Castelul Huniazilor

21 November of 2012

Grandios, cu zidurile sale abrupte, simbolul arhitectural al Corvinilor pare a fi prototipul fortăreței medievale

Foto: Cristian Niculescu


Pe locul actual al castelului exista în trecut, conform cercetărilor realizate de arheologi, un castru regal de formă elipsoidală, cu ziduri groase de doi metri din calcar și piatră de râu. Începând cu anul 1440, Ioan de Hunedoara, cel ce avea să devină guvernator al Ungariei, ordonă transformarea cetății prin ridicarea a două curtine prevăzute cu creneluri, flancate de turnuri circulare și rectangulare.

Foto: Cristian Niculescu


Castelul din povești
Combinația elementelor decorative a dat naștere unui monument amplu și fastuos, comparabil cu faimoasele castele din vestul Europei. Stilul gotic se întrepătrunde cu cel renascentist prin îmbinarea artistică a ancadramentelor cu cheile de boltă, cu blazoanele sculptate în piatră sau frescele variate. Datorită aspectului său unic și bunei conservări, Castelul Corvinilor a fost, în contemporaneitate, gazdă a mai multor producții cinematrografice, printre peliculele turnate aici putând fi amintite „Vlad Țepeș“, „Mihai Viteazul“, „Blood Rayne“ sau „Regii blestemați“. Pe par­cursul anului, în castel se desfășoară numeroase evenimente cu caracter social, ateliere de artă, expoziții, concerte și festivaluri medievale.

Foto: Cristian Niculescu


Rafinat, dar impunător
Înconjurat de Râul Zlaști, afluent al Cernei, castelul de inspirație franceză deține 42 de încăperi, multe dintre acestea închise publicului, două terase și două poduri, însumând 7.000 de metri pătrați cons­truiți. În Castelul Huniazilor se intră după ce parcurgi un pod din lemn susținut de patru piloni masivi de piatră.

Foto: Cristian Niculescu


Program și tarife: Cetatea se află în orașul Hunedoara, pe strada Castelului nr. 1–3, fiind deschisă publicului larg în fiecare zi a săptămânii, de la ora 09:00 până spre orele 17:00–18:00. Prețul de intrare este de 10 lei (5 lei pentru elevi și pensionari), taxa foto fiind de 5 lei, iar cea video de 10 lei. Pentru grupurile organizate există ghizi autorizați (30 de lei).

Text: Cristian Niculescu

Comments

comments

Credit foto: Belle Boutique

Previous:

„Belle Boutique“, o afacere în stil parizian la Tulcea

Credit foto: CandyBox Images, 2012/Shutterstock.com

Next:

Ziditorii neștiuți de suflete

You may also like

Post a new comment