Pune-ți singură tapet!

30 March of 2015

Fotolia_58697533_Subscription_XXL

Acum câteva sute de ani, doar bogaţii își permiteau să-și pună pe pereţii palatelor materiale scumpe, decorate cu simboluri care te duceau cu gândul la familiile regale europene. Azi, tapetarea e un trend, se realizează ușor, dar nu întotdeauna foarte ieftin. Înainte de a te apuca de treabă, e bine să știi că designerii de interior ne sfătuiesc să folosim tapetul doar pentru a crea un impact vizual, o emoţie, o pată de culoare într-o încăpere, și nicidecum pentru a acoperi în întregime pereţii camerei. În mod evident, îndrumarea poate fi considerată subiectivă, iar decizia îţi aparţine în totalitate. Dar trebuie să recunoști că un material aglomerat grafic poate încărca foarte mult spaţiul în care îţi petreci timpul.

La cumpărături de tapet!

OK, te-ai hotărât să-ți pui tapet și vrei să pleci în căutarea celui mai potrivit. Iată de ce trebuie să ții seama:

1. Măsoară dimensiunile peretelui pe care vrei să-l acoperi. În magazin, calculează dimensiunea sulului de tapet și vezi de câte suluri ai nevoie. Ia material în plus, pentru orice eventualitate.
2. Ai grijă la modelul tapetului. Dacă are 
linii orizontale, camera va capăta spaţialitate. Dacă sunt verticale, încăperea o să pară că e mai înaltă. Un model foarte colorat va fi pus în evidență dacă mobilierul camerei este uni.
3. Nu toate magazinele au stocuri de tapet, deci este foarte posibil să aștepți câteva zile până îl vei primi. Cere responsabilului de raion să-ţi dea albumele cu mostre de la fiecare producător, chiar dacă multitudinea de variante îţi va încetini alegerea.

De avut la îndemână!

Cel puţin teoretic, fiecare sul de tapet vine cu instrucţiuni de utilizare. Citește-le cu atenţie, căci în funcţie de tipul de material pe care-l vei folosi, vei avea nevoie de instrumente diferite. Nu ar strica să ai pe lângă tine, înainte să te apuci de treabă: 
o șurubelniță, o foarfecă mare, 
bandă adezivă, chit, șpaclu, șmirghel fin, o pensulă lată, o ruletă, un creion, poloboc, trafalet, adeziv special, amorsă pe bază de ulei, un burete și apă.

Meseria, brăţară de aur!

Chiar dacă nu ai mai făcut niciodată asta, nu te descuraja! Parcurge 
cu răbdare fiecare etapă:
1. Golește încăperea, ca să te poţi mișca în voie. Aranjează-ţi o masă de lucru și îmbracă-te comod, cu haine la care poți renunța după aceea.
2. Netezește peretele (dacă necesită) cu șmirghelul sau umple eventualele găurele (de exemplu, cele rămase 
de la cuie) cu puţin chit, apoi nivelează. Dă o mână de amorsă pe perete ca 
să prindă mai bine adezivul. 
Așteaptă să se usuce.
3. Stabilește unde anume pe perete vrei să se afle desenul principal 
de pe tapet și vezi cât trebuie să tai din primul sul ca să ajungi la „destinaţia“ dorită. Este foarte important ca fâșia următoare pe care o vei lipi după 
prima (și tot așa) să se potrivească 
perfect cu modelul. E ca un puzzle. Ai de făcut, deci, câteva calcule. Înălţimea peretelui trebuie să fie egală cu înălţimea fâșiei de tapet.
4. Urmărește instrucţiunile date de producător (fiecare are reguli proprii) și întinde fâșia de tapet pe jos cu partea fără model în sus. Ideal ar fi să nu ai praf pe podea. Întinde, cu pensula, adezivul. Dacă ai surplus de lipici, îndepărtează-l, că strică operaţiunea.
5. Ridică tapetul de capetele care se vor lipi sus, lângă tavan, și fixează bine. De tine depinde cât de drept îl aplici. Ce-i drept, și constructorul casei ar putea avea o vină dacă pereţii și tavanul nu sunt chiar în unghi de 90 de grade!
6. După ce ai fixat bine sus, întinde ușor tapetul și lipește-l cu grijă de perete, până jos. În colţuri, folosește un cuţit cu o lamă mai lată, ca să se prindă ferm.
7. De la mijlocul fâșiei către exterior, folosește trafaletul sau o cârpă, ca să întinzi bine tapetul. Încearcă să scoţi toate bulele de aer. E ca și cum ai călca o bluză: fără cute!
8. Dacă îţi mai rămâne un rest de 
tapet jos, taie-l cu foarfeca sau cu un cutter. Teoretic, partea asta nu 
se vede, pentru că peste ea vine plinta parchetului.
9. Continuă operaţiunea până se acoperă peretele și lasă să se usuce cam două zile. Bucură-te de acest tapet până te plictisești de el, dar reţine că el poate rezista chiar și 20 de ani, dacă e pus cum trebuie.

Cele mai căutate tipuri

1. Tapet de hârtie – este cel mai ieftin, dar și cel mai puţin rezistent.
2. Tapet din vinilin – ceva mai scump, dar ușor de întreţinut și rezistent
în spaţii mai umede.
3. Tapet din fibră textilă – este cel care creează atmosfera de lux 
într-o cameră. Preţul diferă în funcţie de materialul textil; de exemplu, mătasea e cea mai scumpă.

Credit foto: © Gennadiy Poznyakov / Fotolia

Comments

comments

Mircea Cartarescu, Poezie

Previous:

Invitatie la poezie

Next:

Curăţenie 
generală… în poşetă!

You may also like

Post a new comment