Cat de departe merge dragostea pentru animale

14 March of 2016

Haine de designer pentru cățeluși, sufragerii transformate pentru pisici… Nu-i cumva puțin exagerat? Cele mai importante întrebări și răspunsuri.

Oamenii din întreaga lume cheltuiesc o grămadă de bani pentru hrană și accesorii pentru animalele de companie. Multe lucruri sunt utile, desigur, dar altele nu, cum ar fi hainele de designer sau bijuteriile. Sigur că animalele sunt ființe și oamenii le iubesc. Dar nu e oare ușor exagerat ca un câine să mănânce dintr-un castron de aur sau ca în sufragerie să se lăfăie un șarpe exotic? Măcar e înspre binele animalelor tot acest lux oferit de oameni?

Cât se bucură un câine când este răsfățat?
Orice câine e fericit când este scărpinat și mângâiat, spun specialiștii și nu numai. Dar mulți proprietari de câini își umanizează tovarășul și sunt uneori mai toleranți cu el decât cu partenerul de viață. Doar că în educația câinilor e nevoie de consecvență: un câine nu poate fi educat anti-autoritar, el are nevoie de reguli ferme. Dacă azi e lăsat să stea la masă, iar mâine nu, câinele va fi confuz. Specialiștii spun că mulți oameni evaluează greșit nevoile câinilor. Mulți cred că un câine are nevoie, pentru a fi mulțumit, doar de mișcare. Dar nu este suficient. Un câine are nevoie și de provocări psihice, de exemplu, de jocuri și „misiuni“. Dar cel mai important: el are nevoie să rămână mereu câine!

Merită cumpărată hrană specială?
Hrana pentru dietă nu este necesară de obicei, cu atât mai mult cu cât este și mult mai scumpă decât hrana normală, spun veterinarii. Doar dacă animalul este bolnav sau are o sensibilitate. Dar dacă ai un patruped gras, ar trebui să-l hrănești mai puțin și să nu-i dai prea multe gustări. În felul acesta câinele va reveni la greutatea normală. În ultimul timp a apărut o nouă modă, de a hrăni câinii și pisicile cu oase și hrană crudă. Ideea este controversată printre veterinari, pentru că se poa-te ajunge la caren-țe, probleme ale stomacului și intestinului și la fracturi ale dinților.

Mulți își alintă animalele mai des decât pe parteneri. E normal?
Depinde de animal și de partener, spun psihologii. Când proprietarul vine acasă, câinele de obicei îl salută furtunos, sare pe el și cere activ atenție. Cei mai mulți parteneri sunt ceva mai reținuți și primesc, în consecință, mai puține mângâieri. Trebuie să ne facem griji? Deloc, spun specialiștii, e foarte normal ce se întâmplă. Contează, de alt-fel, și calitatea tandreței, iar cea dintre oameni este diferită.

Haine de designer pentru micii prieteni. Cum vine asta?
Există rase de câini care nu au stratul protector de sub blană și de aceea răcesc repede iarna, spun veterinarii. Câinii și pisicile în etate tind să înghețe și de aceea au nevoie de haine. Fiecare proprietar de animale decide dacă vrea haine obișnuite sau mai speciale. Important este să nu-și bată joc de animal, de exemplu să-l îmbrace în mantie și să-i pună pălărie și ochelari de soare, căci îl și deranjează. În schimb, nu contează dacă are, la zgardă, strasuri sclipitoare.

Animalele exotice confundate cu cele de companie
E oare o dovadă de dragoste pentru animale când aducem în sufragerie specii exotice?
Nimeni nu știe câte iguane, șopârle sau șerpi trăiesc în lume în sufrageriile noastre, dar se știe că devin din ce în ce mai multe de la an la an. Mulți oameni sunt încântați de aceste animale pentru că sunt aparte, spun veterinarii. Dar ei uită că șerpilor nu li se poate oferi o viață normală decât cu mare efort. Și cum nu sunt animale cărora le place să fie mângâiate, se ajunge deseori la „neînțelegeri“ între ele și proprietari. Sau alții scarpină șopârlele pe cap, iar ele închid ochii; dar nu pentru că le place, ci e un semn că le este frică. Astfel de animale trebuie să trăiască libere, în natură, nu în sufragerie!

Animale sălbatice în captivitate?
Unii susțin că animalele sălbatice născute în captivitate nu au șanse să supra-viețuiască în natură. Alții însă nu se gândesc în primul rând la renaturalizarea animalelor, ci la eliberarea lor din captivitatea în care trăiesc. Ambele părți au dreptatea lor. Se poate ca animalele să aibă șanse mici de supraviețuire în natură. Dar nici în captivitate nu duc o viață fericită.

Citeste si:

Articol exclusiv online
Text: echipa Ioana
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Previous:

Curatenia de primăvara – baie si bucatarie

Next:

Capul sus! Cum raman buchetele de flori frumoase mult timp

You may also like

Post a new comment