Castraveţi pentru iarnă. Patru rețete perfecte!

26 October of 2020

Bunica spunea: “Dacă știi ce pui în borcane, știi ce mănânci”. Acesta poate să fie un motiv suficient pentru a pune, cateva borcane cu castraveți pentru iarnă. Oricum sunt printre cele mai populare murături, s efac foarte ușor și reușita este GARANTATĂ!

Merită să “pui” conserve pentru iarnă, pentru că cele făcute în casă sunt mult mai bune decât cele din comerț. Se pregătesc foarte ușor și poți folosi borcane de orice dimensiuni.  

Primul lucru important este sarea. Că să fie perfecți, ai nevoie de sare curată, fără iod, fără antiaglomerant (adausurile obișnuite din sarea de bucătărie), așa că folosește doar sare pentru murături. Nici sarea de mare nu este bună.

Al doilea detaliu important este oțetul. Merită să folosești oțet de foarte bună calitate, care să fie sigur oțet de vin, nu acid acetic diluat cu apă. Oțetul de vin este mai scump, dar investiția merită.

Castraveți în saramură cu țelină

Alege castraveți potriviți. Cei foarte mari sunt seci, cei foarte mici se pot înmuia. Foarte important este să fie proaspeți, sănătoși și tari.

Ingrediente: 5 kg castraveți, o țelină mare, cu tot cu frunze, o legătură de mărar uscat, usturoi, apă, sare (proporția este de o lingură cu vârf de sare, la un litru de apă), boabe de muștar, piper boabe, oțet.
Preparare:
–        Spală bine castraveții, curată țelină de coajă, spală bine frunzele de țelină, curată usturoiul;
–        Pune castraveții în borcanele curate (mici, sau într-un borcan mare, după cum îți place), pe un pat făcut din mărar uscat și frunze de țelină;
–        Dacă folosești borcane mici (800 -1000 grame) împarte frunzele și mărarul uscat, egal în borcane;
–        Îndeasă printre castraveți țelină tăiată în bețișoare sau felii, după cum îți place, și câte un cățel de usturoi;
–        În borcanul mare pune trei-patru căței de usturoi (dacă nu îți place aromă usturoiului);
–        Adaugă jumătate de linguriță de boabe de piper și două lingurițe de boabe de muștar, în fiecare borcan mic și trei lingurițe de boabe de piper și șase-șapte lingurițe de boabe de muștar într-un borcan mare (în care încap toate cele 5 kilograme de castraveți);
–        Pune la fiert apă, măsurată, și adaugă câte o lingură cu sare, pentru fiecare litru. După ce apă clocotește, las-o să fiarbă trei-patru minute cu clocote mari. Dă deoparte și adaugă o lingură de oțet pentru fiecare litru de apă. Cu un polonic, pune apă fierbinte, încet, peste castraveți;
–        Lasă-i să stea 24 de ore, acoperiți cu capacul neinfiletat sau cu o farfurioară;
–        A două zi, scurge doar apă (nu este nici o problema dacă o să cadă și bobițele), da-o într-un clocot din nou, și toarn-o, foarte fierbinte, în borcane, peste castraveți.

Infileteaza strâns capacele. Castravatii sunt gata în trei săptămâni și se pot păstra până la șase luni, în loc răcoros și la întuneric.

Castraveți cu hrean

Poți încerca și varianata cu hrean sau pe cea cu plante aromate.

Ingrediente: 5 kg castraveți, o legătură de mărar uscat, cinci – șase rădăcini de hrean potrivite, apă, sare (proporția este de o lingură cu vârf de sare la un litru de apă), piper boabe.
Preparare:

–        Spală bine castraveții, curată hreanul de coajă;
–        Pune castraveții în borcane curate (mici sau mari), pe un pat făcut din mărar uscat;
–        Dacă folosești borcane mici (800 de grame) împarte mărarul uscat, egal, în borcane;
–        Îndeasă printre castraveți trei-patru bețișoare de hrean, groase că degetul în borcanele mici, și bețișoare făcute din trei-patru rădăcini în borcanul mare. Intră mai mult hrean dacă pui castraveții în borcane mici.
–        Adaugă boabe de piper;
–        Pune la fiert apă, măsurată, și adaugă cate o lingură cu sare, pentru fiecare litru. După ce apă clocotește, las-o să fiarbă trei-patru minute în clocote mari. Da deoparte și adaugă o lingură de oțet pentru fiecare litru de apă. Cu un polonic, pune apă fierbinte, încet peste castraveți.
–        Lasă-i să stea 24 de ore, acoperiți cu capacul neinfiletat sau cu o farfurioară.
–        A două zi, scurge doar apă (nu este nicio problema dacă o să cadă și piper sau semințe de mărar), las-o să clocotească din nou două-trei minute și toarn-o foarte fierbinte, din nou, în borcane, peste castraveți. Leagă bine la gură borcanul sau infileteaza strâns capacele.
–        Castravatii sunt gata în trei săptămâni și se pot păstra până la șase luni, în loc răcoros și la întuneric.

Sfat Ioana: Poți pune câteva rămurele de cimbru uscat, o crenguța de tarhon sau frunze de dafin ori rămurele de vișin. Dacă ai curaj, înceacă și un borcan în care adaugi un ardei iute. Fiecare în parte va da alt gust și altă aromă castraveților.

Castraveți bulgărești

Cel mai bine se conservă în borcane de 800 de grame sau puțîn mai mari, pentu că trebuie fierte în bain-marie.

Ingrediente (pentru un borcan): castraveți, ceapă tăiată peștișori (cât să apuci cu trei degete), câteva felii subțiri de morcov, un cățel de usturoi, câteva boabe de piper, o bucățică de hrean, o foaie de dafin, o linguriță de zahăr, două linguri de oțet, o jumătate de linguriță de sare, o rămurică de mărar.
Preparare: Pune castraveții, bine îndesați, în borcan, ceapă, morcovul hreanul și cățelul de usturoi, apoi toate mirodeniile, zahărul, oțetul și sarea.

Completează cu apă. Pune capacul și infileteaza-l bine. Agită-l bine că să se dizolve ingredientele și fierbe-l în bain-marie 30 de minute. Timpul se calculează din momentul în care apă în care fierb borcanele începe să clocotească.

Castraveții sunt buni de mâncat imediat și se pot păstra până la un an, în loc răcoros și la întuneric.

Castraveți asortați cu gogonele

O combinație inedită, pe care te sfătuiesc să o încerci.

Ingrediente: 2 kg castraveți, 2 kg gogonele (măruntele și colorate). Poți folosi și roșii coapte, mici și foarte tari. Mărar uscat, hrean, oțet, sare, boabe de piper.

Preparare: Pune în borcane mici (1000-1200 de grame sau puțin mai mari), castraveții pe un pat de mărar. Umple borcanul pe jumătate. Pune bucățelele de hrean, apoi gogonelele. Adaugă boabe de piper și câteva bețe de mărar uscat. Pune la fiert apă, măsurată, și adaugă cate o lingură cu sare, pentru fiecare litru.

După ce apă clocotește, las-o să fiarbă trei-patru minute cu clocote mari.

Da deoparte și adaugă o lingură de oțet pentru fiecare litru de apă. Cu un polonic, pune apă foarte fierbinte, încet, peste murături. Înșurubează bine capacul pe gură borcanului.

Sunt gata în trei săptămâni și se pot păstra până la șase luni, în loc răcoros și la întuneric.

Citeste si:

Text: Otilia Ignat/ sursa foto: pixabay. unsplash

Comments

comments

Previous:

Tort de portocale. Simplu de făcut și incredibil de bun

Next:

Chec aromat, pentru Sărbători. Simplu și bun!

You may also like

Post a new comment