Cat de mic e un pui de somn? Prea mult somn strică!

22 February of 2016

După prânz mulți au chef de un “pui de somn”.

Unii ațipesc un sfert de oră, alții se trezesc spre seară… Cum este bine să procedăm? Cât ar trebui să dormim la prânz ca să ne odihnim eficient?

Ca peste tot în psihologie răspunsul începe cu “depinde”! Și anume depinde de ce anume vrem să facem, ce ne dorim de la puiul de somn și de la ziua respectivă!

Dacă dormi între 10 și 20 de minute, o să te odhnești atât cât să-ți crească nivelul de energie și vivacitatea. Nu vei intra în fazele profunde de somn, astfel că nu vei resimți nicio greutate în a desfășura activități fizice după aceea, ci dimpotrivă, corpul este relaxat și pregătit.

Dacă însă lenevești spre 30 de minute, lucrurile se complică, și în loc de odihnă o să capeți un soi de mahmureală, care durează cam 30 de minute după ce te-ai trezit. Abia pe urmă te poți gândi la o activitate eficientă.

Dacă ai mai mult timp și nu te deranjează mica mahmureală de după, poți dormi ceva mai mult, până la 60 de minute – în felul acesta vei ajunge la somnul profund care ajută la îmbunătățirea memoriei. Este recomandat să faci acest lucru atunci când vrei să-ți reamintești fapte, fețe și nume sau când înveți pentru un examen.

Dacă ai mai mult timp, merită să încerci somnul artiștilor: 90 de minute bune, respectiv un ciclu complet, cu somn profund și vise. S-a constatat că astfel este stimulată creativitatea și cresc performanțele memoriei emoționale și procedurale – cu alte cuvinte, pianul, dansul, mersul pe bicicletă, toate activitățile de felul acesta se reorganizează și îți vor ieși mai bine. În plus, ciclul de somn fiind complet, nu te vei mai alege cu mahmureli, oboseli și confuzie, ci cresc șansele să te trezești gata de acțiune.

Prea mult somn, strică

Prea mult somn strică! Se întâmplă uneori ca după un somn lung de zece ore să te trezești obosită și apatică și fără chef. Și asta în condițiile în care prea puțin somn este un pericol pentru sănătate, reversul fiind că prea mlut somn nu ajută cu nimic!

Starea de oboseală apare de obicei după somn prelungit, iar mai mult de 10 ore de somn continuu te pot face să te trezești cu ochii umflați, fără energie și fară urmă de chef de viață, aproape mai obosită decât atunci te-ai culcat. Medicii numesc acest fapt inerția somnului, care poate dura chiar și o oră și este o perioadă de tranziție între somn și starea de veghe. Corpul are nevoie de circa 30 de minute pentru a putea funcționa din nou, după somnul de noapte, iar prea mult somn face procesul de trezire mai greu și mai dificil.

Fenomenul cel mai comun este însă senzația neplăcută de oboseală și moleșeală după o noapte de somn lung, care are loc de obicei în weekend și este efectul epuizării la care ne supunem cu bună știință în cursul săptămânii. Ca să reziste, organismul eliberează hormonul stresului, care îi ajută să rămână concentrați. La sfârșitul săptămânii oboseala este recuperată.

Apare și un declaj între ritmul de viață și ceasul biologic. Două mecanisme reglează durata și calitatea somnului: unul provoacă adormirea, iar celălalt, trezirea. Când sunt sincronizate, trezirea se petrece în condiții optime, iar corpul este gata să funcționeze. Dacă oamenii continuă să doarmă când corpul este programat să se trezească devreme timp de cinci zile, se simt obosiți când se scoală fiindcă organismul a început deja să lucreze. Același principiu este valabil când corpul este forțat să intre în funcțiune când el este programat să doarmă.

În sfârșit, atunci când organismul are cu adevărat nevoie de odihnă, nu trebuie exclusă soluția benefică de odihnă activă, mult mai sănătoasă decât somnul prea îndelungat.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Roxana Melnicu
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Leacuri naturiste pentru raceala

Next:

Somn bun cu sapte sfatui minunate

You may also like

Post a new comment