Castle Break – redescopera castelele si conacele din Romania

01 April of 2015

Dupa ce in ultimii ani a construit, prin proiectul Monumente Uitate, cea mai ampla platforma online dedicata castelelor si conacelor din Romania, ARCHÉ propune o initiativa care sa aduca mai aproape aceste resedinte mai putin cunoscute ale elitelor de altadata de cei care vor sa le descopere.

Castelul Károlyi din Carei

PR

7 trasee, 20 de castele si conace

Castle Break este o cupola pentru o serie de tururi culturale in diferite regiuni ale Romaniei. Acestea includ vizite inedite la mestesugari locali, tururi de orase, degustari de produse traditionale si, desigur, vizite la castele si conace. Anul acesta au fost planuite 7 trasee ce cuprind peste 20 de castele si conace din toate regiunile Romaniei. Printre obiectivele incluse se numara Castelul Corvinilor, Castelul Károlyi din Carei, Castelul Bánffy din Bontida, Castelul Sturdza din Miclauseni, Castelul Teleki din Gornesti, precum si culele din Maldaresti si Curtisoara. Cei interesati sunt invitati sa afle mai multe pe site-ul oficial, proaspat lansat: pe www.castlebreak.ro.

Castelul Sturdza din Miclauseni

PR

Accent pe autenticitate

Pentru aceste vizite, s-a pus mare accent pe autenticitate. Tururile prin fiecare castel sau conac vor fi ghidate de proprietari sau administratori, astfel incat vizitatorii vor afla povesti inedite si vor avea ocazia de a dialoga cu cei ce s-au dedicat salvarii acestor monumente. Tururile au loc in perioada 1 mai – 4 octombrie iar inscrierile sunt deja deschise. Costul unui tur variaza intre 325 si 415 lei, unul dintre principalele obiective ale demersului fiind pastrarea unui tarif accesibil.

Voluntari pentru frumos

Activitatea echipei ARCHÉ se bazează pe voluntariat, iar unul dintre obiectivele Castle Break este ca aceste castele si conace sa fie vizitate de cat mai multi turisti. „In ultimii ani, din ce in ce mai multe castele si conace se redeschid publicului, dupa decenii de proasta intretinere si abandon. Devastate de comunisti si ignorate dupa anii ’90, ele incep sa isi recapete stralucirea de altadata, in mainile unor echipe dedicate si ambitioase. Bineinteles, este un parcurs plin de provocari, dar care trebuie incurajat. Turismul este o sansa reala pentru aceasta categorie a patrimoniului si care, pe langa contributia financiara pe care o aduce lucrarilor de restaurare, ne ajuta sa ne descoperim
istoria si radacinile”, a declarat drd. arh Anca Majaru, presedinte al Asociatiei ARCHÉ.

Comments

comments

Previous:

Austria, paradisul schiorilor

Next:

Praga, orasul de aur

You may also like

Post a new comment