Căsătoria este un obicei din cele mai vechi timpuri, făcând parte din legile omenești. Cu toate acestea, în ultimele decenii s-a observat declinul căsătoriei în favoarea relațiilor de conviețuire
Multe cupluri sunt încântate să trăiască împreună fără a se îndrepta spre altar. Unii privesc relația de conviețuire ca pe un preambul al căsătoriei, ca pe o perioadă de probă în care partenerii se pot cunoaște mai bine, alții resping căsătoria ca instituție și nu plănuiesc să se căsătorească vreodată. Relațiile de concubinaj sunt acceptate social, chiar dacă ele sunt împotriva tradiției creștine. Această acceptare din partea societății se traduce și prin utilizarea cuvântului „partener“, termen folosit atât pentru relația de concubinaj, cât și pentru cea de căsătorie.
Evoluția relațiilor de conviețuire
Tendința în coabitarea premaritală arată că la mijlocul anilor 1960 doar 5% din femeile singure locuiau cu viitorul lor soț înainte de căsătorie. În anii 1990, erau deja în jur de 70% cele care locuiau împreună înainte de mariaj. Iar în cazul femeilor care se căsătoresc pentru a doua oară, în anii 1990 locuiesc 90% dintre ele împreună cu partenerul înainte de a doua căsătorie.
Mariajul este considerat din ce în ce mai angajator, constrângător, iar societatea modernă tinde să devină rezervată față de căsătorie. De unde bunicii noștri se căsătoreau de foarte tineri, familia fiind o valoare tradițională de neclintit, astăzi nu se mai spune „Da“ așa de ușor. Este mai palpitant să schimbi, să experimentezi, să te muți de probă, decât să mergi la altar. Faptul că poți fi fără verighetă cu persoana iubită te face semi-surd la valorile tradiționale.
O fi bine, o fi rău, cine poate să spună care formulă este mai sănătoasă? Dacă te muți cu prietenul fără să fii căsătorită vei fi sancționată religios și poate social. Dar cum să reziști tentației, când vecinul locuiește cu prietena, când colegii de facultate s-au îndrăgostit și s-au mutat împreună, când ești luat de fraier dacă îți pui rapid pirostriile?
De ce să te grăbești la căsătorie când poți să mai aștepți, să-l cunoști mai bine zi de zi, și, dacă nu îți convine, să te retragi fără complicații? Mai suntem pe vremea bunicii să ne „legăm“ așa, de tineri?
Pe de altă parte, cum poți să preferi o relație de concubinaj unei căsătorii religioase, civile, situației de a fi în rând cu lumea, de a oferi un climat de siguranță copiilor tăi, așa cum au făcut părinții, bunicii tăi și atâtea generații înaintea ta? – spun adepții tradiției.
Să vedem în continuare ce argumente există pentru ambele variante:
Argumente pro concubinaj
Relația de concubinaj/conviețuire este o relație în care cei doi locuiesc împreună, având o viață
sexuală fără a fi căsătoriți.
Argumentele importante pentru tipul acesta de relație sunt:
■ testarea relației sau căsătoria de probă. Presupune o anumită înțelepciune din partea celor care trăiesc împreună înainte de a fi căsătoriți, în așa fel încât pot avea o perioadă pentru a-și proba compatibilitatea, obiceiurile;
■ dacă cei doi parteneri constată incompatibilități, despărțirea e la îndemână, poate fi evitat un divorț dureros, costisitor;
■ instituția căsătoriei este perimată și este nevoie să fie înlocuită de cea a coabitării;
■ căsătoria este în plan, dar până atunci se pot economisi din cheltuielile zilnice;
■ fericirea unei relații „nu stă într-o hârtie“.
Argumente în contra traiului împreună
■ conviețuirea nu permite un angajament real al partenerilor; oricând poți pleca din relație, deci nu e musai să te implici;
■ cuplurile în concubinaj sunt mai mult orientate către autonomia personală;
■ cei doi au în vedere posibila destrămare a relației;
■ conviețuirea reprezintă nesiguranță în privința valorilor personale și a posibilității de a avea un copil;
■ nu are un efect benefic asupra copiilor ce pot rezulta în cadrul relației, pentru că nu apar într-o familie legal constituită;
■ contravine valorilor familiale, tradiționale, religioase.
Deși pare că uniunea consensuală are un număr substanțial de susținători, de partea căsătoriei există destule persoane care reprezintă vocea tradiției și a valorilor religioase, voce care începe și ea să fie din ce în ce mai puternică. Cei care susțin căsătoria sunt de părere că uniunea consensuală slăbește instituția căsătoriei și pune în pericol viața femeilor și a copiilor, pentru care căsătoria este foarte importantă.
Căsătoria – mai mult decât o foaie de hârtie
Tradițional, căsătoria are un statut special în societatea noastră. Ea a apărut tocmai pentru a oferi stabilitate familiilor, dar și societății. Căsătoria este o declarație, un angajament care are atât consecințe publice, cât și private. Este o instituție care oferă beneficii nu numai cuplurilor, dar și societății ca întreg.
Când oamenii se căsătoresc, ei își iau un angajament nu pentru a fi parteneri doar din punct de vedere emoțional și sexual, dar și de a avea grijă unul de altul – cum se spune, „la bine și la rău“. Ei promit să stea unul alături de celălalt pe parcursul suișurilor și coborâșurilor vieții.
Această promisiune și încrederea pe care și-o oferă unul celuilalt construiesc curajul de a face sacrificii pentru binele familiei.
Căsătoria este în conformitate cu valorile religioase, se spune că este de la Dumnezeu, gândită pentru binele bărbatului, al femeii și al copiilor. Venirea copiilor este binevenită într-un cuplu unit prin căsătorie civilă și religioasă.
Argumente împotriva căsătoriei
Argumentele de acest tip nu prea există. Doar recomandarea să aștepți până ce îl cunoști pe celălalt destul de bine pentru a face pasul, de a te căsători în deplină cunoștință de cauză.
De ce sa alegi casatoria
Fiecare dintre noi își dorește să fie iubit, să îl întâlnească pe El sau pe Ea, pe acela/aceea cu care să-și petreacă viața fericit. Relația de căsătorie există în inconștientul nostru colectiv. De mici, fetele visează la rochia de mireasă și la prințul pe cal alb, iar băieții, deși nu se visează cu costumul de nuntă, își imaginează că vor avea o soție neapărat frumoasă și copii pentru perpetuarea speciei. Dacă această imagine idilică se nuanțează cu timpul și la un moment dat dispare nu înseamnă că valorile actuale nu includ căsătoria ca un punct de plecare spre destinația „fericire“.
Citește și:
- Conflictele inainte de casatorie
- Inainte de nunta, 10 intrebari esentiale despre bani
- Alegeți un partener de cursă lungă. Cum faci asta si cateva sfaturi
Text: Oana Pescaru/foro: pixabay.com
Comments
You may also like
-
10 Nov
Relațiile la distanță sunt solide și sincere
Relații și sexÎnainte de era comunicațiilor virtuale pe care o trăim azi, și de pe urmă căreia ...
-
18 May
Cum stii ca vrea sa se insoare cu tine
Relații și sexSunteți într-o relație de ceva timp și lucrurile merg bine. Dar, cu toate acestea, nu ...
-
11 May
Cât durează o partidă de sex
Relații și sexCât durează o partidă de sex? Este o întrebare pe care mulți și-au pus-o, iar ...
-
05 Jun
Cum să depășesti o dragoste imposibilă. Cum vindeci o inimă rănită
Relații și sexDragostea poate fi cel mai înălțător sentiment din lume, dar dacă este neîmplinită se poate ...
Concubinaj in limbaj natural inseamna preacurvie; lipsa respectului de sine, a partenerului privit ca pe un obiect, iar obligatiile morale reciproce, fidelitatea, cinstea si ajutorul fata de celelalt dispari ca valori umane!
Asa devine omul, animal, egoist, sub valorile necuvantatoare!