, muncitorii care și-au pierdut viața în timpul construcției piramidelor au fost onorați și îngropați în morminte lângă marile piramide pe care le construiau pentru faraonii lor.

Mormântul regelui Tut. Legenda spune că cine deschide mormântul regelui Tutankhamon va fi blestemat pe loc și-și va găsi imediat sfârșitul. Descoperirea mormântului din 1922 a fost urmată într-adevăr de o serie de incidente care au inclus morțile tragice ale unui număr de oameni implicați în dezgroparea acestuia, dar a oferit istoricilor moderni o oportunitate de a studia o mumie perfect păstrată a unui rege egiptean. Mormântul lui Tutankhamon a fost cel care a ajutat societatea modernă să dezvăluie detaliile Noului Regat al Egiptului antic.

Cleopatra. Deși ea s-a născut în Alexandria (descendentă dintr-un lung șir de macedoneni greci), a devenit una dintre cele mai importante regine ale Egiptului antic.

Hieroglifele. Erau metoda de scriere formală folosită de vechii egipteni, un sistem de scriere care era practic o combinație de simboluri și elemente de alfabet. Noi avem acum aproximativ 26 de litere, dar scribii egiptenifoloseau mai mult de 2.000 de caractere hieroglifice. Originea hieroglifelor egiptene este destul de incertă, cu atât mai mult cu cât nu există dovezi istorice ale unui sistem de scriere anterior pe care ar fi putut să se bazeze.

Viața de după. Religia antică egipteană pune mare accent pe călătoria dincolo de moarte. Moartea nu a fost văzută ca sfârșitul vieții, ci doar ca un simplu eveniment menit să pregătească viața veștnică. De aceea, egiptenii mumificau cadavrele rudelor lor moarte și ale celor dragi pentru a se asigura că vor putea să-și folosească din nou trupurile odată ce au fost reînviate în viața de apoi.

Citeste si: 16 sfaturi pentru o călătorie inteligentă

Comments

comments

cele mai frumoase orase

Previous:

Cele mai frumoase orașe aflate pe ape

muzeu virtual

Next:

În muzeu virtual într-o vacanță de vară de compromis

You may also like

Post a new comment