Care sunt reparațiile prin care trece o casă bătrânească

15 June of 2017

Nu există lecție mai eficientă prin care să înveți totul despre construcția și renovarea unei case decât procesul de transformare a unei locuințe vechi, cum este casa părintească sau casa bunicilor. Află care este lista schimbărilor pe care trebuie să le ai în vedere.

Fie că este vorba despre propria locuință sau despre cea a părinților, reparațiile la casă sunt o lecție pe care nu o poți evita și pe care ești nevoită să o reiei, la interval de câțiva ani sau chiar mai des, pentru unele elemente ca țevile sau sistemul electric. Prin ce transformări trece o casă în care totul este vechi? Fără a intra în prea multe detalii tehnice, ți-am pregătit, pentru început, lista scurtă cu tot ceea ce trebuie să bifezi.

 • Evaluează starea fundației – chiar dacă este vorba despre o construcție solidă, iar fundația pare durabilă, timpul își spune întotdeauna cuvântul, așa încât o evaluare atentă este necesară, mai ales în cazul caselor de lemn. Dacă descoperi probleme, renovarea devine obligatorie.
 • Treci la consolidarea pereților – pentru o casă cu adevărat veche, care nu a mai avut parte de reparații de multă vreme, acest pas este extrem de necesar. Consolidarea se realizează cu plasă și ciment.
 • Verifică starea acoperișului – în cazul caselor de la țară, acesta este adesea susținut prin elemente de lemn, precum stâlpii și bârnele, cărora le slăbește rezistența în timp și care trebuie deci înlocuite, mai ales dacă, de-a lungul iernilor, a pătruns zăpada în pod.
 • În numeroase situații însă, acoperișul trebuie refăcut complet – acum este momentul să alegi o soluție cu adevărat modernă și durabilă, pentru acest pas având la dispoziție oferte interesante de sisteme de acoperisuri – de exemplu, țigla cu aerisire. Ai nevoie și de alte elemente pentru acoperiș, folosite la montaj: jgheab, garnituri, burlan, țiglă de tip coamă (pentru unghiuri).
 • Alege finisaje noi pentru pardoseli, pereţi și plafoane și documentează-te atent înainte sau cere sfatul specialiștilor.
 • În cele mai multe cazuri, elementele de tâmplărie trebuie schimbate, chiar dacă aspectul lor este încă plăcut ochiului. Motivul este că, în ciuda aparențelor, ușile și ferestrele vechi au rezistența slăbită, ceea ce determină pierderea căldurii din locuință. Alege modele de uși solide și moderne, din lemn sau PVC.
 • Dacă este vorba despre o casă țărănească și îți dorești să păstrezi elementele tradiționale – mobilier autentic, prispă, pridvor, diverse elemente de decor – este necesar să le restaurezi cu grijă, păstrând ceva din patina caracteristică, sau să cauți elemente noi, dar veritabile, care să nu afecteze echilibrul estetic al casei printr-un aer kitsch.
 • Montează noi sisteme electrice, de gaze și apă. Asta va însemna să schimbi robinete, țevi, cabluri, prize și întrerupătoare.
 • Înainte de zugrăvirea pereților, suprafața pe care va fi aplicată vopseaua trebuie să fie în cea mai bună stare, fără să prezinte denivelări, urme de mucegai sau vopsea curățată incomplet. Pentru pregătirea și aplicarea tencuielii și vopselor, respectă indicațiile producătorului.
 • Dacă îți dorești acest lucru și mai ales dacă nu vrei să renunți la vechea soba pe lemne, poți alege în schimb să izolezi termic locuința, pentru a obține o eficiență termică mai bună.
 • Încheie renovarea cu montarea unui sistem antiefracție, mai ales dacă păstrezi această locuință drept casă de vacanță.

 

Te pregătești de reparații sau de o renovare completă a casei? Tu ce ai adăuga pe listă?

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Previous:

7 simptome canine 
cu explicații posibile

Next:

Cum poți să ai parte de apă caldă în casa de la țară

You may also like

Post a new comment