Care sunt, de fapt, cauzele migrenelor tale și când e cazul să vezi un doctor

08 February of 2018

Migrenele rămân deseori nediagnosticate în ciuda simptomelor neplăcute, de aceea speram ca acest mic ghid să îți vină în ajutor.

Migrenele se manifestă prin dureri severe sau senzații de pulsație dureroasă, în general pe o parte a capului. De obicei, migrena este însoțită de grețuri, stări de vomă și sensibilitate la lumină și zgomot iar episoadele pot dura de la câteva ore la câteva zile. Migrenele pot fi atât de dureroase încât te împiedică să faci chiar și cel mai mic efort.

Câteva schimbări în stilul de viață ar putea ajuta la ameliorarea durerilor însă o consultație de specialitate nu trebuie niciodată exclusă. Rămâi alături de noi ca să afli când este momentul în care este recomandat să faci ceva în privința simptomelor.

Cauzele migrenelor

Migrenele pot apărea din cauza schimbărilor hormonale produse de menopauză, precum scăderea nivelului de estrogen sau de pastilele contraceptive. De asemenea, factorii de stres sau alimentația nesănătoasă, schimbări în programul de somn sau stimuli senzoriali puternici precum mirosul de diluant de vopsea sau țigări pot provoca episoade de migrene.

Consumul medicației eliberată fără prescripție medicală mai mult de 10 zile pe lună timp de 3 luni sau în doze foarte mari poate duce, de asemenea, la dureri puternice de cap. Astfel de dureri apar atunci când medicația nu mai funcționează.

Un sindrom mai rar al migrenei se datorează eliberării serotoninei în circuitul sangvin al corpului care determină contractarea vaselor de sânge. Deoarece serotonina este eliminată de către rinichi, la nivelul creierului aceasta se epuizează. Astfel, vasele se dilată și se apare durerea la nivelul nervilor din vecinătate.

Simptomele debutului unei migrene

De obicei, migrenele încep în copilărie sau adolescență și afectează 20% din femei și 6% din bărbați. Acestea pot apărea cu sau fără aură, însă majoritatea oamenilor nu întâlnesc acest simptom. Aura se manifestă prin tulburări de vedere precum apariția petelor colorate sau negre sau a flash-urilor sau fenomene senzoriale precum senzația de înțepături sau amorțeli la nivelul degetelor, care se pot întinde apoi pe întregul braț.

Simptomele unei aure cresc gradual de la câteva minute până la o oră, mai ales în cazul migrenei cu aură asociată cu slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor, numită și migrena hemiplegică.

Un episod de migrenă este precedat de nervozitate, iritabilitate sau oboseală cu o zi sau chiar două anterior durerii.

Desfășurarea unui episod de migrenă

Dacă nu este tratată, o migrenă poate dura până la 72 de ore. Durerea poate fi unilaterală sau bilaterală, pulsatilă și crește progresiv ca intensitate, spre moderat-severă. Un episod poate apărea rar, o dată sau de două ori pe an, sau de câteva ori pe lună. Pe lângă dureri, pot apărea senzații de greață sau vărsături, sensibilitate la lumină și iritabilitate.

După ce durerea cedează, te poți simți confuză sau amețită iar sensibilitatea la lumină, oboseala și iritabilitatea pot persista. În plus, pot apărea chiar și episoade de depresie sau euforie.

Când să apelezi la medicul specialist

Diagnosticul de migrenă este un diagnostic clinic, bazat pe descrierea simptomelor. Imagistica cerebrală (CT, RMN) este frecvent recomandată pentru excluderea altor cauze de durere de cap.  Astfel, dacă aceste simptome sunt frecvente, este recomandat să apelezi la ajutorul medicului.

Cu ajutorul computerului tomograf, CT, este posibilă reconstrucția 3D în mod virtual a diferitelor organe, a sistemului vascular, a articulațiilor sau a coloanei vertebrale pentru ca medicul să analizeze integral anatomia acestora. Examinarea CT folosește razele X pentru a produce imagini, însă radiația la care este supus pacientul se află la un nivel sigur. Cu toate acestea, un pericol îl reprezintă expunerea repetată la un astfel de aparat.

Pe de altă parte, RMN-ul sau imagistica prin rezonanță magnetică este o metodă de diagnosticare non invazivă care folosește undele radio pentru a produce imagini, spre deosebire de CT. E bine de știut că Hyperclinicile Medlife beneficiază de aparate de RMN performante și capabile să pună un diagnostic în cazul în care tomografia computerizată nu generează răspunsurile necesare. După obținerea rezultatelor, vei putea stabili cu medicul tău medicația, cum să eviți stimulii care îți provoacă migrenele și ce schimbări în stilul tău de viață ai putea să faci.

Ține, deci, cont de frecvența durerilor de cap și de manifestarea acestora. Dacă nu ești sigură de acest aspect al sănătăți tale, vorbește cu doctorul tău despre simptome și ce terapie ți se potrivește pentru a reduce impactul durerilor.

Foarte important: există un risc major în momentul în care apare o durere de cap foarte puternică cu o serie de simptome precum tulburările de vedere, dilatarea pupilelor, amorțeală și stări de leșin până la posibilitatea de pierdere a cunoștinței. Acestea pot fi indiciile apariției unui anevrism asa ca este extrem de important să se meargă urgent la un control medical.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Comments

comments

Previous:

25 de sfaturi ca sa-ti faci din stresul zilnic aliat de folos

suplimente alimentare

Next:

Care sunt efectele suplimentelor de nutrienți din produsele naturale de origine vegetală?

You may also like

Post a new comment