Care sunt motivele să alegi purtarea lentilelor de contact atunci când faci sport?

23 May of 2019

Dacă ești o persoană activă și practici sport în mod constant, cu siguranță ești interesat de moduri în care să îți fie mai simplu și confortabil să desfășori astfel de activități. Iar în cazul în care porți ochelari de vedere știi că aceștia nu reprezintă un accesoriu tocmai comod în momentul în care faci sport.

De aceea, Lensa ne recomandă alegerea lentilelor de contact, care se poate dovedi a fi una mai mult decât inspirată.

Avantajele utilizării lentilelor de contact

Pentru a fi sigur de faptul că lentilele de contact reprezintă cea mai bună soluție pentru a îți menține o vedere clară în momentele în care faci sport, iată câteva dintre principalele avantaje ale acestora:

 • O viziune mai bună. Cu ajutorul lentilelor de contact te bucuri de o vedere fără obstacole. Indiferent de tipul de ochelari de vedere pe care îi alegi, chiar și cei creați special pentru a fi purtați de persoanele sportive, ramele acestora îți vor limita viziunea periferică. Aspect care, în cazul lentilelor de contact, nu există.
 • Șanse minime de accidentare. Orice sport ai practica, momentele de accidentare sunt inevitabile. Și, în cazul în care căzi sau ești lovit de un adversar, șansele ca lovitura sau căderea să producă spargerea sticlei ochelarilor sunt destul de mari. Astfel, cioburi din ochelari pot ajunge în ochi, iar un astfel de incident trebuie evitat cât mai mult posibil.  
 • Mai multă stabilitate. Lentilele de contact sunt mult mai stabile comparativ cu ochelarii de vedere care, în timpul activității și sub presiunea vitezei sau a mișcărilor bruște, se pot clătina, mișca sau chiar cădea de pe ochi.
 • Protecție mai bună. În funcție de sportul pe care îl practici, poate fi nevoie să porți anumite elemente pentru o protecție suplimentară, precum ochelari sau căști. Și, în timp ce ochelarii de vedere fac aproape imposibilă purtarea acestora, lentilele de contact îți permit cu ușurință să adaugi acest plus de protecție.
 • Grad mai ridicat de confort. Atunci când alergi sau faci orice altă activitate sportivă, se poate întâmpla că ochelarii să se murdărească de la ploaie sau praf, lucru care poate fi deranjant. Pe de altă parte, în cazul purtării lentilelor de contact îți este asigurat un plus de confort pentru că tu să îți desfășori activitatea într-un mod corespunzător.

Cum te ajută lentilele de contact în funcție de sportul practicat

Lentilele de contact pot fi purtate în timpul practicării multor tipuri de sport. Însă, pentru a cunoaște mai bine avantajele acestora, iată câteva exemple de sporturi în care lentilele de contact sunt de un real ajutor.

 • Alergare și gimnastică. Indiferent dacă îți face plăcere să faci jogging sau să mergi la sală de sport sau de gimnastică, ochelarii de vedere te pot incomoda în momentul practicării diferitelor mișcări. Lentilele de contact însă vor rămâne stabile și vei scăpa de momentele incomode în care ochelarii alunecă sau sar în sus și în jos în ritmul pașilor tăi de alergare.
 • Fotbal și rugby. Ambele sporturi sunt unele care presupun destul de mult contact fizic atât cu coechipierii, cât și cu adversarii. Iar dacă porți ochelari de vedere, aceștia pot fi scăpați, rupți, sparți sau se pot murdări, împiedicându-te să ai aceeași vizibilitate.
 • Ciclism. Atât în cazul ciclismului clasic, cât și a celui montan, lentilele de contact reprezintă o alegere mai avantajoasă deoarece îți permit să porți cască de protecție sau ochelari de soare.
 • Tenis și badminton. În cazul acestor sporturi, purtarea lentilelor de contact are un avantaj major – îți asigură o viziune completă, astfel încât să poți urmări mingea și mișcările adversarului fără niciun impediment.
 • Sporturile de adrenalină. În această categorie se încadrează ciclismul montan, călăritul sau alpinismul, sporturi care necesită o atenție sporită din partea ta. Spre exemplu, în momentul în care escaladezi un munte, nu te poți opri să îți cureți ochelarii în cazul în care aceștia se murdăresc.
 • Sporturile de iarnă. Nu în ultimul rând, lentilele de contact sunt potrivite și pentru momentele în care practici sporturi de iarnă precum ski sau snowboard.  

Ce lentile de contact ți se potrivesc?

În primul rând, în cazul în care intenționezi să dai o șansa lentilelor de contact, este recomandat un consult oftalmologic inițial pentru a fi sigur de valoarea dioptriilor tale.

Apoi este necesar să știi că deși lentilele de contact reprezintă o alegere mult mai inspirată pentru momentele în care practici orice tip de sport, trebuie să fii atent la câteva detalii în momentul achiziționării acestora. Tipul sau modelul de lentile de contact trebuie ales în funcție de caracteristicile sale, dar și de sportul pe care îl practici cel mai frecvent.

Spre exemplu, dacă ești o persoană care practica în mod frecvent ski sau snowboard, vântul caracteristic iernii îți poate usca ochii destul de tare. De aceea, recomandarea este să alegi lentile de contact cu o structură fină, moale și cu o umiditate mai mică. Lentilele de contact care conțin un nivel ridicat de apa vor accentuă senzația de uscăciune a ochilor prin faptul ca absorb apa mai multă.

De asemenea, în cazul în care practici sporturi de apă trebuie iarăși să alegi cu atenție lentilele de contact. Apa și lentilele nu reprezintă deloc o combinație fericită. În cazul în care înoți în mod frecvent este indicat să folosești lentile de contact zilnice, de unică folosință, pe care apoi le poți arunca pentru a nu permite bacteriilor să se acumuleze.

Alege cu grijă lentilele de contact potrivite și bucură-te de activitățile tale preferate!  

 

 

 

 

Sursă: Digital workfoce

Sursă foto: pixabay

Comments

comments

Previous:

Importanța alimentației în sport

Next:

Dansează 
din toată inima. Un alt mod de a face miscare

You may also like

Post a new comment